
Çocuk ve Gençlere Obezite Uyarısı
Obezite hastalığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek arttığın belirten Batman İl Sağlık Müdürü, obezite salgınının okul kantinlerinin etkisiyle özellikle çocukları ve gençleri etkilediğine dikkat çekti.BATMAN - Batman İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçı obezite hastalığı ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek artmakta olduğunu ve obezite salgınının özellikle çocukları ve gençleri etkilediğini belirten Bodakçı, "Okul çağı; çocuklarımızın fiziksel, bilişsel ve sosyal yönden büyüme ve gelişimlerinin hızlandığı, beslenme alışkanlıklarının geliştiği ve sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı bir dönemdir. Özellikle bu dönemde kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek beslenmeyle ilişkili hastalıkların (kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite vb.) önlenmesinde temel çözüm yolunu oluşturmaktadır" dedi
Okul Kantinleri Beslenme Alışkanlıklarında Büyük Rol Oynuyor
Türkiye'de tam gün hizmet veren ve yemek hizmeti sunan okul sayısının yetersiz oluşu ve öğrencilerin bu hizmetlerden yararlanmaları konusunda bir yaptırım bulunmayışı nedeniyle çocukların birçoğunun kantin hizmetlerinden yararlanma yoluna gittiğini hatırlatan Bodakçı, bu amaçla Batman genelindeki okulların kantinlerinde ve yemekhanelerinde çalışan personele 'Yeterli ve Dengeli Beslenmede Kantinlerin Önemi' ve 'Besin Güvenliği ve Hijyen' ile 'Kantinlerde Satılan Yiyecek ve İçeceklere Yönelik Mevzuat' konularında eğitim verildiğini söyledi.
Bodakçı, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Evin Aras Kılınç ve Eğitim Şube Müdürü Yahya Yetiz tarafından verilen eğitime yaklaşık 100 kantin çalışanın katıldığını ifade ederek, eğitime katılan kantin personeline katılım belgesi verileceğini belirtti. (Halid Coşkun - İLKHA)


Kalp yetmezliğine kadar giden kalp kası kalınlaşmasının en büyük nedeninin hipertansiyon olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, kalp kası kalınlaşması ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Şanlıurfa'da yaşayan 70 yaşındaki Amşe Yılmaz, çöpten ekmek parçalarını toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Kış ve bahar aylarında sel felaketlerini tetikleyen ve tahribat meydana getiren doğal dere yatakları ve Şakuli Deresi'nin ıslahında sona yaklaşıldı.
Şırnak Devlet Hastanesinde, safra kesesi hastasını, kısıtlı imkânlara rağmen açılan tek delikten başarıyla ameliyat edildi.
TBMM yeni su kanunuyla ilgili taslak hazırlandı. Kanunla, ülke içi ve sınır aşan suların tamamının yönetimi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlanıyor.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, hafta sonunda saatler süren zorlu tırmanış ardından Helqis ve Pıhan Dağlarının zirvelerinde Ters Laleleri görüntüleyerek, ters laleler ile endemik bitkilerin korunması için yetkilileri göreve çağırdı.
Kanada'da bulunan duyarlı bazı hayırsever Müslümanlar, Diyarbakır Umut Kapısı Gıda Bankası aracılığı ile 85 fakir aileye gıda paketi dağıttı.
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bulunan hayır faaliyetleriyle ismini sık sık duyuran Cami-der bu ayda fakirleri sevindirdi.
Süt ürünlerinin bozulmadan tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının sağlanması son derece önemli. Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için sağlanması ge
Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde üç hastaya daha "Omurgada eğrilik" (skolyoz) ameliyatı gerçekleştirildi.
Bingöl İl Müftülüğü tarafından Kur'an Kursları yararına düzenlenen kermes, il valisinin de katılımıyla açıldı.
Diyarbakır'da meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı.
Van'da seyir halindeki otomobilin sürücüsü yol kenarındaki arkadaşlarına selam verince kullandığı otomobil önündeki polis aracına çarptı.
Şanlıurfa'da bir minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı. Viranşehir'de meydana gelen kazada ise 1 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı.
Seydişehir Hayat Pınarı Derneği, Somali'de su kuyusu açmak amacıyla kermes düzenledi.
Şanlıurfa Yardım Eli Derneği (YAR-DER) Şanlıurfa merkez ve ilçelerde fakir ve muhtaç vatandaşlara yönelik yardımlarına hız kesmeden devam ediyor.
Siirt-Batman karayolu Kurtalan çıkışında iki aracın çarpışması sonucu 5 aynı aileden 6 kişi yaralandı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşayan Tahan ailesi, müptela olduğu Hiper Kolestrol hastalığı nedeniyle şimdiye kadar 12 ferdini kaybetti.
Ordu'da sünnet düğününden dönenlerin bulunduğu otomobilin traktörle çarpışması sonucu 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, bir yolcu otobüsünün otomobil ile çarpışması sonucu 4 kişi öldü.
Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmayınca kamu çalışanları aldıkları kararla greve gittiler. Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilciliği bir basın açıklaması yaparak, 3+3 zam teklifinin son derece ciddiyetten uzak olduğunu belirtti.
HSH- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uludere'de sınırı geçerken savaş uçaklarıyla vurularak katledilen ve kamuoyunda Uludere Katliamı olarak adlandırılan olayla ilgili tarihin kara sayfalarına yazılacak açıklamalarda bulundu.
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.
HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.
Yaklaşık 30 polis tarafından darp edilen Mustazaf Der Osmaniye Şube Başkanı Abdulkadir Alakuş, yaşadığı olayı İLKHA'ya anlattı. Polisin terörist muamelesi yaparak kendilerine silah doğrulttuğunu, biber gazı sıkarak darp ettiğini ifade eden Alakuş, hem darp ettiklerini, hem de kendilerini temize çıkarmak için davacı olduklarını söyledi.

HSH- Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, şehid İmad Muğniye'nin şahadetinden birkaç ay sonra sivil kıyafetlerle şehidin mezarını ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı Şeyh Nuaym Kasım, Lübnan Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani'yi arayarak, Nasrullah'ın Kuzey Lübnan'da şehid edilen iki alimle ilgili taziyelerini ilettiği öğrenildi.

HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.

Türkiye'nin, Alman Federal savcılığınca "terör örgütü" üyesi olmakla suçlanan Alman Müslüman Thomas U’yu önümüzdeki günlerde Almanya’ya iade edeceği bildirildi.
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.






























.jpg)

























Ulusal Kanal'da Mustazaf-Der'in Kapatılması Sevinci
Muhteşem Mevlid Etkinliğinin Tüm Ayrıntıları...
Diyarbakır'daki Tarihi Etkinlik Görüntüleri (17) 