yazar_isim
2012-02-22

MİT'çilerin ifadeye çağrılmasıyla tekrar gündeme gelen Oslo görüşmeleri çerçevesinde geçen hafta şunları söylemiştim:

1. Hükümet hiçbir zaman PKK'nın amacına hizmet edecek sözler vermemiş, PKK ütopyasını onaylayan bir yaklaşım içinde olmamış, taviz şeklinde yorumlanabilecek kabullerin içine girmemiştir.

2. PKK'nın başlattığı Devrimci Halk Savaşı safsatası hükümetin tavizsiz ve kararlı tutumu sonrası hız kazanmıştır. İsteklerini kabul ettiremeyen örgüt yeniden terör marifetiyle amacına ulaşabileceği yanılgısına kapılmıştır. Burada bir kanat terörü 'koz' olarak kullanırken diğer bir kanat ana strateji olarak öne çıkarmıştır.

3. Kürt meselesinin ve terör sorununun nihai çözümü için diyaloğun gerekli olduğuna dair yaklaşımlar kadar bunun fayda değil zarar getireceğine yönelik kanaatler de bulunmaktadır. Hükümetin şu anki politikası bellidir. Son dönemde İmralı ile devletin yürüttüğü bir müzakere veya diyalog söz konusu değildir.

İmralı, Kandil veya örgütün Avrupa kanadı ile görüşmenin faydası olur mu, olmaz mı? Bu soruya teorik olarak verilecek cevap ile yaşananlardan dersler çıkarılarak verilecek cevap farklı olabilir. Benim vurguladığım husus şudur: 1. Görüşmenin başlamak üzere olduğu söylentisi bir spekülasyondur. 2. Mücadelenin geçici ve taktiksel olduğu tezi doğru değildir. Devletin ne yapmadığını söylemek başkadır, ne yapıp yapmayacağını bağlayıcı şekilde taahhüt altına almak başkadır. Devlet hiçbir zaman çıkıp da elini açık etmez, kendi hareket alanını daraltacak bağlayıcı taahhütlere girmez.

Diyalog ve görüşme kapısının tamamen kapalı olduğu, bir daha hiç böyle bir şey yaşanmayacağını söylemek ile bu görüşmelerden fayda umulmadığını düşünmek ayrı şeylerdir. Kamuoyunun tartıştığı ve neredeyse ikiye bölündüğü bu konuda elbette hükümet de zamana ve zemine göre farklı stratejileri değerlendirebilir. Burada vurgulamak istediğim şudur: Diyalog, diplomasi ve mücadele gibi devletin kullanabileceği bir enstrümandır. Devletin enstrümanlarını ortadan kaldırmaya çalışmak yanlış olduğu gibi, devletin güvenlik politikasında dayatmaya gitmek ve tüm yolları havaya uçurmaya çalışmak da yanlıştır. Neticede bunun kararını verecek olan siyasi iktidar ve devletin ortak aklıdır. Hükümet, kiminle görüşebileceğini, kiminle ise mücadele edeceğini açıklamıştır.

PKK'nın "İmralı'da tecrit uygulanıyor, tüm görüşme kapıları kapatıldı" diye ortalığı ayağa kaldırmaya çalıştığı bir ortamda diyalogla ilgili farklı kanaatlerin önünü kesme çabası içine girmek bana makul görünmemektedir.

AK Parti, siyasi zeminde ise tüm partilerle diyaloğu zorlamış ama kapılar hep yüzüne kapanmıştır. BDP ile ilişkiler de olması gereken zemine taşınamamıştır. Sürekli geren, ajite eden, toplumu provoke eden siyaset tarzı, BDP'nin diyalog zeminini zayıflattığı gibi, İmralı'yı ve Kandil'i muhatap gösteren tutumu da aktörlük kabiliyetini zayıflatmıştır. Başbakan Erdoğan'ın 'terörle mücadele, siyasetle müzakere' söylemi hiçbir zaman karşılık bulmamış, BDP sanki diyalog ve görüşmeden korkar bir görüntü sergilemiştir.

Bu olumsuzluklar arasında Mesut Barzani'nin çıkışı ayrı bir anlam taşımaktadır. PKK'nın silahlı mücadeleyi bırakarak siyaset ve diyaloğa fırsat vermesi gerektiğini vurgulayan Barzani, bu sözleri BDP heyetinin yüzüne bakarak söylemiştir. Herkes BDP'ye bir rol biçmekte ama BDP'liler kolay olanı seçerek silahlı adamın gölgesine sığınmaktadır. Oslo görüşmeleri sebebiyle sıkıntı yaşayan MİT'çilerin taşa tutulması esnasında BDP sözcülerinin de kervana katılması bu basiretsizliği göstermektedir. (YENİ ŞAFAK)



imam Ali Rojhilat
yazara hatirlatma
2012-02-22
Oncelikle barzaniye sormak lazim binlerce pesmerge gucuyle niye saddama karsi savastilar !!!!!!

