Avupa Konseyinden Türkiye'ye uyarı
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye’deki insan hakları alanındaki gelişmeleri endişe ile izlediklerini belirterek, Türkiye’de yargı sisteminin sınavdan geçtiğini söyledi.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye’deki insan hakları alanındaki gelişmeleri endişe ile izlediklerini belirterek, Türkiye’de yargı sisteminin sınavdan geçtiğini söyledi.
Jagland, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada Türkiye’deki son gelişmelere de değindi.
Türkiye’de önemli sayıda gazeteci, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisinin yargılandığını ve cezaevinde olduğunu kaydeden Jagland, “Türkiye’de yargının rolü ve bu yüzden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemi de sınavdan geçiyor." ifadesini kullandı.
AİHM'e binlerce başvuru gelebilir
Türkiye’de yargının gecikmeden kararlar vermesi gerektiğine işaret eden Jagland, aksi takdirde yüzlerce hatta binlerce davanın Strasbourg Mahkemesi’ne gidebileceği uyarısında bulundu.
AKPM’nin perşembe günü yapacağı genel kurul toplantıları sırasında “Türkiye’de muhalefetteki siyasetçilerin kötüleşen durumu” konulu bir oturum düzenlenecek. Bu oturumun ardından siyasi gruplar tarafından ortak hazırlanan tavsiye karar tasarısı oylanacak.
Türkiye'de muhalefetteki siyasetçiler
Türkiye’de muhalif siyasetçilere yönelik son dönemde açılan davalar ve mahkemelerde verilen mahkumiyet kararlarının, bu tür bir girişimin yapılmasında önemli rol oynadığı tahmin ediliyor.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, 25 Nisan 2017’de Türkiye'nin denetim sürecine yeniden alınmasına karar vermişti.
AKPM kararında, Türkiye, darbe girişiminden sonra ilan edilen ve 7 kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştirilirken, Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu görüşü dile getirilmişti.
2004 yılında denetim sürecinden çıkartılan Türkiye alınan bu kararla birlikte denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi olmuştu. (Euronews)