Pasaport kuyrukları çileye dönüştü
İki yıllık salgın sürecinin ardından tatil sektörü de hız kazandı. Tatil yapmak isteyenlerin talepleri pasaport başvurularındaki yoğunluk yüzünden adeta çileye dönüştü. Pasaportlarını yenilemek isteyenler, başvurularının ardından haftalarca beklemek zorunda kalıyor
Avrupa’nın birçok ülkesinde pasaport işlemlerindeki yoğunluk uzun kuyruklara neden oldu. Bekleme sürelerinin haftaları kapsamının başlıca sebebi, salgın sürecinde süresi biten pasaportlar. Özellikle yurt dışında yaşayan Türklerin, 2011 yılında Avrupa birliği Uyum Yasaları çerçevesinde başlatılan çipli pasaportlarının 10 yıllık verilmesinden dolayı yurt dışı temsilciliklerinde yoğunluk yaşandığı vurgulanıyor. Benzeri bir sorun Almanya’da da bulunuyor. Doğu ve Batı Almanya’nın 1990’da birleşmesiyle milyonlarca vatandaşın belgelerinin yenilendiğine işaret eden yetkililer, salgın sebebiyle 2020 yılında yeni pasaport çıkartamayanların özellikle bu sene yoğunluk yaşattıklarına dikkat çekiyor.
BAŞVURU RAKAMLARI İKİ KATINA ÇIKTI
Pasaport randevusu almak ise Almanya’nın birçok bölgesinde farklılık gösteriyor. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde vatandaşlar başvurularını randevusuz yapabilirken orta ve büyük şehirlerdeki yoğunluk bekleme sürelerini iki aya kadar uzatabiliyor. Öyle ki Köln’de bugünlerde pasaport başvurusu için randevular ancak ağustos ayından itibaren verilebiliyor. Başvurular belediyenin her semtte işlettiği müşteri merkezlerinde yapılabilirken rakamlardaki yoğunluk da dikkat çekiyor. Üstelik artış sadece büyükşehirlerle de sınırlı değil. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta bu yıl yapılan başvuruların yüzde 65’ten fazla arttığı bildirilirken mart ayında 40 bin nüfuslu Pirmasens’te 162 başvuru alındığı belirtiliyor. Geçen senenin mart ayında ise kasabada 48 kişi pasaport başvurusu yapmıştı.
HIZLI BAŞVURULARDA DA BEKLENİYOR
Birçok belediye yurt dışına çıkacak olan vatandaşlarına hızlı pasaport başvurusu yapmayı tavsiye ediyor. Yoğunluğun genelde Federal Matbaa’dan kaynaklandığına dikkat çekildiği Lübeck’te Zabıta Müdürlüğü, hızlı başvuruların kendileri üzerinden de yapılabileceğine işaret ediyor. Daha yüksek ücretin ödendiği hızlı başvuruların aslında üç gün içinde sonuçlanmasına rağmen yoğunluğun burayı da etkileyebileceği belirtiliyor. Bu kapsamda açıklama yapan Federal Matbaa, hızlandırılmış başvuruların da bir haftaya kadar sarkacağına dikkat çekiyor.
Sürelerin uzamasına sebep olan bir unsurun da Ukrayna’dan gelen göç akımı olduğu belirtiliyor. Göçmenlere de biyometrik kimliklerin hazırlandığının hatırlatıldığı Bonn’da yetkililer Ukraynalı mültecilerin hâlâ yoğunluk yarattığının altını çiziyor.
BREXİT VE ÇİP KRİZİ DE ETKİLİ OLDU
Türkiye ve Almanya’nın yanı sıra sorun İsviçre’de de yaşanıyor. Kimlik ve pasaport başvurularının arttığı birçok kantonda başvuru sayıları geçen seneye göre iki kat arttı. Mart ayından bu yana süren yoğunluktan dolayı İsviçre vatandaşları randevularını en az altı hafta sonrasına alabilirken yoğunluğun özellikle St. Gallen, Zürih ve Basel’de olduğuna dikkat çekiliyor. Yoğunluğun sebebi ise sadece izin sezonuyla sınırlı değil. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla (Brexit) birlikte gümrüklerde pasaport kontrolleri başlattığını hatırlatan yetkililer, bu vatandaşların yoğunlukta etken olduklarını bildiriyor.
Uzun bekleme sürelerine sebep olan bir diğer sıkıntı ise küresel ölçekte süren çip krizi. Çip tedarikindeki sorun salgın sürecinden beri sürüyor. İhtiyaç duyulan yarı iletkenler ve tedarik zincirlerinin bozulmasının bu doğrultuda önemli bir etken olduğu hatırlatılıyor. Önceki hafta içinde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, kriz sebebiyle birçok Norveç vatandaşının pasaportlarının yetişmemesinden dolayı altı buçuk aylık bir süreç için biyometrik kimlik ile Türkiye’ye giriş yapılmasını kabul ettiğini açıkladı. Öte yandan bu kapsamda alt yapı üzerinde çalışıldığına yönelik bilgiyi mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da vermişti.
REKOR FİNLANDİYA’DA
Pasaport yenileme sürelerinin en uzun olduğu ülkelerden biri olarak Finlandiya dikkat çekiyor. Öyle ki normal durumda yeni pasaport başvurularının üç ay öncesinde iletilmesini tavsiye eden Finlandiya Göçmen Bürosu Migri, işlemlerin ortalama 5 aya çıktığını açıkladı. Yoğunluğun 2022 yılının sonuna kadar sürmesini bekleyen göçmen bürosu, gerekli durumlarda işlemlerin 2 ilâ 4 ay daha uzayabileceğine işaret etti. İşlemlerin normal süreyi aşma ihtimalini hatırlatan Migri, vatandaşların bu durumda beklemede kalması ve herhangi bir işlem yapmamasını tavsiye etti. (Ajanslar)