Hizbullah tehdit etmişti: G. Kıbrıs'a İsrail 'Demir Kubbe'si kuruluyor
Hizbullah'ın efsanevi şehid lideri Nasrallah, G. Kıbrıs'ı Siyonist işgal rejiminin ikmal merkezi olmaması konusunda uyarmıştı. İsrail yapımı 'Demir Kubbe'ye benzer hava savunma sisteminin ilk parçalarının Güney Kıbrıs'a konuşlandırıldığı ileri sürüldü.
Lübnan'daki İslami Direniş Hareketi Hizbullah'ın efsanevi şehid lideri Seyyid Hasan Nasrallah, işgal rejimin Gazze ve Lübnan'a savaö açtığı dönemlerde Güney Kıbrıs'ı "Siyonist işgal rejiminin ikmal merkezi olmaması konusunda" konusunda uyarmıştı.
ABD, İngiltere ve Fransa'nın askeri hava ve deniz üslerine ev sahipliği yapan Güney Kıbrıs, Siyonist işgal kuvvetlerinin Gazze ve Lübnan saldırganlığı boyunca işgal rejimi için ana ikmal merkezi görevini yürüttü.
Tehditlerden korkan Güney Kıbrıs, İsrail yapımı 'Demir Kubbe'ye benzer hava savunma sisteminin ilk parçalarını konuşlandırmaya başladığı ileri sürüldü.
İlgili haber:
"İsrail ile son yıllarda yakın ilişkiler geliştiren Kıbrıs Cumhuriyeti, adanın savunması ile ilgili önemli bir adımı hayata geçiriyor. Kıbrıs Rum basınına salı akşamı yansıyan bilgilere göre, İsrail yapımı 'Demir Kubbe'ye benzer hava savunma sisteminin ilk parçaları Kıbrıs'ta konuşlandırıldı.
Kıbrıs'ta yayın yapan Sigma televizyonunun güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, sistemin ilk bölümünün adaya ulaştığı ve Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından kullanıma hazır hale getirildiği iddia edildi. Sigma'nın haberinde ilk partinin ardından, siparişin kalan kısımlarının da önümüzdeki dönemde adaya ulaşmasının planlandığına dikkat çekildi.
Sigma, Ekim 2021'de Nikos Anastasiadis hükümetinin 'Demir Kubbe' sisteminin bir versiyonunu satın almak için İsrail ile görüşmelerde bulunduğunu duyurmuştu. Söz konusu istişare süreci, Milli Muhafız Ordusu'nun özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir sistemin tedarikini hedefliyordu. Görüşmelerin ardından, Hristodulidis hükümetinin İsrail ile savunma anlaşmasının imzaladığı belirtilmişti.
YUNANİSTAN'LA UYUMLU 'ORTAK HAVA SAVUNMA ŞEMSİYESİ' HEDEFİ
Yeni sistemin Kıbrıs'a konuşlandırılması, Yunanistan'ın da benzer bir sistemi kendi hava savunma mimarisine entegre etme planlarıyla örtüşüyor. Yunanistan'ın İsrail ile iş birliği içinde kendi 'Demir Kubbe' sistemini ürettiği belirtiliyordu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, hava savunma sisteminin yaklaşık 2.5 ila 3 yıl içinde tamamlanacağını ve bu sayede Kıbrıs, Girit ve Ege Denizi'ni kapsayan entegre bir hava savunma şemsiyesi oluşturulacağını açıklamıştı.
Dendias'ın Yunanistan Parlamentosu'nda yaptığı bir sunum sırasında, bir milletvekilinin 'kapsamın Kıbrıs'ı da içerip içermediği' sorusuna olumlu yanıt verdiğini belirtti. Dendias, bu konuda Kıbrıs hükümetiyle yakın temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.
FRANSIZ SALDIRI HELİKOPTERLERİ DE YOLDA
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ayrıca 6 adet Fransız yapımı Airbus H145M saldırı helikopterini de yakın zamanda adaya getirmesi bekleniyor. Bu helikopterler, Kıbrıs'ın Sırbistan'a sattığı 11 adet Rus yapımı Mi-35 helikopterinin yerini alacak.
GÜNEY KIBRIS'IN OLASI NATO ÜYELİĞİ
Kıbrıs'ta Hristodoulidis hükümetinin atmış olduğu yeni adımın da kritik bir zamanda gündeme geldiği belirtiliyor. Son haftalarda Kıbrıs'ın NATO'ya olası katılımı, ada içinde ve dışında yoğun tartışmalara yol açmıştı.
Rum tarafı, artan güvenlik endişeleri ve Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimler nedeniyle NATO üyeliğine sıcak bakıyor. Hristodulidis, NATO ile daha yakın iş birliği çağrılarında bulunuyor. Ancak, Kıbrıs'ın bölünmüş statüsü ve Türkiye'nin veto yetkisi, katılımın önündeki en büyük engeller olarak duruyor. Türkiye, adadaki Türk varlığının güvenliği ve Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının korunması için Kıbrıs sorununun çözümünü şart koşuyor.
KIBRIS-İSRAİL HATTINDA YOĞUN TRAFİK
Kıbrıs ve İsrail arasında son yıllarda, özellikle enerji, güvenlik ve savunma alanlarında önemli bir yakınlaşma gözlemleniyor. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz rezervlerinin keşfi, iki ülke arasında enerji işbirliğinin temelini oluşturdu. Ortak boru hattı projeleri ve enerji forumları, bu işbirliğini pekiştirdi. Ayrıca, bölgesel güvenlik tehditlerine karşı ortak bir anlayış geliştiren Kıbrıs ve İsrail, askeri tatbikatlar, istihbarat paylaşımı ve savunma sanayii iş birliği gibi alanlarda yakın çalışıyor.
Türkiye ile yaşanan gerilim ve Doğu Akdeniz'deki rekabet, bu işbirliğinin karmaşık jeopolitik bir bağlamda gerçekleştiğini gösteriyor. Kıbrıs ve İsrail, artan ekonomik ve ticari bağlarla birlikte, turizm, teknoloji ve tarım gibi alanlarda da iş birliğini genişletmeyi hedefliyor.
KUZEY KIBRIS TEPKİLİ
Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin artan silahlanma faaliyetlerine sert tepki gösteriyor. KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, gelişmiş savunma sistemlerinin adaya yerleştirilmesini, adadaki askeri dengesizliği artıran ve gerilimi tırmandıran 'provokatif' bir adım olarak görüyor.
Kıbrıs Türk tarafı, bu silahlanmanın adanın iki toplumlu ve iki bölgeli siyasi çözümüne zarar verdiğini ve güven ortamını zedelediğini savunuyor. (Kaynak: Nikolaos Stelya, duvar)