İranlı araştırmacılar kanser "Car-T Hücre Tedavisi" teknolojisinde başarı elde etti
Ulusal Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü başkanı, enstitüsünün araştırmacılarının kanser tedavisi için "Car-T hücre" türünü üretme başarısını elde ettiklerini açıklayarak, "Encastle terapi" projesi bu hastalığa sahip hastaları tedavi ediyor
CAR T hücre tedavisi, hastanın kanından bir çeşit bağışıklık sistemi hücresi olan T lenfositlerinin alınıp içine genetik bir yapı yerleştirildikten sonra tekrar hastanın vücuduna verilerek uygulanan yeni bir kanser tedavi türüdür. Bu hücreler kanser hücrelerine saldırabilir ve onları yok edebilir.
Kalite kontrolleri yapıldıktan sonra bu hücreler hastaya enjekte edilmek üzere tedavi eden hekime veriliyor. Bu yöntem dünyada yaklaşık beş yıldan beri bir kan kanseri türünün tedavisinde kullanılmaktadır.
Ulusal Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü, geçtiğimiz yıl Car-T cell'in üretimi için çalışmalara başladı. Cevad Muhammedi, yapılan röportajda bunu şöyle açıkladı: Projelerimizden biri, Dr. Amir Ali Hamidiyeh ile işbirliği içinde yürütülen T hücre tedavisi ve NK hücre tedavisidir ve araştırma enstitüsünde kök hücre üretimine başlandı.
Genetik Araştırma Enstitüsü Başkanı: "Bu yöntemde kanser hücrelerini yok etmek için genetiği değiştirilmiş hücreler hastaya enjekte ediliyor. Araştırma enstitüsünde bir arkadaşımız kortizol adı verilen bu hücreleri üretmeyi başarmış ve bu konu üzerinde araştırmalar yapmaktadır." dedi.(Ajanslar)