Pegida, 'Göç Yasası' Tartışması Başlattı
İslam karşıtı hareket Pegida, Almanya’nın Göç Yasası’na ihtiyacı olup olmadığı yönünde tartışma başlattı. Yeni yasaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber’e partisinden itirazlar gelirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ona destek veriyor.
Meclis dışında kalan Hür Demokrat Parti (FDP) ise puan sistemine geçilmesini talep ediyor. İslam ve göç karşıtı Pegida’nın giderek güçlenmesi, siyasi partileri Almanya’nın bir Göç Yasası’na ihtiyaç duyup duymadığı tartışmasına da itti.
Hıristiyan Demokrat Birlik Genel Sekreteri Peter Tauber, Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu belirtmiş, göçmenlerden eğitim, yetenek ve toplumun zenginliği açısından beklentileri ve kendisine neler sunulacağının yer aldığı Göç Yasası’na ihtiyaç olduğunu kaydetmişti. Uyum araştırmacılarının, “Yeni bir Almanya algısına ihtiyaç var” talebine olumlu yaklaşan Tauber, bunun tartışılması ve "Nasıl bir Almanya düşünüyoruz“ sorusunun sorulması gerektiğini dile getirdi. Tauber, “Biz hala bir doktorun mülteci olarak geldiğinde kalıp kalamayacağını tartışıyoruz." ifadelerine yer vererek,yeni bir göç anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Tauber’in Göç Yasası talebine itiraz kendi partisinden geldi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yürürlükte olan yasaların yeterli olduğu ve yeni bir göç yasası ihtiyacının olumlu şekilde karşılandığını ifade ederken, Başbakan Angela Merkel’in ‘İslam Almanya’ya aittir’ ifadesine karşı çıkan CDU Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, bir gazeteye verdiği demecinde “Bizim yeni Göç veya Göçmenlik Yasası’na ihtiyacımız yok” demesi, Tauber’in partisinden destek görmediği yorumlarına sebep oldu.
Diğer taraftan, Büyük Koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti de yeni göç yasasını dile getiriyor. SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, göçmenlerin aynı zamanda ülkede istihdam piyasasının garantisi anlamına geldiğini ifade etti. SPD’li milletvekilleri, “Göç Yasası İnisiyatifi” kurarak 2017 yılına kadar yasanın çıkarılması için çalışacak. Kalifiye göçmenlerin Almanya’ya gelmesi için tanıtım yapılması gerektiğini söyleyen Oppermann, Almancanın hızlı şekilde öğrenilmesi ve yabancı diplomalarının bürokratik engellere takılmadan tanınması için çalışma talep etti.
Oppermann, Kanada’daki uygulamada olduğu gibi göçmenlere puan sistemi getirilebileceğini, fakat tek çözümün bu olmaması gerektiğini kaydetti. CDU’nun küçük ortağı CSU da yeni göç yasasına ihtiyaç olmadığı görüşünde. CSU Başkanı Horst Seehofer, “Bizim yeni göç yasasına ihtiyacımız yok, çünkü iyi bir göç kuralımız var.” dedi. Bu yasama döneminde meclise giremeyen Hür Demokrat Parti (FDP) ise talep etmekten bir adım öne giderek kendi Göç Konseptini hazırladı. Liberallerin Yönetim Kurulu’nun bu hafta kabul ettiği konsepte göre Almanya göç alımında Kanada örneğinde puan sistemini baz alacak.
Puanlamada Almanya’ya gelmek isteyenlerin eğitim seviyesi, yaşı ve mesleği dikkate alınacak. FDP bunun yanı sıra Alman vatandaşlığa geçişleri hızlandırmak, buraya gelmek isteyenlere şart koşulan maaş seviyesini indirmek istiyor. Ayrıca mültecilere de belli bir süre bekleme zorunluluğu olmadan çalışma izni verilmesi öngörülüyor. Bilindiği gibi Almanya’da “Göçü yönlendirme ve kısıtlama; oturum süresini düzenleme; yabancı ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının uyumu yasası” mevcut.
Bundan 10 yıl önce, Ocak 2005’de kabul edilen bu yasanın kısa ismi Göç Yasası, ancak yasanın isminden de anlaşıldığı gibi göç almak ve göçmenleri Almanya’ya çekmek için değil, daha ziyade göçü yönlendirmeye, idare etmeye yönelik. (CİHAN)