
Türkiye'ye Olumlu Bakış %90'dan 40'a İndi!
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından yapılan araştırmaya göre, Suriyelilerin Türkiye’ye karşı olumlu bakışında geçen yıllara oranla yüzde 50 azalma olduğu ortaya çıktı.
TESEV tarafından yapılan “Ortadoğu’da Türkiye Algısı 201” araştırması sonuçları Karaköy Minervehan’da açıklandı. Araştırma; Mısır, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Libya gibi 16 ülkede 2 bin 323 kişi ile yapıldı. Telefon ve doğrudan görüşme metoduyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Suriye ve İran başta olmak üzere bazı ülkelerde Türkiye’ye karşı duyulan yakınlıkta düşüş olmasına rağmen Ortadoğu bölgesinde Türkiye algısının temelde değişmediği görüldü. İsrail ile ilişkilerin gerginliğine rağmen katılımcıların yüzde 77’si Türkiye’nin bölge barışına olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyor. Gerginleşen Türkiye-Suriye ilişkilerine rağmen Suriye halkının yüzde 58’i bu görüşü destekliyor.
Suriye’den 100 yetişkin ile yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 44’ü Türkiye’ye karşı sempati duyduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmada bu oranın yüzde 90 seviyesinde olduğu kaydedildi. Türkiye, bölgede modelliği konusunda sadece yüzde 31’lik destek alabildi. Son bir yıl içerisinde Türkiye’nin gelişmelere verdiği tepki sorulduğunda da katılımcıların sadece yüzde 30’unun olumlu düşündükleri görüldü. Tüm bunlara rağmen Suriye halkının yüzde 58’i Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkı yapabileceğine inanıyor.
TESEV Dış Politika Programı Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar, geçen yıl 8, bu yıl ise 16 ülkeyi araştırmaya kattıklarını söyledi. Araştırmacılar en önemli sorunlarını ekonomi olduğunu söylüyor. Türkiye’nin ekonomik olarak 10 yıl içerisinde lider olacağı görüşü hakim olduğunu belirten Gündoğar, “Araştırma ekonomik anlamda Türkiye’den beklenti olduğunu gösteriyor. Bu direk oraya yardım olarak değil, ticari ilişkilerin gelişmesi olarak okumak lazım.” dedi.
Araştırmada Türkiye’nin model olarak alındığını kaydeden Gündoğar, “Türkiye’nin onların sorunlarını anladığını düşünüyorlar. ‘Türkiye bizim adımıza konuşacak doğru ülke’ cevabını veriyorlar. Geçen yılla karşılaştırdınız da Türkiye’nin demokratik yapısına verilen önemi arttığını görüyoruz. Türkiye’nin demokratik yapısı, Müslüman olması ve ekonomisi sebebiyle bölgede beğeniliyor. Katılımcıların yüzde 77’si Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkı yaptığını düşünüyor. Bu oranı hiçbir ülke alamadı.” diye konuştu.
Türkiye ile ilgili en düşük rakamlar Suriye’den çıktığını kaydeden Gündoğar sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye Türkiye ilişkilerinin durumu değerlendirildiğinde Suriye’den gelen cevaplar düşük olduğu gözlendi. Geçen yıllarda yapılan araştırmada Suriye’den Türkiye’ye olumlu bakış yüzde 90 seviyelerindeydi. Bu yıl yüzde 44 ile Suriye baya aşağıya düştü. Sadece Türkiye’nin model olarak görülmesi yüzde 58 ile nispeten destek alıyor.”
TESEV Başkanı Can Paker ise, şu anda bütün dünyanın Türkiye’nin ekonomisini olumlu yorumladığını söyledi. Türkiye bir odak noktası haline geldiğini ifade eden Paker, Türkiye’nin başarılı bir ekonomi politikası izlediğini bunun da Ortadoğu halkı tarafından net şekilde görüldüğünü sözlerine ekledi. (CİHAN)





