YKS maratonu bugün başlıyor
Türkiye genelinde milyonlarca adayın geleceğini belirleyecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu bugün başlıyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından organize edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için hazırlıklar tamamlandı. Yaklaşık 2,5 milyon adayın başvuru yaptığı sınavlar, Türkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) toplam 254 sınav merkezinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
Soru kitapçıkları için 35 günlük kapalı dönem
Sınav güvenliğinin en üst düzeyde tutulması amacıyla soru kitapçıklarının basım ve sevk sürecinde sıkı tedbirler uygulandı. ÖSYM bünyesindeki 100'ü aşkın personel, dış dünyadan tamamen izole edilmiş kapalı matbaa merkezinde yaklaşık 35 gün boyunca görev yaptı. Basımı tamamlanan soru kitapçıkları, yüksek güvenlik önlemleri ve kolluk kuvvetleri eşliğinde sınav merkezlerine ulaştırıldı.
Sınav takvimi ve kritik "15 dakika" kuralı
YKS maratonu üç ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek. ÖSYM, adayların mağduriyet yaşamaması adına "15 dakika" kuralının kararlılıkla uygulanacağını hatırlattı. Sınav takviminin detayları şu şekildedir:
- Temel Yeterlilik Testi (TYT): Bugün (Cumartesi) saat 10.15'te başlayacak.
- Alan Yeterlilik Testleri (AYT): Yarın (Pazar) saat 10.15'te gerçekleştirilecek.
- Yabancı Dil Testi (YDT): Yarın (Pazar) saat 15.45'te düzenlenecek.
Tüm oturumlarda, sınav başlama saatinden tam 15 dakika önce binaların kapıları kapatılacaktır. Saat 10.00'dan (YDT için 15.30'dan) sonra gelen adaylar kesinlikle sınav salonlarına alınmayacaktır. Adayların yanlarında fotoğraflı kimlik kartları ve sınav giriş belgelerini bulundurmaları zorunludur. Kimlik belgesini kaybeden veya yenilemek isteyenler için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık tutulacaktır.
Sınavın demografik yapısı ve yurt dışı oturumu
Bu yılki YKS, başvuru profili ve lojistik uygulamaları açısından dikkat çeken istatistiklere sahne oluyor:
Yeni Adaylar: Toplam başvuranlar arasında 921 bin 248 aday ilk kez YKS heyecanı yaşayacak.
Yaş Yelpazesi: Sınava başvuran en genç aday 16, en yaşlı aday ise 87 yaşında.
Engelli Adaylar: Sınava katılacak 15 bin 360 engelli aday için başvuru merkezlerinde, binalarda ve salonlarda tüm fiziksel ve teknik tedbirler alındı.
Belgrad'da Özel Oturum: Bu yıl ÖSYM tarihinde bir ilk gerçekleşecek. Sırbistan'da düzenlenen Dünya Okul Sporları Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil eden 8 milli sporcu için Belgrad'da eş zamanlı olarak TYT ve AYT oturumları düzenlenecek.(Ajanslar)

















