Çamurdan elektrik üretiliyor
Bursa'da katı atık depolama sahasında arıtma tesislerinden çıkan çamurlardan elektrik üretimi başladı.
BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisi'nde inşa edilen çamur yakma tesisinde elektrik üretimine başlandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üretilen tesis sayesinde atık çamurların bertaraf edileceğini söyledi.
Arıtma tesislerinin atıklarının uzun yıllardır Bursa için sorun olduğunu belirten Altepe, "Arıtma tesisi atığı olan çamurların bertaraf edilmesi gerekiyor. Yıllarca süren çalışmalardan sonra artık dünyada ilk denemeleri yapılan bu sistemle çamurun kendisini kendi kalorisiyle yakma sistemini ilk kez Bursa'da oluşturduk ve yerli üretimle gerçekleştirdik. 300 ton çamur, arıtma tesisinde 400 ton kapasiteli akışkan yataklı kazanlarda yakılabiliyor ve yok ediliyor. Çevreye zarar verme ihtimali de kalmıyor." dedi.
Arıtma tesisinin dünyada kurulan en modern ve randımanlı sistem olduğu bilgisini veren Altepe, sözlerine şöyle devam etti:
"Sistemimiz artık çalışmaya başladı. Son teknolojik metotları kullanarak yerli üretimle kentimize kazandırdığımız tesis artık çalışıyor. Dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisi Bursa'da. Her şey kriterlere uygun. Çevreye zarar vermeden, çevreye zararlı tüm arıtma tesisi atıkları burada yok ediliyor. Buradan çıkan buharla elektrik de üretilmeye başlamış oluyor. Yapılan elektrik üretimiyle birlikte yaklaşık 12 yıl içinde de tesis kendini amorti etmiş olacak. Dünyada kurulan en randımanlı ve modern sistem oldu."
Türkiye ve diğer ülkelerdeki şehirlere bu sistemi ihraç etmeyi hedeflediklerini dile getiren Altepe, "Yerli teknolojiyle Bursa'da üretilen akışkan yataklı kazanlar ve kullanılan sistem başarıya ulaştı. Çevreye zarar vermeden, en modern çamur bertaraf sistemi Bursa'da kurulmuş oldu. Hem Bursa'mıza hem ülkemize hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)