Yatırımcılara yeni teşvikler getiren Kanun Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
''Mavi Marmara'' saldırısına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcılığının iddianamesi tamamlandı.
Mavi Marmara iddianamesi tamamlanarak İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesine teslim edildi.
Aralarında; Anadolu Der Başkanı Yılmaz Geçer, Adana İhya Der Başkanı Ekrem Ertaş ve Adana Umut Der Başkanı Selahaddin Yeniay'ın da bulunduğu 33 tutuksuz sanığın yargılanmasına bu gün devam edildi.
'Ensar Kardeşlik Platformu' çevresinde örgütlendikleri ve 'El Kaide'ye üye oldukları' ileri sürülen 7 kişinin yargılanmasına başlandı.
TBMM Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.
Akrabalarının düğününe katılmak üzere Kanada'dan Denizli'ye gelen Alancı ailesinin 1.5 yaşındaki ferdi, ağzına aldığı bir eriğin nefes borusuna kaçması sonucu hayatını kaybetti.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara saldırılarının ikinci yıldönümünde Taksim'de büyük bir yürüyüş gerçekleştirecek. 30 Mayıs akşamı tüm gemi katılımcılarının tekrar Mavi Marmara'da bir araya gelerek gemide sabahlayacakları belirtildi.
Başörtülü okumak isteyen kızına destek verdiği için ceza verilen Güllü Çevik'e bir destek de Mazlum-Der İstanbul şubesinden geldi. Yapılan açıklamada, verilen karar kınanarak "Ulus Devlet, bütün küstahlığı ile çocuklarımız, gençliğimiz, bilgilerimiz ve yaşantımız üzerindeki söz sahipliğinden vazgeçmiyor" denildi.
Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) düzenlediği kitlesel basın açıklamasıyla Mustazaf Der'in yargı kararıyla kapatılmasını kınadı. Basın açıklamasında, Mustazaf Der'in küresel güçlerin oyunlarını bozduğu ve hesaplarını altüst ettiği vurgulandı.
Başbakan Erdoğan, Uludere'de operasyon emrini kendisinin verdiğine ilişkin iddiaları Pakistan'da yalanladı. Operasyondan önceden haberi olmadığını belirten Erdoğan, "biz yetkiyi vermişiz TSK da kullanmış. Hata da olabilir, hatayı da özrü de açıkladık" dedi.
Eğitim Bir Sen Hükümetle yapılan toplu görüşmelerde bir sonuç alınmaması üzerine yarın tüm Türkiye'de sevksiz iş bırakma eylemi yapacak
Türkiyede sistem korkusuna dayanan bir muhafazakarlık var.
Yazar Cevdet Kara, Mustazaflarla Dayanışma Derneği'nin kapatılmasını konu alan yazısının sonunda, "Mustazaflar üzülmesin… Elbet güneş yeniden doğacak… Çünkü Hak geldi batıl zail olacak…" şeklinde bitirdi.
Kros yarışmasında dereceye giren başörtülü öğrencinin ödülü verilmedi! Hatayı, kaymakam telafi etti.
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Hazreti Mevlana'nın doğduğu şehir olan Afganistan'ın Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif şehri arasında kardeşlik protokolü imzalandı.
İHH Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Codal, “Başörtülü hanımların belli alanlara girememesinin hem de AK Parti Kadın Kolları tarafından hazırlanan böyle abes bir metinle legalleştirilmeye çalışmasını akıl iz’an almamaktadır” dedi.
Yaklaşık 30 polis tarafından darp edilen Mustazaf Der Osmaniye Şube Başkanı Abdulkadir Alakuş, yaşadığı olayı İLKHA'ya anlattı. Polisin terörist muamelesi yaparak kendilerine silah doğrulttuğunu, biber gazı sıkarak darp ettiğini ifade eden Alakuş, hem darp ettiklerini, hem de kendilerini temize çıkarmak için davacı olduklarını söyledi.
Marmara İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu İstanbul'da yaptığı kitlesel basın açıklamasıyla Mustazaf-Der'ın kapatılması ve Gaziantep'te kızının başörtüsüyle okuması için mücadele eden Güllü Çevik'e ceza verilmesini kınadı.
Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmayınca kamu çalışanları aldıkları kararla greve gittiler. Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilciliği bir basın açıklaması yaparak, 3+3 zam teklifinin son derece ciddiyetten uzak olduğunu belirtti.
HSH- İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Uludere'de sınırı geçerken savaş uçaklarıyla vurularak katledilen ve kamuoyunda Uludere Katliamı olarak adlandırılan olayla ilgili tarihin kara sayfalarına yazılacak açıklamalarda bulundu.
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.
HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.
Yaklaşık 30 polis tarafından darp edilen Mustazaf Der Osmaniye Şube Başkanı Abdulkadir Alakuş, yaşadığı olayı İLKHA'ya anlattı. Polisin terörist muamelesi yaparak kendilerine silah doğrulttuğunu, biber gazı sıkarak darp ettiğini ifade eden Alakuş, hem darp ettiklerini, hem de kendilerini temize çıkarmak için davacı olduklarını söyledi.

HSH- Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, şehid İmad Muğniye'nin şahadetinden birkaç ay sonra sivil kıyafetlerle şehidin mezarını ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı Şeyh Nuaym Kasım, Lübnan Müftüsü Muhammed Reşid Kabbani'yi arayarak, Nasrullah'ın Kuzey Lübnan'da şehid edilen iki alimle ilgili taziyelerini ilettiği öğrenildi.

HSH- Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, türbe ziyareti için gittikleri Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 12 Lübnanlı haberinin ülkede gerginliğe sebep olması üzerine, halka itidal çağrısında bulundu.
Açlık grevi anlaşması sonucu tek kişilik hücreden koğuşa çıkarılan Muhammed Arman, ilk defa cuma namazı kıldı.

Türkiye'nin, Alman Federal savcılığınca "terör örgütü" üyesi olmakla suçlanan Alman Müslüman Thomas U’yu önümüzdeki günlerde Almanya’ya iade edeceği bildirildi.




























.jpg)
























Ulusal Kanal'da Mustazaf-Der'in Kapatılması Sevinci
Muhteşem Mevlid Etkinliğinin Tüm Ayrıntıları...
Diyarbakır'daki Tarihi Etkinlik Görüntüleri (17) 