NASA’nın uzay aracı, Bennu asteroidine başarılı iniş yaptı
NASA tarafından dün (21 Ekim) yapılan açıklamada, uzay aracının Dünya’dan yaklaşık 320 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Bennu’nun yüzeyine inerek görevini başarılı bir şekilde tamamladığı belirtildi.
NASA, OSIRIX-REx isimli uzay aracının salı (20 Ekim) günü dört buçuk milyar yaşındaki Bennu asteroidine iniş yaparak dünyadaki yaşamın sırlarını taşıdığı düşünülen gökcisminden çeşitli örnekler toplayacağını açıklamıştı. NASA tarafından dün (21 Ekim) yapılan açıklamada, uzay aracının Dünya’dan yaklaşık 320 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Bennu’nun yüzeyine inerek görevini başarılı bir şekilde tamamladığı belirtildi. OSIRIS-REx planlandığı gibi 2023 yılının eylül ayında dünyaya geri dönebilirse, toplanan örnekler 1961-1972 yılları arasındaki insanlı Ay yolculuğu projesi Apollo’nunkinden bu yana uzaydan toplanan en kapsamlı örnekler olacak.
Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), OSIRIX-REx isimli uzay aracının salı (20 Ekim) günü dört buçuk milyar yaşındaki Bennu asteroidine iniş yaparak Dünya’daki yaşamın sırlarını taşıdığı düşünülen asteroitten çeşitli örnekler toplamayı başararak ilk görevini tamamladığını açıkladı.
NASA tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının Bennu’nun kuzey bölgesinde yer alan Nightingale kraterine başarılı bir şekilde iniş yaptığı, daha sonra robotik kolunu 8 metrelik bir hedef bölgenin üzerine indirerek koordinatlarla daha önceden tespit edilen örnekleri topladığı ve asteroidin kraterinden ayrıldığı aktarıldı.
Uzay aracının sinyallerin dünyaya ulaşması uzun sürdüğünden, görev ekibi ve NASA yetkilileri görevin başarılı olduğunu kalkıştan yaklaşık 18,5 dakika sonra öğrendi. Ancak uzay aracının istenen boyutlarda örnek toplayıp toplamadığını anlamak için cumartesi (24 Ekim) gününe kadar beklemek gerekecek.
NASA yetkilileri, en az 60 gramlık örnek toplaması gereken uzay aracının bu rakama ulaştığı takdirde Mart 2021’de dünyaya dönüş yolculuğuna başlayacağını söyledi. Görevin başarılı olup olmadığını ve ne kadar örneğin toplandığını anlamak için ekip, örnek toplanılan bölgenin örnek almadan önceki ve sonraki görüntülerini karşılaştıracak ve OSIRIS-REx uzay aracının numune alma başlığının içini fotoğraflamaya çalışacak. Eğer uzay aracı istenen örneği toplayamadıysa 2021 yılının Ocak ayında asteroidin nispeten daha engebesiz bir arazisine yeni bir iniş daha gerçekleştirilecek.
Bilim insanları, “Dokun ve Git” (Touch and Go) isimli hassas görevde toplanan örneklerin, Güneş Sistemi ve Dünya’daki yaşamın kökenleri hakkındaki sorulara cevap bulabileceğini düşünüyor. Eğer uzay aracı planlandığı gibi 2023 yılının Eylül ayında dünyaya geri dönebilirse, toplanan örnekler 1961-1972 yılları arasındaki insanlı Ay yolculuğu projesi Apollo’da toplanan örneklerden sonra uzaydan toplanan en kapsamlı örnekler olacak.
Bennu’ya yapılan yolculuğu değerlendiren NASA yetkilisi Michelle Thaller ”Orada kendi kökenimizi, Güneş Sistemimiz’in oluşumunu ve kimyamızın nasıl oluştuğunu arıyoruz. Bu yüzden Bennu’ya gittik” derken NASA’nın Baş Bilim İnsanı Thomas Zurbuchen “Orada bulunan maddeler dünyamızın ve Güneş Sistemi’nin tarihini anlatan şeyler” diye konuştu. (MS)