Kürt terör örgütleri lider kadrosu ve üyeleri hakkında Interpol Kırmızı Bülten çıkardı
Kürt terör örgütlerinin çok sayıda lideri ve üyesi hakkında yargı kararları ile Interpol kırmızı bülteni çıkarılmış, söz konusu şahısların iade talepleri ise ikamet ettikleri ülkelere gönderilmiştir.
Yargı makamlarının kararlı takipleri ve terör örgütlerinin eylemlerinden zarar gören mağdurların yaptığı çok sayıda şikayet neticesinde; PJAK, İKDP (Demokrat), Komala ve PAK adlı terör örgütlerinin çok sayıda lideri ve üyesi hakkında yargı kararları, Interpol kırmızı bülteni ve iade talepleri çıkarıldı. Mevcut belgelere göre bu adımlar, terör suçlamalarıyla ilgili yargı dosyaları kapsamında, sanıkların uluslararası düzeyde cezai takibinin yapılması amacıyla atıldı. Söz konusu şahısların iade talepleri Irak hükümetine ve bazı Avrupa ülkelerine gönderildi.
Bu terör örgütlerine karşı şikayetçi olan şahısların avukatı Dr. Tenhai konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Müşteki sayısı 60'ın üzerindedir. Bunun yanı sıra, mahkemelerde incelenmeye devam eden çok sayıda açık dosya da bulunmaktadır" dedi.
Dr. Tenhai sözlerini şöyle sürdürdü: "Aranan şahıslar arasında PJAK, İKDP, Komala ve PAK terör örgütlerinin ana liderleri yer almaktadır. Bu isimler arasında Hüseyin Yezdanpenah, Siyamend Muini, Emir Kerimi, Abdullah Mohtedi ve Mustafa Hicri bulunmaktadır. Ayrıca Abdülgafur Şerifi (Ribaz Şerifi), Halil Naderi, Emir Sahrai (Sivan), Keyvan Kadiri (Hiva Argeş), Soran Abdi (Azad Oraz), İkbal Advayi (Heval Argeş), Muhammed Said Abdi (Gazi Avare), Ali Nevruzi (Ribvar Abdanan), Soran Resulpur (Fuat Britan), Hüseyin Azimi Gerdek (Hiva Cevanrud), Hüdadad Murtazayi (Ahun Çiyako), Sayyad Hamuzade (Baran Britan), Madeh Rasthediv (Mervan Sakızi), Mustafa Nakşi, Osman Tarem (Amed Şaho), Afrasiyab Celiliyan (Mazlum Heften), Hiyal Tale Cinkanlu (Peyman Viyan), Faruk Babamiri, Abdullah Azerbar (Abe Sur), Siyamend Müderrisi (Ebubekir), Salih Şerifi, Mustafa Mevludi, Hasan Şerefi (Zanyar), Halid Azizi, Kemal Kubadi, Araş Salih, Teymur İlyasi, Mevlud Suvare, Seyyid Abdülkasım Hüseyni (Şaho Hüseyni), Ahmed Muradi, Jila Müstacer ve Tahir Mahmudi de haklarında yargı kararı, Interpol kırmızı bülteni ve iade talebi çıkarılan şahıslar arasında yer almaktadır."
Bu şahıslara yöneltilen suçlamalar oldukça çeşitlidir: Silahlı saldırı ve bombalama eylemleri yoluyla sivil vatandaşların, kadınların ve çocukların katledilmesi ile terör kurbanı yapılması, çocukların kaçırılması ve kandırılması, işkence, tecavüz, rehin alma, haraç toplama, kamu ve özel mülke zarar verme ile kamu hizmeti sunan merkezlere saldırı düzenleme bu suçlamalar arasındadır. Bazı vakalarda cinayetlerin, kurbanların yakılması ve bedenlerinin parçalanması (uzuv kesme) gibi son derece feci şekillerde işlendiği belirtilmiştir.
Söz konusu örgütlerin ve üyelerinin bir kısmı, bazı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların terör listelerinde yer almalarına rağmen, halen bazı Avrupa ülkelerinde serbestçe dolaşmakta ve faaliyet yürütmektedir.
Müştekilerin talebi nettir: Evrensel bir hukuki ilke olan "ya iade et ya da yargıla" esasına dayanarak bu şahısların iade edilmesi, yargılanması ve cezalandırılması istenmektedir. Buna ek olarak mağdurlar, uğradıkları zararların tazmin edilmesini ve bu cinayetlerin fail ile azmettiricilerinden tazminat alınmasını talep etmektedir.(Tesnim)

















