Çavuşoğlu, Pompeo ile tartıştı: ABD Suriye'de terörist oluşumları destekledi
Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında ABD ve Türkiye karşılıklı olarak birbirine sert ifadeler kullandı.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ankara'yı, Akdeniz'de müttefikleriyle gerginliği arttırmak ve Rus yapımı bir hava savunma sistemi alarak adeta Kremlin'e hediye vermekle suçladı.
Euronews’te yer alan habere göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Pompeo'yu, “Avrupalı müttefiklere telefon açıp Türkiye karşıtı bir cephede toplamak, bölgesel çatışmalarda körü körüne Yunanistan'dan yana taraf tutmak ve Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satmayı reddetmekle” suçladı.
Ayrıca Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD'le savaştığı bir ortamda ABD'nin Suriye'deki "terörist oluşumları" desteklediğini yine ABD ile Fransa'nın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a destek vererek çatışmayı daha da kötüleştirdiğini dile getirdi.
İttifak üyesi 30 ülkeye gönderilen ve Türkiye'nin tepkisini çekmesi beklenen NATO reformu taslağının dün Brüksel'deki dışişleri bakanları toplantısında ele alınması sırasında ABD ile Türkiye arasında 'kavga' çıktığı belirtildi.
Politico sitesine göre, video konferans yoluyla düzenlenen NATO toplantısı, rapor üzerinden ABD ile Türkiye arasında 'söz düellosuna' sahne oldu.
Haberde 3 Kasım seçimini kaybeden ve 20 Ocak'ta Beyaz Saray'ı terk etmesi beklenen ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, 'Ankara'yı Akdeniz'de müttefiklerle gerilim çıkarmak ve Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri alarak Kremlin'e hediye vermekle' suçladığı belirtildi.
Habere göre bir dizi müttefik Pompeo'ya destek verip Türkiye'yi eleştirdi.
Ankara'nın tavrını kınayan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 'Türkiye Rusya'nın saldırgan müdahaleciliğine öykündüğü müddetçe ittifak içinde uyuma erişmenin mümkün olamayacağını' iddia etti.
Çavuşoğlu'nun ABD'yi Doğu Akdeniz'deki ihtilaflarda Yunanistan lehine maksimalist pozisyon almakla suçlamasına, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Yunan pozisyonu maksimalist ise uluslararası hukuk da öyle" diyerek karşılık verdi.
Politico, "Toplantının sonunda Türkiye'nin ittifakın 30 üyesi arasında neredeyse izole olduğu ortaya çıktı. Çavuşoğlu'nun Libya iç savaşında NATO’nun rol alması için yinelediği çağrı, Türkiye’yi Trablus’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklemek için silah ve paralı asker göndererek çatışmayı şiddetlendirmekle suçlayan diğer müttefikler tarafından reddedildi" diye yazdı.
Politico'ya konuşan NATO diplomatları, Çavuşoğlu'nun Almanya ile ilgili ortaya karışık mesajlar verdiğini, bir yandan Akdeniz'deki ihtilaflarda 'dürüst arabulucu' olmakla övdüğü Berlin'i, diğer yandan Libya'ya giden Türk yük gemisinin AB misyonuna bağlı Alman askerleri tarafından durdurulup aranması krizi üzerinden 'korsanlıkla' suçladığını anlattı.
ABD ile Türkiye dışişleri bakanları arasındaki video bağlantısı üzerinden keskin kapışmanın, birçok ittifak üyesi ülke heyeti tarafından doğrulandığını yazan Politico, gidici Pompeo'nun muhtemelen son NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmış olmasına rağmen gerilim çıkardığına dikkat çekti. Bazı diplomatların bunu yeni Başkan Joe Biden için ittifak üyeleriyle ilişkileri zorlaştırma çabası olarak yorumladığını aktardı.
Bu arada NATO'nun gelecek 10 yılda geçirmesi gereken reformlara ilişkin taslağın tartışılması da gümbürtüye gitti. (Euronews)