G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı
Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen 12'nci G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.
Hamburg'ta düzenlenen 12'nci G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde uluslararası ticaret, ekonomik büyüme, terörizm ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması maddeleri öne çıktı.
Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde, "Sürdürülebilir Geçim Kaynaklarının Geliştirilmesi", "Küreselleşmenin Yararlarının Paylaşılması" ve "Dayanıklılığın Oluşturulması" gibi ana başlıkları yer aldı.
Bildiride, G20'deki ortak hedefi ilerletmenin en büyük öncelikleri güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı olunması gerektiği vurgulanan bildirgede, "Terörizm, yerinden olma, yoksulluk, açlık ve sağlık tehditleri, istihdam oluşturma, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve eşitliğin dahil olduğu küresel toplumun temel zorluklarını ele almaya karar verdik. Gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere diğerleri ile birlikte çalışarak bu zorlukları çözmeye devam edeceğiz." denildi.
Küresel ticaretin gelişmesine ilişkin, “İki taraflı ve karşılıklı avantaj sağlayan ticaret ve yatırım çerçevelerinin ve ayrımcılık yapılmama ilkesinin önemini belirterek piyasaları açık tutacağız ve haksız ticaret uygulamalarını da içeren korumacılıkla mücadeleye devam edeceğiz ve bu bağlamda yasal ticaret savunma araçlarının rolünü tanıyacağız. Özellikle ticaret ve yatırım için olumlu bir ortam teşvik ederek, düzgün bir hareket alanı sağlamaya çalışacağız. Bu amaçla, Dünya Ticaret Örgütü, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından mevcut izleme görevleri çerçevesinde izleme faaliyetlerine değer veriyoruz ” ifadeleri yer aldı.
Paris İklim Değişikliği Anlaşması'na ilişkin ABD'nin çekilme kararının belirtildiği bildirgede, "Diğer G20 liderleri, Paris Anlaşması'nın geri dönülemez olduğunu belirtiyor." ifadeleri kullanıldı.
Afrika ile işbirliğinin önemine vurgu yapılan bildirgede, “G20 Afrika Ortaklığı’nı, Afrika ülkelerindeki fırsatlar ve zorluklar ve 2030 Gündem’in amaçları doğrultusunda başlatıyoruz. Ortak çabalarımız, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve Afrika ülkelerinin ihtiyaç ve isteklerine yanıt olarak, özellikle kadınlar ve gençler için iyi bir istihdam oluşturmaya katkıda bulunarak yoksulluğun ve göç sebepleri arasındaki eşitsizliğin ele alınmasına yardımcı olacak” denildi. (İLKHA)