Irak Meclis Başkanı Cuburi: Felluce farklı
Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Irak güçlerinin Enbar'a bağlı Felluce'yi DAEŞ'ten geri alma operasyonuna paralel olarak Musul'a girme harekatı başlatmak istediğini söyledi.
Cuburi, DAEŞ'le mücadele, Felluce'yi kurtarma operasyonu, Irak'taki siyasi kriz ve ülkenin geleceğiyle ilgili konularda başkent Bağdat'taki çalışma ofisinde AA muhabirinin sorularını cevapladı.
Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda gelinen aşamayla ilgili Cuburi, "Felluce'yi diğer bölgelerden farklı görüyoruz. Terör (DAEŞ) burada uzun süredir konuşlanmış durumda ve burası Irak'ta ele geçirdiği ilk bölge. DAEŞ, bu uzun süre zarfında Felluce'deki varlığını güçlendirdi ve sivilleri kalkan olarak kullanarak kendini korumaya aldı. Bölgenin kurtarılması büyük çaba gerektiriyor." dedi.
Irak birliklerinin şimdiye kadar Felluce'nin çevresindeki bölgeleri geri alarak burada kontrolü sağladığını belirten Cuburi, "Felluce'ye girmek için karar vermek gerekiyor. Güçlerin hala Felluce merkezine girememesinin nedeni orada bulunan sivillerdir. Sivillerin korunması ve zararı en aza indirmek gerekiyor." diye konuştu.
"Bu bir savaştır ve karşıdaki düşman (DAEŞ) kolay değildir, savunma konumundadır." diyen Cuburi, Felluce'de DAEŞ'in bitirilmesi için operasyonun sürmesinden yana olduğunu ifade etti.
"Haşdi Şabi'nin görev alanı Felluce civarındaki bölgelerle sınırlıdır"
Irak Meclis Başkanı Cuburi, Felluce operasyonuna katılan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin kent merkezine girip girmeyeceği konusunda ise şunları söyledi: "Tüm güçlerin Silahlı Kuvvetler Komutanı'na (Başbakan Haydar el-İbadi) bağlı olması gerektiği kanaatindeyiz. Haşdi Şabi de Silahlı Kuvvetler Komutanı'na bağlıdır. Haşdi Şabi'ye bağlı olmayan bazı gruplar, Başkumandanın doğrudan yetkisi dahilinde olan girişimlerde bulunuyor. Haşdi Şabi'nin görev alanı sadece Felluce civarındaki bölgelerle sınırlıdır. Felluce merkezine girme operasyonu ordu, polis, terörle mücadele gücü ve yerel aşiret güçleri (Sünni) tarafından gerçekleştirilecek."
Felluce'deki sivillere yönelik ihlallere değinen Cuburi, "Bu yönde ihlaller gerçekleşti. Bunu yapan gruplar doğrudan tespit edildi. Başbakan'a bağlı hakikatleri inceleme komiteleri de kuruldu. Bu tür eylemler Felluce'de bulunanlara (siviller) negatif mesaj taşıyor. Bunu yapanlar ayrıca elde edilen zafere gölge düşürmek istiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Cuburi, "Felluce'yi kurtarma operasyonu sırasında söylem ve eylem bazında mezhepçilik politikası yaygınlaşırsa kötü mesaj taşımış olur. Bunları reddediyoruz. Felluce'yi kurtarma operasyonu bizim için milli meseledir. Bu operasyona ülkenin her rengi katılmalı ve özellikle aşiret güçlerine yer verilmeli." diye konuştu.
Musul'u kurtarma operasyonu
Irak güçlerinin önümüzdeki günlerde Musul'u DAEŞ'ten geri almak için kente girme harekatını başlatma çabası içinde olduğu bilgisini paylaşan Cuburi, bunu desteklediklerini ifade ederek, "Musul bizim için önemli bir kenttir. DAEŞ, Musul'u sözde hilafetini ilan etmek için seçti. Musul'u kurtarma operasyonunda askeri birlikleri güçlendirmenin yanında oradaki yerel halkı da kullanmak önemlidir. Bu, önümüzdeki günlerde gerçekleşmeli." dedi.
