Avrupa'daki İslam karşıtlığı Doğu'ya kayıyor
Avrupa'da İslam ve Müslüman karşıtlarının sayısı Güney ve Doğu Avrupa'da da artıyor. PEW tarafından yapılan çalışmaya göre, Macaristan, İtalya ve Polonya'da Müslüman karşıtları rekor seviyeye ulaştı.
Pew Search Center 10 Avrupa Birliği ülkesinde yeni bir anket düzenledi. Ankete göre, önceki yıllarda Batı Avrupa'da görülen İslam karşıtlığı ve Müslüman düşmanlığı yön değiştirerek Doğu ve Güney Avrupa'da yaygınlaşmaya başladı.
PEW'in ortaya koyduğu anket sonuçlarına göre, Macaristan'da Müslüman karşıtlığı yüzde 72'ye ulaşarak Avrupa içerisinde birinci konumuna geldi. İkinci sırada ise İtalya yüzde 69 ile Macaristan'ı takip etti. Doğu Avrupa ülkesi Polonya ise yüzde 66 oran ile üçüncü sırada yer aldı.
PEW araştırmasında dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise, Almanya, İngiltere ve Fransa'da İslam ve Müslüman karşıtlığında ciddi bir azalma meydana gelmesi.
Anket sonuçlarını yorumlayan uzmanlara göre, Doğu Avrupa'da İslam karşıtlarının artmasında temel sebep ekonomi oldu. Macarlar, İtalyan ve Polonyalılar çok sayıda mültecinin ülkelerine gelmesinin sosyal yardımlarını azaltacağını ve işsizliğe sebep olacağını düşünüyor.
Almanya ve İsveç'te ise mültecilerin ülkelerine göç etmesinin ekonomide istikrar getireceği fikri yaygın. New York Times gazetesine göre, 2015'te en fazla mülteci alan Avrupa ülkesi İsveç ve Almanya olarak sıralanmıştı.
GEÇTİĞİMİZ YILIN SONUÇLARI FARKLIYDI
Geçtiğimiz yıl da 'Dünya Bülteni'nde de yayınlanan PEW araştırması da AB içerisindeki İslam karşıtlığını ortaya koymuştu.
Başta Yunanistan, İtalya ve Polonya’da ankete katılanların en az yarısı kendi ülkesindeki Müslümanlara olumsuz bakıyor. Almanya ve İngiltere ankete katılanların çoğunluğu Müslümanlarla ilgili olumlu görüşlere sahip. Ama İspanyol kamuoyu bu konuda bölünmüş durumda. Bu ankete yedi ülke katılmıştı. Ve bu ülkelerden biri olan Fransa’nın nüfusunun sadece yüzde 1’i Müslüman. Fransa’daysa kamuoyunun yüzde 72’si Müslümanlara olumlu bakmaktadır.
Tıpkı çingenelere olduğu gibi Müslümanlar hakkındaki görüşler de ideolojiye bağlı. Siyasi yelpazenin sağındaki Almanların yüzde 47’si Müslümanlara olumsuz puan vermeye devam ediyor. Alman solunun sadece yüzde 20’si Müslümanlarla ilgili olumsuz düşünmektedir. Sol ve sağ arasındaki uçurum Fransa, İtalya ve Yunanistan’da yüzde 20’den fazladır. Ve yine önemli farklılıklar İspanya ve İngiltere için de söz konusudur.
Tutumları belirleyen diğer bir önemli faktörse yaştır. Yaşlı katılımcılar daha yaygın olarak olumsuz duygulara sahiptir. Mesela İspanya’da 50 yaş üzeri olan katılımcıların yüzde 51’i ülkelerindeki Müslümanlar ile ilgili olumsuz yargılara sahip. Buna karşılık 30 yaş altındaki katılımcıların sadece üçte biri aynı şeyi söylemektedir. Bu 50 yaş ve üstü ile 18’den 29’a oranla olan farklılıklar Fransa’da yüzde 12, Almanya’da yüzde 13 ve İtalya’da yüzde 12 iken, İngiltere’de yüzde 9 oranındadır. (Ajanslar)