Dünya gözünü bu zirveye dikti! Biden ve Putin ne konuşacak?
ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cenevre'de ilk kez yüz yüze gelmeye hazırlanıyor. Dünya gözünü bu zirveye dikerken, Biden ve Putin'in ne konuşacağı merak ediliyor.
ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez yüz yüze gelecek. 16 Haziran'da Cenevre'de bir araya gelecek olan iki lider aralarındaki anlaşmazlıklara son vermek için görüşecek.
Aralarındaki sorunlar çok büyük
Trump ile çekişmeli bir seçim geçiren Başkan Joe Biden, göreve geldiği 20 Ocak'tan bu yan Rusya ile ilişkileri gergin tuttu. Kasım 2020'de yapılan seçimlere Rusya'nın müdahil olduğu iddialarının ardından Putin'e açıkça 'katil' diyen Biden, Putin'in görüşme talebini de reddetmişti. İki lider ilk kez Nisan ayında gerçekleştirilen İklim Zirvesi'nde online olarak bir araya gelirken, şimdi İsviçre’nin Cenevre kentinde yüz yüze görüşecek. İki lider toplantıda 5 önemli gündem maddesini tartışması bekleniyor.
Siber saldırılar
ABD Başkanı Joe Biden ile Putin arasında özellikle 2016'da Trump'ın başkan seçilmesinde Rusya'nın dezenformasyon ve siber saldırı iddialarının konuşulması bekleniyor. Bu konu iki ülke arasında gerilime neden olurken, Rusya'nın kısa bir zaman önce yaptığı ve Washington'u alarma geçiren siber saldırılar da görüşmenin merkezinde olacak. ABD'ye yapılan siber saldırıların çoğu, Moskova’ya veya Solarwinds, Colonial Pipeline ve JBS gibi Rusya merkezli hacker gruplarına atfedildimişti.
Rusya ise, Washington'u muhalefeti desteklemekle suçluyor. Rusya, Putin'i eleştiren Alexei Navalny'i destekleyen ve medya kuruluşlarını ise finanse eden ABD'yi iç işlerine karışmakla suçluyor.
Moskova ayrıca kendisinin de ABD siber saldırılarının hedefi olduğunu savunuyor. Bu konuda bilgi silahlarının kullanımını sınırlamak için “küresel bir anlaşma” da destekliyor.
Insan hakları
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'da yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda boş durmayı hiç düşünmüyor. Biden'in bu konuyu bizzat görüşmesi beklenirken, Kremlin ise iç işlerine müdahale olarak değerlendiriyor.
Biden yönetimi, eleştirilerinde Putin'in rakibi Alexei Navalny'nin Ağustos 2020'de zehirlenmesi ve tedavi olduktan sonra da tutuklanarak hapse atılması konusunda yoğunlaşıyor.
Rusya ise 6 Ocak Kongre baskını sonrasında tutuklanan Trump yanlısı göstericilerin hakları kousunda eleştirilerini yöneltiyor.
Askeri sorunlar
ABD ile Rusya arasında Avrupa'dan, Çin'e kadar birçok konuda askeri anlaşmazlıkları bulunuyor. Ukrayna, Suriye, Kuzey Kutbu, Çin Denizi, konusunda iki ülke birbirini askeri genişlemekle suçluyor.
Bu anlaşmazlıkların yanı sıra silahlanma yarışının hızlanması iki ülke arasında dikkat çeken ayrı bir sorun.
ABD, Rusya’nın 2014’de Kırım’dan işgal ettiği toprakları ilhak edeceğine dair korkuları artıran, son zamanlarda yaklaşık 100 bin Rus askerinin Ukrayna sınırlarına konuşlandırılmasına eleştiriyor.
Moskova ise NATO’nun Doğu Avrupa’daki askeri tatbikatlarının ve konuşlandırılmasının en büyük bölgesel tehdidi oluşturduğunu iddia ediyor.
Yaptırımlar
ABD ile Rusya arasında yaşanan her sorun sonrasında karşılıklı olarak yaptırım uygulanıyor. İki ülke arasında her yaptırım sonrasında diplomatların sınır dışı edilmesi büyük bir sorun teşkil ediyor.
Biden’ın bir röportajda Rus cumhurbaşkanını “katil” olarak tanımlamasının ardından Moskova ve Washington büyükelçilerini “istişare” için ülkelerine geri çağırmıştı.
Rusya, ABD’yi Rus diplomatların ülkeye girişi için vize vermeyi durdurmakla suçluyor. Moskova da Şubat ayında ABD Ulusal Uzay Ajansı’nın (NASA) bir temsilcisine vize vermeyi reddetti.
Rusya’nın yerel personel almasını yasaklaması sebebiyle Moskova’daki ABD Konsolosluğu personel sıkıntısı yaşıyor ve vize veremiyor. Ayrıca Rusya’daki ABD vatandaşlarına yönelik hizmetler de tehdit altında.(Ajanslar)