2016'nın Irak'ın DAEŞ'ten tamamen kurtarılacağı yıl olacağını söyleyen Cuburi, şöyle devam etti: "Irak'ta kan her tarafta birbirine karıştı ve kurtarma operasyonları her kesimden istenilen hale geldi. DAEŞ ve terör gruplarının Irak'taki konumunun zayıflaması da önümüzdeki aylarda ülkenin DAEŞ'ten kurtarılacağı sinyalini veriyor."
Cuburi, Irak'ın DAEŞ'ten sonraki geleceğine ilişkin ise, "Mesele sadece DAEŞ'ten kurtulmak değil. Irak'ta toplumsal adaleti esas alan siyasi istikrarın gerçekleşmesi gerekir. Radikallerin ülkeye geri dönüşünü engellemek için bu politikanın benimsenmesi lazım." yorumunda bulundu.
Meclis'teki siyasi kriz
Irak Meclis Başkanı Cuburi, ülkedeki siyasi karışıklık ve 14 Nisan tarihindeki tartışmalı oturum hakkında da açıklamalar yaptı. Meşruiyeti tartışmalı oturumda 328 sandalyeli Irak meclisinde 171 milletvekilinin oylarıyla, Cuburi ve iki yardımcısının görevden alındığı iddia edilmişti.
Krizin çözümü için yargı kararını beklediklerini ve buna saygılı olacaklarını belirten Cuburi şunları kaydetti: "Argümanlarımız güçlüdür. Uzmanlar da bu yöndeki adımlarımızın doğru olduğu raporunu yargıya sundu. Ancak bu kriz sadece hukuki değil aynı zamanda siyasi bir krizdir. Siyasi taraflar arasında uzlaşı ve beraberliği gerçekleştirmek gerekiyor. Bunu da mümkün görüyoruz. Meclis yakında normal faaliyetine başlayabilir."
Cuburi, Irak'ta bir süredir gündemde olan teknokratlar hükümeti kurulmasıyla ilgili soruyu ise "Hükümete yönetim kabiliyeti olan ve siyasi çatlağa neden olmayacak şahısların getirilmesi önemlidir. Siyasi grupların uzlaşısı da önemlidir. Aynı zamanda ilgili bakanlıkları yönetebilecek uzman ve liyakat sahibi isimleri bulmamız lazım." sözleriyle yanıtladı.
"Türkiye, Irak için vazgeçilmezdir"
Meclis Başkanı Cuburi, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusundaysa geçen dönem yaşanan sıkıntıların aşılmakta olduğunu belirterek, "Halihazırda tüm taraflarca sorunların çözümü için ciddi çabalar söz konusu. Her şeyin yoluna girmesi için üst düzey görüşmelerin gerçekleşmesini diliyoruz. Türkiye, Irak için vazgeçilmezdir. İlişkilerin pekiştirilmesi ve güçlendirilmesi için her türlü çabayı göstermeye hazırız." ifadelerini kullandı.
HRW'den hak ihlalleri açıklaması
Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin katıldığı DAEŞ'e karşı ortak operasyondaki insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.
Açıklamada, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin operasyon öncesinde "sivilleri korumak için gerekli önlemleri aldıklarını" bildirmesine rağmen, "HRW, 23 Mayıs'tan bugüne kadar çatışmaların sürdüğü iki hafta boyunca çoğunlukla kentin civarında hükümet güçlerinin yargısız infaz, sivillere şiddet, zorla kaybetme, naaşların bütünlüğünün bozulması gibi hak ihlallerine ilişkin güçlü delillerle karşılaştı." ifadeleri kullanıldı. (AA)