NASA işe 24 ilahiyatçı aldı
NASA, diğer gezegenlerde uzaylı yaşamı bulunduğunda, insanların vereceği tepki ve keşfin yaratılış hakkındaki fikirleri nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek için din insanlarından yardım istedi. Din ve mezhepler hakkında çalışma yapan 24 ilahiyatçı işe aldı.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanların diğer gezegenlerde akıllı yaşamın var olduğu haberlerine nasıl tepki vereceğini anlamaya yönelik Teolojik Araştırma Merkezi ilahiyatçılarına danışmada bulundu. İnsanlığın tepkisini öğrenmek isteyen NASA’nın projesine yardım etmek üzere 24 ilahiyatçı görevlendirildi.
- Henüz yeni başlayan proje hakkında tek paylaşılan detay, proje için görevlendirilen ilahiyatçılar arasında yer alan Dr. Andrew Davison tarafından sunuldu. Davison, teoloji ve astrobiyolojinin 150 yıldır popüler bir konu olduğunu açıkladı. Ayrıca 2022 yılında çıkacak ‘Astrobiyoloji ve Hristiyan Doktrini’ kitabında son projeye de yer vereceğini ifade etti. Davison, buradaki en önemli sorunun Mesih’in birçok birden çok olduğu fikrine nasıl cevap verileceği olduğunu söyledi.
"İNSANLAR REHBERLİK İÇİN DİNLERİNİN GELENEKLERİNE DÖNECEK"
Bunun yanı sıra Davison’ın henüz çıkmayan kitabı, dünya dışı varlıklar bulunması durumunda “çok sayıda insanın rehberlik için dinlerinin geleneklerine döneceğini” ve bunun “insan yaşamının konumu ve onuru için” ne anlama geldiğini bildiğini de ifade ediyor. Son olarak Davison, “Yabancı yaşamın tespiti on yıl içinde veya yalnızca gelecek yüzyıllarda gelebilir veya hiç gelmeyebilir, ancak gelirse ve nerede olursa olsun, sonuçları önceden düşünmek faydalı olacaktır.” ifadelerine yer veriyor.
DİNE BAĞLILIĞI DÜŞÜK KİŞİLERİN UZAYLILARA İNANMA İHTİMALİ DAHA YÜKSEK
- Bu, NASA’nın teologlarla yaptığı ilk çalışma değil. 2017 yılında yapılan farklı bir çalışma, dindarlık ile dünya dışı zekaya olan inanç arasındaki bağları göstermişti. Buna göre anlam bulma konusunda güçlü isteğe sahip olan ancak belirli bir dine bağlılığı düşük olan kişilerin,uzaylıların var olduğuna inanma olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştu.
UZAY ARAŞTIRMALARINDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLADI
Öte yandan, uzaya fırlatılan en güçlü teleskop olacağı belirtilen James Webb Uzay Teleskobu 25 Aralık’ta Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Limanı’ndan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Fırlatma Fransız Guyanası'ndaki Avrupa Uzay Üssü'nden gerçekleşti.
Teleskobun yapımında 174 ülkeden bin 200 bilim insanı, mühendis ve teknisyen görev yaptı. Dev projenin yapımı 25 yıl sürdü, maliyeti ise 10 milyar dolara ulaştı.James Webb teleskobu ile uzay araştırmalarında yeni bir çağın başlayacağı öngörülüyor. (Ajanslar)