AK Parti hükümeti Bilderberg'e döndü
Dünya çapında etkin siyasi liderlerin yanı sıra iş dünyası, basın-yayın ve akademi çevrelerinin önde gelen uzmanlarının bir araya gelmesiyle yapılan yaklaşık 120- 150 kişinin katıldığı Gizemli Bilderberg Toplantıları'nda AK Parti hükümetini bu yıl Mehmet Şimşek temsil ediyor.
CIA koruması altına alınan ve 1 kilometre yakınında bile kuş uçurtulmayan 5 yıldızlı lüks bir otel... Gazete patronları, kral ve kraliçeler, başbakanlar, finans piyasalarına yön veren kişiler... Hepsi otelin konferans salonunda her yıl tek bir gizemli toplantı için bir araya geliyorlar.
Komplo teorisyenleri tarafından ‘Dünyayı yöneten gizli topluluk’ olarak nitelendirilen Bilderberg Grubu, bu yıl Almanya’nın Dresden kentinde bir araya geliyor. Önceki yıllarda daha gizemli olan toplantılar son yıllarda katılımcı listesi ve gündemi basına servis edilerek gerçekleşiyor. Son iki yıldır Türkiye’den hükümeti temsilen bir ismin katılmadığı, CHP’li isimlerin davet edildiği toplantıya bu yıl ise muhalefetten kimse çağrılmadı.
Ana gündem Londra
Daha önce Ali Babacan’ın müdavimi olduğu toplantıya bu kez Ak Parti hükümetini temsilen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katıldı. Bir numaralı gündem maddesi, 23 Haziran’da yapılacak olan ‘Brexit’ yani İngiltere’nin AB’den çıkış referandumu oldu. Toplantıda Microsoft, Coca Cola, HP gibi dünya devi şirketlerin CEO’ları ve uluslararası medya kuruluşlarının patronlarının İngiltere’nin AB’de kalması yönünde net tavır koyacakları belirtiliyor.
Yaklaşan yanacak
Bilderberg’i her yıl protesto için dünyanın dört bir yanından gelen eylemciler bu kez de toplantıyı boş geçmedi. Dresden’de toplantının yapılacağı otele giden yollar üzerinde kamp kurarak arka arkaya gelen lüks araçlara tepki gösterdiler. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek 3 günlük toplantı boyunca 2 bin polis görev yapacak. Otelin çevresinde ve hava sahasında da uçuşlar yasaklanacak.
130 dolayında davetlinin beklendiği Bilderberg Konferansı ‘demokrasinin temel prensipleriyle bağdaşmayan elitler grubu buluşması' olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Pazar gününe kadar 20 protesto gösterisi düzenleneceği öğrenildi. Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipling Bilderberg konferansının ‘demokrasinin değil aristokrasinin' buluşması olduğunu ve ‘demokratik meşruiyeti olmayanlarla sırf ailevi bağlantılarından dolayı bir araya gelenler arasındaki görüşmelerin zengin zümrenin ülke yönetimi üzerindeki nüfuzunu güçlendirmeyi amaçladığını' söyledi.
Gizlilik kuşku uyandırıyor
Bilderberg konferansları Avrupa ile Amerika arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla başlatılmıştı. Konferanslarda karar alınmıyor, ayrıntılı gündem hazırlanmıyor ve hür fikir teatisine imkan tanımak için ‘ketumiyet' esas alınıyor. Konferans, 1954 yılında ilk buluşmanın yapıldığı Hollanda'daki otelin adını taşıyor.
64'üncü Bilderberg konferansının gündeminde mülteci krizi ile Avrupa, ABD, Çin ve Rusya'nın siyasi ve ekonomik durumuyla Ortadoğu'daki gelişmelerin ele alınacağı açıklanmıştı. (Vatan / DW)