Dünyanın tüm bilgisi kibrit kutusuna sığacak
Hollanda'da bilim insanları verileri atom düzeyinde depolamayı sağlayan bir yöntem geliştirdi. Bu teknolojiyle dünyanın bütün bilgisini bir kibrit kutusuna sığdırmak mümkün.
Verileri küçük yerlere depoloma teknolojisi kendi sınırlarını aşarak gelişmeye devam ediyor. Hollanda'da bilim insanları atomları yeniden dizerek çok büyük verilerin atom düzeyinde küçük alanlara depolanmasını sağlayacak bir teknoloji geliştirerek depolama alanında çığır açtı. Bakır levha üzerindeki klor atomlarının dizilmesi sayesinde muazzam veriler oldukça küçük alanlara depolanabiliyor. Henüz gelişme aşamasında olan teknolojinin şimdiki haliyle bile hard-disk ve flash belleklerden en az üç kat daha yararlı olduğu belirtiliyor. Araştırma ekibinden Dr. Sander Otte, "Teoride, bu depoloma teknolojisi dünyanın bütün kitaplarının bir posta pulu kadar bir alana depolanmasını sağlayacak" dedi.
HENÜZ KULLANIMA HAZIR DEĞİL
Araştırmacılar ve teknolojiyi değerlendiren uzmanlar yeni yöntemin gelecek vaad ettiğini kabul etmesine rağmen henüz yaygın kullanıma hazır olmadığı konusunda hemfikir. Üretilen cihazların kullanılabilmesi için -196 derece bir ortama ihtiyaç var. Ayrıca yüksek depolama alanına rağmen depolama hızı ise günümüz teknolojilerinde çok daha yavaş. Dr. Otte, "Bütün bu eksikliklerine rağmen bu çalışma gelecekte çok daha büyük teknolojilerin var olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Washington'da bulunan Denizcilik Araştırma Labaruarın'dan Steven Erwin teknolojinin henüz hazır olmadığını kabul etse de, "Bu araştırmanın önemini kavramamız oldukça önemli. Atom düzeyinde yüksek yoğunluklu bir veri depolama aracı en azından gelecekle ilgili hayallerimizi geliştirecektir" diye ekledi. (NTV)