ABD'de 'siyahi öfke' için 28 yıl sonra jandarma devreye girecek
ABD'nin Georgia eyaletinde de polis şiddetini protesto eden, zaman zaman şiddet eylemlerine dönüşen olayları bastırmak için OHAL ilan edildi. Pentagon da protestolara karşı 28 yıl sonra jandarmayı devreye sokma kararı aldı. Pentagon'un, en son 1992'de Los Angeles'ta siyahi Amerikalı Rondney King'in polis şiddeti sonucu öldürülmesinin ardından başlayan gösterileri bastırmak
ABD'nin Georgia eyaletinde de polis şiddetini protesto eden, zaman zaman şiddet eylemlerine dönüşen olayları bastırmak için OHAL ilan edildi. Bunun üzerine eyalette Ulusal Muhafız güçleri harekete geçti.
FULTON'DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
Georgia Valisi Brian Kemp de Atlanta'da şiddet olaylarının patlak vermesi üzerine Ulusal Muhafızları etkin kılmak amacıyla eyaletin Fulton İlçesinde acil durum ilan etti.
Kemp, Twitter'da "Atlanta'da insanları ve mülkü korumak için" derhal 500 kadar Ulusal Muhafızın şehre konuşlanacağı paylaşımını yaptı.
Georgia'nın Atlanta kentinde CNN Genel Merkezi'ne saldıran kızgın protestocular bir polis aracını ateşe verdi.
Atlanta kentindeki gösterilere güvenlik güçleri müdahale etti. Bazı göstericiler gözaltına alındı.
Göstericiler çevredeki bazı mağazalara da zarar verdi.
PROTESTOCULARA ATEŞ AÇILDI
ABD'nin Michigan eyaletinde de protestoculara ateş açıldı.
Polis sözcüsü Nicole Kirkwood, Michigan'ın Detroit kentinde Greektown semtinde toplanan göstericilere bir arazi aracından ateş açıldığını söyledi.
Açılan ateşte vurulan 19 yaşındaki erkeğin, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.
Kirkwood, kurbanın kimliğine ve kalabalığa kimin ateş açtığına ilişkin ise ayrıntılı bilgi vermedi.
MİNNEAPOLİS'TE 4'ÜNCÜ GÜN
ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine tepki olarak düzenlenen protestolar 4'üncü gününde de devam etti.
Polis çevrede güvenlik önlemi aldı.
NEW YORK'TA POLİSTEN SERT MÜDAHALE
George Floyd'un polis şiddeti sonucu öldürülemesi New York'ta da protesto edildi.
Polis göstericilere göz yaşartıcı sprey ile müdahale etti.
LOS ANGELES'TA 'EVDEN ÇIKMAYIN' UYARISI
Los Angeles'ta polis, protestoların şiddet eylemlerine dönüşme ihtimali yüzünden halktan evlerinden çıkmamasını ve iş yerlerinin kapalı tutulmasını istedi.
JANDARMA 28 YIL SONRA DEVREDE
Pentagon da protestolara karşı 28 yıl sonra jandarmayı devreye sokma kararı aldı.
Pentagon, daha önce 1992'de Los Angeles’ta siyahi Amerikalı Rondney King'in polis tarafından öldürülmesinin ardından çıkan şiddet eylemlerini bastırmak için devreye soktuğu jandarma (askeri polis) bu kez Minneapolis'te görev yapacak.
"4 SAAT İÇİN MİNNEAPOLİS'E KONUŞLANMAYA HAZIR OLUN"
Talimatlar konusunda doğrudan bilgi sahibi olan ve adlarının açıklanması istemeyen kaynaklara göre, Kuzey Carolina'da Fort Bragg, New York'ta da Fort Drum'da görev yapan askeri inzibattan, çağrılmaları halinde 4 saat içinde Minneapolis'e konuşlanmaya hazır olmaları istendi.
Colorado'da Fort Carson, Kansas'ta Fort Riley'deki askeri inzibata da 24 saat içinde hazır olmaları söylendi.
Talimatların, ABD Başkanı Trump'ın Savunma Bakanı Mark Esper'e Minneapolis'teki karışıklığı bastırmak için askeri seçenekleri sormasının ardından sözlü olarak verildiği belirtildi.
NE OLMUŞTU?
46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.
Floyd'un hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.
Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.
'Floyd için adalet', 'Nefes alamıyorum' ve 'Polis şiddetine hayır' gibi sloganlar atan göstericiler, Floyd'un ölümünde sorumluluğu olan tüm polislerin yargılanması taleplerini dile getirmişti.
Kentte, gösterilerin hafta sonu da devam etmesi bekleniyor. (Ajanslar)