Riyad ile Berlin arasında 'Hariri' krizi
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in, "Hariri'nin ülkesine dönebilmesi hiç kimse tarafından engellenmemeli." şeklindeki sert eleştirisi, Riyad yönetiminin tepkisini çekti. Suudi Arabistan, Gabriel'in açıklamalarının ardından Berlin Büyükelçisini "istişare" amaçlı geri çağırdığını duyurdu.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Lübnan'ın birliğinin ve istikrarının korunamayacağı noktasında tüm Avrupa ülkelerinin ve birçok dünya ülkesinin büyük endişeleri olduğunu, kendisinin de bu endişeleri paylaştığını söyledi.
Gabriel, başkent Berlin'de, Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ile görüştü.
Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Gabriel, yıllarca iç savaşı yaşayan Lübnan'da sağlanan istikrarın, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifa ettiğini açıklamasından ve ülkesini terk etmesinden sonra yeniden bozulma aşamasına geldiğini belirterek, "Lübnan'ın birliğinin ve istikrarının korunmasını istiyoruz." diye konuştu.
Gabriel, Lübnan'ın birliğinin ve istikrarının korunamayacağı konusunda tüm Avrupa ve birçok dünya ülkesinin büyük endişeleri bulunduğunu, kendisinin de bu endişeleri paylaştığını dile getirdi.
Lübnan'da yeniden olası çatışmaların yaşanabileceğine ve bunların komşu ülkelere de sıçrayabileceğine dikkati çeken Gabriel, sorunların çözülebilmesi için Hariri'nin ülkesine dönebilmesine de izin verilmesi gerektiğini ifade etti.
"Hariri'nin ülkesine dönebilmesi hiç kimse tarafından engellenmemeli." diyen Gabriel, Hariri ve ailesini Fransa'ya davet eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu kararını da takdirle karşıladığını kaydetti.
Gabriel, Lübnan'daki tüm siyasi grupları itidale çağırarak, "Lübnan'ın birliği sadece ülke için değil, tüm bölge için önemli." değerlendirmesinde bulundu.
Yemen'de, Irak'ta ve Suriye'de yaşanan çatışmalara da işaret eden Gabriel, "Dünyanın ihtiyaç duyacağı en son şey bölgede yeni bir kriz." şeklinde konuştu.
Alman Bakan Gabriel, Lübnan'ın 1,5 milyon sığınmacı kabul etmesini de takdirle karşıladıklarını ifade ederek, Almanya'nın bu konuda Lübnan'a destek vermeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.
İsrail'i eleştirdi ve Almanya'dan yardım istedi
Bakan Bassil de ülkesinin iç işlerine karışılmaması ve ülkesine saldırılmaması gerektiğini, ılımlı bir hükümet olarak kendilerine yapılan saldırıların ülkedeki radikal güçlere yarayacağını belirterek, "Lübnan, başkalarının elinde oyuncak olmamalı." dedi.
Ülkesine yönelik saldırıların doğrudan sığınmacıları da olumsuz yönde etkilediğini ifade eden ve saldırılarla ilgili İsrail'i de eleştiren Bassil, bu konuda Almanya'dan tüm iletişim kanallarını kullanarak kendilerine yardımcı olmasını istediklerini kaydetti.
Bassil, Hariri'nin ülkesine hiçbir kısıtlama olmadan dönmesine imkan verilmesi gerektiğini, Lübnan'ın radikal gruplara karşı mücadelede dünya ülkeleri için en iyi ortak olduğunu dile getirerek, "Bu nedenle radikalliğin içinde boğulmamıza izin verilmemeli." diye konuştu.
Suudi Arabistan, Berlin Büyükelçisini geri çağırdı
Suudi Arabistan'ın, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in açıklamalarıyla ilgili Berlin Büyükelçisini "istişare" amaçlı çağırma kararı aldığı ve Almanya'nın Riyad Büyükelçisine protesto notası verileceği bildirildi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın Dışişleri Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan, eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifası başta olmak üzere Riyad yönetiminin dış siyasetine sert eleştirilerde bulunan Gabriel'e tepki gösterdi.
İsmi açıklanmayan yetkili, Suudi Arabistan'ın, Gabriel'in açıklamalarını "haksız ve çirkin" olarak nitelendirdiğini, şaşkınlıkla karşıladığını ve kınadığını ifade etti.
Riyad Büyükelçisine protesto notası
Riyad yönetiminin, "bu çirkin ve haksız açıklamalar" üzerine Berlin Büyükelçisini "istişare" amaçlı çağırma kararı aldığını ve bu bağlamda Almanya'nın Riyad Büyükelçisine de protesto notası verileceğini aktaran yetkili, "Suudi Arabistan, yanlış bilgilere dayanan bu gibi rastgele açıklamaların, terör ve aşırıcılıkla mücadelede ve bölgede istikrarın desteklenmesi konusunda güçlü bir müttefik sayılan dost Almanya hükümetini temsil etmediğini düşünüyor." ifadesini kullandı.
Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gebran Bassil ile 16 Kasım'da Berlin'de bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Suudi Arabistan'ın Hariri'nin istifasında sergilediği tutuma sert eleştirilerde bulunmuştu.
Hariri, 4 Kasım'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Lübnan Başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. (AA)