ABD, İran'ı yenemeyeceğini CENTCOM komutanın ağzıyla itiraf etti
CENTCOM komutanlığı görevden ayrılan General Frank McKenzie, görev süresini Batı Asya bölgesinde İran'ın artan askeri yetenekleriyle boğuşarak geçirdi. Yaşanan birçok gelişmenin ardından Amerika acı bir itirafta bulundu: İran her zamankinden daha güçlü.
McKenzie'nin CENTCOM'un komutanı olarak görev süresi sona ererken, Başkan Biden, ABD Merkez Komutanlığı'nın bir sonraki başkanlığına Orgeneral Michael E. Kurilla'yı aday gösterildi. McKenzie'nin görev süresi bu bahar sona erecek. Diğer birçok ABD generalinden farklı olarak, Batı Asya bölgesindeki gidişat hakkında siyasi olarak motive edilmiş açıklamalar yapmaya alışmış olan McKenzie'nin değiştirilmesinin ana nedeni, yetersizlik olmuştur. Ve açıklamalarının çoğunda İran, ortak bir tema oldu.
McKenzie'nin yetersizliğini oratay koyan bir çizgisi var. Ukala tavırlarına rağmen, McKenzie'nin bölgedeki sicili beceriksizlik ve ikiyüzlülükle öne çıkıyor. Ve bu en iyi onun özel konuşmalarında kendini gösterir.
O ve genel olarak CENTCOM, bölgedeki misyonlarının iki yönlü olduğunu ilan ediyor: terörle mücadele ve barışı korumak. Ancak McKenzie'nin kendisine göre durum böyle değil.
Yakın tarihli bir özel toplantıda McKenzie, CENTCOM'un gerçek hedeflerine ışık tuttu. CENTCOM'un görevinin Barış Bizim Mesleğimizdir sloganı gereği barışı güvence altına almak olmadığını açıkça söyledi. Bunun yerine, CENTCOM'un gerçekleştirmek istediği gerçek görev, gerektiğinde ABD için askeri seçenekler hazırlamaktır.
CENTCOM komutanı toplantıda yaptığı konuşmada, "STRATCOM ile her zaman 'barış bizim mesleğimizdir' sloganı hakkında tartışırım ve buna meydan okurum." dedi. “Aslında bence CENTCOM'da bizim işimiz barıştır demiyoruz; daha ziyade vazifemiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin ihtiyacı olduğunda güçlü muharebe etkileri sağlama yeteneği sergilemek. Bu bizim mesleğimizin doğasıdır.”
Bu, McKenzie'nin görev süresi boyunca tasvir etmeye çalıştığı şeyle tam bir tezat oluşturuyor. Örneğin, Aralık 2020'nin sonlarında, ABD'nin İran'ın en üst düzey generali Kasım Süleymani'ye yönelik suikastının birinci yıldönümü yaklaşırken, ABD bölgede askeri duruş sergilemeye başladı. Basra Körfezi üzerinde iki Amerikan B-52 bombardıman uçağı uçurdu.
McKenzie, bu güç gösterisini bölgesel "güvenlik ve istikrarı" korumak için bir hamle olarak göstermeye çalıştı.
New York Times'a göre, "Stratejik bombardıman uçaklarını kesintisiz bir görevle dünyanın öbür ucuna uçurabilme ve bunları birden fazla bölgesel ortakla hızla entegre edebilme yeteneği, yakın çalışma ilişkilerimizi ve bölgesel güvenlik ve istikrara olan ortak bağlılığımızı göstermektedir" dedi.
Ancak McKenzie, İran'a karşı Amerika için “güçlü savaş etkileri” sağlamada sefil bir şekilde başarısız oldu. Ve özel görüşmede kendi anlatımıyla, İran artık askeri olarak her zamankinden daha güçlü.
Bu görüşmede McKenzie, muhataplarına ABD'nin İran'a yönelik "ekonomik" baskısına rağmen, ABD'nin ekonomik baskısı altındayken İran'ın "birinci sınıf bir balistik füze gücü" inşa etmeyi başardığını söyledi.
Amerikalı general, İran'ın “isabetli füzeleri” ile ilk gerçek karşılaşmasının nasıl olduğunu anlattı. Bu karşılaşma Irak'ın batısındaki Ayn el Esad üssündeydi. ABD'nin 2020'nin ilk günlerinde General Süleymani'ye suikast düzenlemesinden sonra İran, ABD'ye karşı türünün ilk örneği bir askeri harekat başlattı. İran, General Süleymani'nin intikamını almak için Ayn el Esad üssüne misilleme füzesi saldırısı başlattı.
Toplantıda McKenzie, İran'ın hedeflerini vurduğunu itiraf etti. McKenzie, ABD'nin daha fazla kayıp vermemesinin tek nedeninin üsteki askerlerinin saldırıdan önce yeniden konuşlanma yeteneğine sahip olması olduğunu itiraf etti.
İran'ın artan askeri yeteneklerini anlatan McKenzie, bu yeteneklerin İran'a "overmatch*" kabiliyeti kazandırdığını söyledi.
General, New Yorker'a yaptığı son açıklamalarda bu gerçeğe işaret etti. Yayında, İran'ın "overmatch" - bir ülkenin kontrol etmeyi veya yenmeyi son derece zorlaştıran silahlara sahip olduğu bir yetenek düzeyi - elde ettiğini söyledi. McKenzie, ”İran'ın stratejik kapasitesi artık çok büyük" dedi. "Sahada overmatch yetenekleri var - ezme yeteneği.”
Başka bir deyişle, İran yenilmezdir. Ve bu, McKenzie ve CENTCOM meslektaşlarının İran'ın bölgedeki yeteneklerini ve nüfuzunu baltalamak için ellerinden gelen her şeyi yaptığı bir zamanda başarıldı.
McKenzie, görev süresini dikkate değer başarısızlıklarla tamamlıyor. Uzun süredir çalıştığı sahadaki beceriksizliği nedeniyle bir nevi kovuldu. İran'ı baltalamak isteyen diğer ABD'li yetkililer ve komutanların uzun listesine katılacak. Hepsi İran ayaktayken gitti ve öyle kalacak. McKenzie'nin durumu, McKenzie'nin karşılaştığından daha da göz korkutucu zorluklarla karşılaşması beklenen halefi için bir ders niteliğinde. McKenzie'nin itirafları, bölgedeki ABD varlığının çok daha maliyetli hale geldiği gerçeğine de odaklanıyor. Ve bu, çekilme ABD için en iyi seçenek olabilir. (Tehran Times)
*Overmatch, modern askeri düşüncede, bir düşmana karşı ezici avantajlara sahip olmayı geleneksel savaştan daha önemli bir marjla ödüllendiren bir kavramdır. Askeri üstünlükle ilgilidir. Overmatch, bir askeri gücün "yeteneklerini veya benzersiz taktiklerini" kullanarak, karşı güçleri kendi ekipmanlarını veya taktiklerini kullanmayı bırakmaya zorlar, çünkü bunu yapmak kendi yenilgilerine veya yıkımlarına yol açar. Komutan, doğru yetenek karışımını kullanarak düşmana birden fazla ikilem sunabilir ve böylece düşmanı geri çekilmeye zorlayabilir.