CIA raporlarında flaş talimat: Feminizmden yararlanmalıyız!
Julian Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks'in 26 Mart 2010'da sızdırdığı CIA raporu yeniden gündeme geldi.
Julian Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks'in 26 Mart 2010'da sızdırdığı CIA raporu yeniden gündeme geldi. WikiLeaks'in Twitter hesabında yeniden paylaşılan 11 Mart 2010 tarihli rapora göre Batı kamuoyunda ABD'nin Afganistan işgaline muhalefeti azaltmak için "fenimizmin kullanılması" önerilmişti.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre; WikiLeaks'in sitesinde söz konusu raporun Afganistan'da devam eden savaşa yönelik Fransa ve Almanya'daki halk desteğini kazanmak için uygulanacak halkla ilişkiler stratejilerini özetlediği belirtiliyor.
Fransa'da halkın Afgan mültecilere ve kadınlara sempati duyduğu belirtilirken Almanya'nın daha fazla mülteciye veya teröre maruz kalma gibi yenilginin sonuçlarından korktuğu vurgulanıyor.
Raporda Fransız kamuoyuna yönelik şu ifadeler yer alıyor:
Kız çocuklarının eğitimi konusunda zorla kazanılan ilerlemeyi Taliban'ın geri sarma ihtimali Fransız öfkesini kışkırtabilir ve Fransa'nın büyük oranda seküler olan kamuoyu için destek noktası haline gelebilir. Bu da seçmenlere zayiatlara rağmen iyi ve gerekli amacı deteklemek için bir neden sunabilir.
Öte yandan Alman kamuoyunun Afganistan'da bulunmanın kendi problemleri olmadığını düşünmesi ve bunu kaynak israfı olarak görmesine karşın yenilginin ağır sonuçlarının vurgulanabileceği belirtiliyor.
Raporda Alman kamuoyuna dair şu ifadeler bulunuyor:
Örneğin Afganistan'daki yenilginin Almanya'nın teröre, uyuşturucuya ve mültecilere daha fazla maruz kalabileceğini anlatan mesajlar savaşı şüphe duyanlar açısından daha çarpıcı kılınmasını sağlayabilir.
Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'ya her iki ülke kamuoyunun da büyük güven duyduğunu belirten rapor şu ifadeleri içeriyor:
Afgan kadınlar, ISAF'ın Taliban'la savaşını insanileştirecek ideal elçiler olarak hizmet edebilir. Kadınlar, Taliban yönetimi altındaki deneyimlerini, geleceğe yönelik arzularını ve Taliban'ın zaferinden duydukları korkuyu kişisel olarak ve makul biçimde anlatabilir. Afgan kadınların kendi hikayelerini Fransız, Alman ve diğer Avrupalı kadınlarla paylaşması için medya fırsatları yaratacak sosyal yardım girişimleri ISAF'ın misyonuna yönelik Batı Avrupa'daki kadınlar arasında yaygın şüheciliğin üstesinden gelinmesini sağlayabilir.(Ajanslar)