ABD ve İngiltere, HTŞ ile temasta: 50 milyon sterlin gönderilecek
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin “terör örgütleri” listesinde yer alan ve Suriye’deki yönetimi ele geçiren gruplara liderlik yapan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü ile direkt temas kurduklarını söyledi. ABD'den sonra İngiltere, AB, Almanya, Fransa,...
Suriye 'muhalefetinin' sahiplendiği bayrak Fransız mandası altında yeni kurulan Suriye Cumhuriyeti’nin bayrağı olarak 1930 anayasası ile kabul edilmişti.
Suriye’deki gelişmeleri görüşmek üzere gerçekleştirilen dışişleri bakanları toplantısı için gittiği Ürdün’ün Akabe kentinde basın toplantısı düzenleyen Blinken, ABD’nin ve diğer bölgesel güçlerin, Suriye’nin geçici liderlerinin gelecekteki bir Suriye hükümetine “destek ve tanınma” karşılığında uymasını umdukları bir dizi ilke üzerinde anlaştıklarını duyurdu.
Blinken, “Suriye’deki kapsayıcı ve temsili geçiş hükümetine, azınlıkların ve kadınların haklarına saygı gösterilmesi, terörist gruplara karşı hiçbir tolerans tanınmaması, kimyasal silah stoklarının imha edilmesi ve Suriye’nin komşuları ile iyi geçinmesi” çağrısında bulundu.
ABD’li bakan, “HTŞ ve diğer taraflarla temas halinde olduklarını” vurguladı ve temas halinde olan herkese, Beşar Esad iktidarı döneminde, 2012’de gözaltına alınan ABD’li gazeteci Austin Tice’ı bulmanın ve onu eve getirmenin önemini vurguladıklarını belirtti.
Telegraph: Türk hükümeti, Biden ile HTŞ arasında mesaj taşıyor
Geçen hafta İngiliz muhafazakâr gazetesi The Telegraph’ta yayınlanan bir haberde, HTŞ’nin ABD Başkanı Joe Biden’a Türk hükümetini aracı olarak kullanarak, IŞİD’in kendi hareketine katılmasına izin verme niyetinde olmadığı güvencesini verdiği ileri sürülmüştü.
New York Times’ın (NYT) haberine göre Biden, IŞİD ile işbirliği yapabilecekleri endişesiyle HTŞ önderliğindeki ne ölçüde doğrudan ilişki kurmaları gerektiğini tartışıyor.
Pazar günü televizyonda yaptığı konuşmada görevden ayrılacak başkan, bazı grupların “terörizm ve insan hakları ihlalleri konusunda kendi korkunç sicillerine” sahip olduğunu belirtti.
Middle East Eye’a konuşan üst düzey bir Arap yetkili ise, ABD’nin HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani’nin başına konan 10 milyon dolarlık ödülün kaldırılmasını da görüştüklerini söyledi.
Londra da HTŞ ile temas kurdu: 50 milyon sterlin gönderecek
Öte yandan Birleşik Krallık hükümeti de HTŞ ile “diplomatik temas” kurduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanı David Lammy, Suriye’ye 50 milyon sterlinlik insani yardım yapılacağını açıklarken Londra’nın HTŞ ile temas kurduğunu söyledi.
Lammy, Suriye’nin büyük bir bölümünü yöneten HTŞ’nin “yasaklı bir terör örgütü” olmaya devam ettiğini fakat Birleşik Krallık’ın “diplomatik temas kurabileceğini ve beklediğiniz gibi diplomatik temas kurduklarını” söyledi.
Lammy, Britanya’nın yeni yardımının bir kısmının Suriye’de görev yapan kimyasal silah denetçilerine gideceğini söyledi.
Lammy, “Temsili bir hükümet, kapsayıcı bir hükümet görmek istiyoruz. Kimyasal silah stoklarının güvence altına alındığını ve kullanılmadığını görmek ve şiddetin devam etmemesini sağlamak istiyoruz. Tüm bu nedenlerle, elimizdeki tüm kanalları kullanarak, ki bunlar diplomatik ve elbette istihbarata dayalı kanallardır, HTŞ ile gerektiği yerde temas etmeye çalışıyoruz,” dedi.
HTŞ lideri el-Colani de Suriye TV’ye verdiği mülakatta, Batılı elçiliklerle temas halinde olduğunu ve “Şam’daki temsilciliklerini yeniden kurmak için Britanya ile görüşmeler yürüttüklerini” açıklamıştı.
Berlin ve Paris geriden geliyor
Avrupa Birliği tarafından yayımlanan ortak açıklamada “Suriye’nin liderliğinde” barışçıl bir iktidar geçişi çağrısında bulunuldu.
Almanya, HTŞ’nin “Suriyeli azınlıklara” nasıl davrandığına bakılarak değerlendirileceğini söyledi.
Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü, “Son aylarda ve yıllarda HTŞ cihatçı kökenlerinden uzaklaşmaya ve sivil yapılar inşa etmeye çalışmıştır,” diyerek “terör örgütü” listesindeki gruba yeşil ışık yaktı.
Ayrıc Berlin pazar günü yaptığı açıklamada, Esad yönetiminin “savaş suçlarına” ve “insan hakları ihlallerine” karışan herkesin Almanya’ya kaçmaya çalışması halinde tutuklanacağını ve yargılanacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock haftalık Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte Alman makamlarının Esad yönetimi yetkililerinin Almanya’ya sığınmasına izin vermeyeceğini söyledi.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser da Almanya’nın daha sıkı sınır kontrollerinin altını çizerek ve ülkenin Suriye’deki savaş suçlarını kovuşturma konusundaki sicilini vurgulayarak Baerbock’un pozisyonunun altını çizdi.
Bu arada Fransa da pazar günü HTŞ ile ilk teması kurmak üzere Suriye’ye diplomatik bir misyon göndereceğini açıkladı.
Fransız misyonu, müttefikler yaptırımları kaldırmayı ve devreye girmeyi düşünürken Batılı bir güçten gelen ilk misyon olacak. (Kaynak: harici)