4G teknolojisi ve avantajları nelerdir?
Teknoloji dünyasındaki gelişim hız kesmeden devam ediyor. 3G teknolojisinden sonra bu yıl içerisinde ihalesi yapılacak olan 4G teknolojisiyle internet kullanımında yeni bir evreye girilecek.
4G teknolojisinin Türkiye’de kullanılmaya başlanacak olması, yaşanacak yenilikler ile ilgili birçok internet kullanıcısında merak uyandırdı. İlke Haber Ajansı ARGE birimi tarafından konuyla ilgili yapılan araştırmada merakları giderici bilgiler ortaya çıktı.
Nedir bu 4G?
Ses aktarımı odaklı 2G sistemin gelişmiş hali olarak 1998 yılında piyasaya çıkan 3G, veri aktarımı odaklı teknolojiyi de dünya teknoloji pazarına çıkardı. Aynı Japon firması, dünyada henüz 3G’nin denemeleri, alışma turları yapılırken çoktan 4G teknolojisinin adını duyurmuştu. Avrupa’nın 3G ile tanışmasından 1 yıl sonra 2004 yılında Japon şirketi 4G’nin denemelerini yapmaya başladı. Altyapı problemleri ve maliyetli oluşu sebebiyle Türkiye’de 3G’ye geçiş 2009 yılında gerçekleşti. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan 3G teknolojisinin bu uzun geçiş dönemi, altyapı revizyonunun kolaylığı sebebiyle 4G’ye geçişin çok daha kısa zamanda olacağı düşünülüyor.
4G teknolojisinde bandwidth genişliği
4G teknolojisinin en büyük getirisi kablosuz ortamda yüksek çözünürlük sunması olacak. Bugün kullandığımız internet hizmeti aracılığıyla mobil olarak yüksek çözünürlüklü bir video ya da TV izlemek pek mümkün olmuyordu. Hakeza, bu işi cep telefonundan yapmak istediğimizde de umduğumuz kalitenin yarısına bile ulaşamıyorduk. Yeni 4G teknolojisi bize yüksek çözünürlüğün kapılarını ardına kadar açıyor. Telefonlarda 100mbit, bilgisayarlarda ise 1gbit hızı hedefleyen 4G, her ne kadar 3G’nin üst modeli gibi gözükse de hız ve sinyal kalitesi bakımından devrim sayılabilecek nitelikte.
En büyük yeniliklerden biri ise MIMO adı verilen çoklu giriş-çıkış sistemi olması bekleniliyor. Bu sistem hem bant genişliğini (bandwidth) hem de sinyal gücünü artacak. Bant genişliğinin 15mbps’ye ulaşması hedefleniyor. Bu yeni teknoloji sayesinde cihazlar şebeke ile daha sık iletişim halinde olacak ve verilen birçok hizmetin kalitesi de artacak.
3G ve 4G Karşılaştırması
3G'de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4G'de bağlantı hızı, 100 Mbps wi-fi'de ise 1 Gbps'ye kadar çıkabiliyor.
Peki, 4G kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir artış yaşanacak. 3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken bu hız 4G'de 25 saniyeye düşüyor. 3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorundayken 4G'de bu işlem sadece 1 saniye sürecek. HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakikayken 4G’de bu süre 30 saniyeye düşüyor. 3G'li bir cihaz ortalama 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor. 4G'de ise kullanıcılar 1 saniyede bu işlemi yapabilecek.
4G teknolojisinin dezavantajları nelerdir?
Hizmet sağlayıcılarının kota sistemleri dolayısıyla, yüksek hızlı internet kullanarak sunulan kotayı çok çabuk doldurabilirsiniz.
Eğer bulunduğunuz bölgede 4G'nin kapsama alanına girmeyen bir yerde oturuyorsanız 4g teknolojisinden yararlanamıyorsunuz.
4G teknolojilerinden olan Lte'li cep telefonlarında 4G'nin pile büyük yük bindirdiğini 4G teknolojisini kullandığınızda bunun pilinize olumsuz yansımaları olacağını belirtelim. Eğer telefon pilinin ömrüne önem veriyorum diyorsanız sizin için 3G teknolojisi yeterli olacaktır.
4G İle uyumlu olan cihazlar
Apple'ın iPhone 5 ve üzeri modellerinde bu teknoloji bulunurken, Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung'un ürettiği Galaxy S2 ve üzeri modeller 4G ile çalışıyor. Yerli modeller, Vodafone Smart Power 4 ve Turkcell T50 gibi modeller de 4G teknolojisinin kullanımına izin veriyor. Microsoft'un ürettiği Nokia Lumia 625'ten önce üretilen cihazlar 4G'yi kullanamıyor. Kanada merkezli BlackBerry ise BlackBerry Q5 ve üzeri modellerinde 4G teknolojisini sunuyor. Sony de ürettiği modellerde bir süredir 4G teknolojisine yer veren şirketler arasında. Şirketin ürettiği Sony Xperia Z1 ve üzeri modellerde 4G teknolojisi bulunuyor.
Öte yandan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, mobil iletişimde 4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayında tamamlayıp yılsonunda hizmete sunacaklarını söyledi. Telekomünikasyon’da dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G, ilk olarak 2007 yılında Güney Kore'de kullanılmaya başladı, şu anda ise 50'ye yakın ülkede hizmet veriyor. (Ömer Özbey -İLKHA)