Bdp lilerle yuzyuze bile gelmemek icin sirtini donen bir basbakanin hangi siyasetle muzakere /terorle mucadele sozunden bahsediyorsunuz . Bastan sona tamaminizin tavri Ismet Inonunun lozandaki tavridir.Hala bugun bile bu sahte tavirlarla kurt leri kandiracaginizimi saniyorsunuz !!! Unutmayinki pkk nin tabani ,kadrolarindan daha siyasidir ve kimsenin oyununa gelmez!!.Sayilari alti bini asan KCK tutuklamalariyla bdp yi meclis disi guduk bir harekete cevirmek icin oynadiginiz oyun tutmayacak. Ne diyordu basbakanin danisman ve yeni safak yazari ZAT !! bdp afis asacak adam bulamayacak , oysa en son batman ve cizre Mitinglerindeki cosku yu gorunce saskina donmus ayni gun batmanda kirkin uzerinde insani KCK li diye tutuklatmisti !!! Cabaniz bosuna yasin bey bdp liler tutuklandikca cogaliyorlar !!!
Gazete Son Dakika RSS Hava Durumu twitter facebook
GÜNÜN RESMİ
-Yorumsuz-
-Yorumsuz-
reklam
ANKET
Neden Mustazaf-Der Hakkında Kapatılma Kararı Verildi?
Anket
VİDEOLU HABERLER
Haber1
Kalkınma Varsa Adalet Nerede?
Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmayınca kamu çalışanları aldıkları kararla greve gittiler. Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilciliği bir basın açıklaması yaparak, 3+3 zam teklifinin son derece ciddiyetten uzak olduğunu belirtti.
Haber1
Uludere Özür Dilenecek Bir Olay Değil!
HSH- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uludere'de sınırı geçerken savaş uçaklarıyla vurularak katledilen ve kamuoyunda Uludere Katliamı olarak adlandırılan olayla ilgili tarihin kara sayfalarına yazılacak açıklamalarda bulundu.
Haber1
Arkadaşlarıyla İlk Defa Cuma Namazı Kıldı
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.
Haber1
Seyyid Nasrallah'tan İtidal Çağrısı
HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.
Haber1
Mustazaf-Der Şube Başkanı: Üstüme 30 Polis Çullandı!
Yaklaşık 30 polis tarafından darp edilen Mustazaf Der Osmaniye Şube Başkanı Abdulkadir Alakuş, yaşadığı olayı İLKHA'ya anlattı. Polisin terörist muamelesi yaparak kendilerine silah doğrulttuğunu, biber gazı sıkarak darp ettiğini ifade eden Alakuş, hem darp ettiklerini, hem de kendilerini temize çıkarmak için davacı olduklarını söyledi.
EN ÇOK OKUNANLAR
Haber Resim Yok
Seyyid Nasrallah'tan Büyük Vefa Örneği
HSH- Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, şehid İmad Muğniye'nin şahadetinden birkaç ay sonra sivil kıyafetlerle şehidin mezarını ziyaret ettiği ortaya çıktı.
Haber Resim Yok
Hizbullah'tan Şehid Alimler İçin Başsağlığı
Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı Şeyh Nuaym Kasım, Lübnan Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani'yi arayarak, Nasrullah'ın Kuzey Lübnan'da şehid edilen iki alimle ilgili taziyelerini ilettiği öğrenildi.
Haber Resim Yok
Seyyid Nasrallah'tan İtidal Çağrısı
HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.
Haber Resim Yok
Arkadaşlarıyla İlk Defa Cuma Namazı Kıldı
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.
Haber Resim Yok
Türkiye Alman Müslüman'ı İade Edecek
Türkiye'nin, Alman Federal savcılığınca "terör örgütü" üyesi olmakla suçlanan Alman Müslüman Thomas U’yu önümüzdeki günlerde Almanya’ya iade edeceği bildirildi.
sag alt
Sitemiz Sadece İnternet Üzerinden Yayın Yapmaktadır. İzinsiz ve Kaynak Gösterilmeden Kullanılamaz.
hur-seda@hotmail.com   © 2008 - 2012   Tüm Hakları Saklıdır.