Barınacak yerleri olmayan Arakanlılar, çadır bekliyor
Budistlerin zulmünden kaçarak Bangladeş’e sığınan 400 bin Arakanlı için yeni tehlike, salgın hastalıklar… Kırsal arazide ağaçlar arasında yaşam mücadelesi veren Arakanlılar, müslümanlardan çadır, gıda ve temiz su bekliyorken Avrupa Yetim-Der, Arakan için çadır ve gıda kampanyası başlattığını duyurdu.
Dünyanın gözü önünde Arakan’da yaşanan insanlık dramı sürerken uluslararası diplomasi ve tepkiler yetersiz kaldı. Myanmar hükümeti ile Budist çetelerin saldırılarını sürdürdüğü ülkede, Naf Nehri’nden yüzerek veya elle yapılmış sallarla karşıya geçtikten sonra canlarını kurtaran Arakanlılar, uygun barınma ortamının olmayışından dolayı kötü koşullarda yaşama tutunmaya çalışıyor. Öte yandan canlarını kurtarmak için komşuları olan Bangladeş’e geçen yüz binlerce Arakanlı ise şimdi sağlık ve barınma sorunları ile karşı karşıya.
Avrupa Yetim-Der duyarsız kalmadı
Arakanlıların maruz kaldıkları bu sorunlara duyarsız kalmayan Avrupa Yetim-Der, Arakan'a yönelik daha önce gerçekleştirdiği yardım organizasyonlarına bir yenisini ekleyerek "Çadır Kampanyası" başlattı.
Çocuklarımız zatürre'ye yakalandı
Köyleri yakılan ve aileleri öldürülen çocuklar da sahipsiz. Çocuklar, yaşam mücadelesinin yanı sıra bu sefer de baş gösteren salgın hastalıklar ile boğuşuyor. Bugüne kadar yaklaşık 2 bin çocuk zatürreden yaşamını yitirirken, on binlercesi de uygun ortamın olmayışından ötürü aynı hastalığa yakalandı. Hem sağlık alanındaki eksiklikler ve hem de yağmurdan korunmak için yetersiz barınma şartları özellikle çocuklar için ölüm riskini giderek artırıyor.
Muson salgın hastalıkların habercisi
Bölgede yaz ayları olmasından dolayı mültecileri etkileyen en büyük konu ise muson yağmurları. Günlerce süren muson yağmurları altında kırsal arazide kalan mülteciler, ağaç altlarında uygun ortamlar oluşturmaya çalışsa da, yetersiz imkânlar bölgedeki barınma sorununa çözüm üretmek de zorluklar çıkarıyor. Yağmurların sürekliliği salgın hastalık riskini de artırırken, çocukların yanı sıra yetişkinler de hastalıklarla boğuşmaya başladı.
Arakan’daki zulüm üzerine bölgeden kaçan mültecilerin sayısı da hızla yükseliyor. Bu hafta itibarıyla açıklanan rakamlara göre Bangladeş’teki mülteci sayısı 400 bini aşmış durumda. Bir aydır kaçanlar Bangladeş tarafında güvenli bölgelere ulaşırken, 2012 yılında yaşanan insanlık dramında da yaklaşık 500 bin Arakanlı ülkesini terk ederek, Bangladeş’e sığınmıştı. Son 5 yılda sadece Arakan’da ölümden kaçanların sayısı böylelikle bir milyona yaklaştı.
Yağmura dayanıkla Çadır ve Temiz su
Özellikle kadın ve çocukların yaşam mücadelesinde daha da zorlandıklarının altını çizen yetkililer, Müslümanlardan gıda yardımlarının yanı sıra diğer önemli gördükleri malzemeleri talep ettiklerini belirtti. Yetkililer, sağlık sorunları ile baş edebilmek için tıbbi malzemeler, yağmurdan etkilenmeyen çadırlar ile en azından kadın ve çocukların tuvalet ve temizlenmeleri için de mobil konteynerlerin büyük ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Yetkililer ayrıca muson yağmurları yüzünden temiz su kaynaklarında da sıkıntı yaşadıklarını, temiz kaynaklar için de su kuyularına önemli ölçüde ihtiyaç duyulduğunu söyledi.