15 bin idam uydurması
Türk medyası, CNN International’ın “İran 15 bin eylemciyi idam etme kararı aldı” yalanına atladı. Oysa gerçekte 227 milletvekili, bazı eylemcilerin “devlete karşı savaş açmak” suçuyla yargılanmasını istedi.
Yabancı basın, Mehsa Emini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan eylemler üzerinden İran’a karşı 5. kol faaliyeti yürütmeye devam ediyor. Kara propagandanın bayraktarlığını yapan BBC Farsça, VOA Farsça ve Iran International’ın ardından şimdi de CNN International devreye girdi. İran Parlamentosu’nda 227 milletvekili yayımladığı bildiri ile bazı eylemcilerin “devlete karşı savaş açmak” suçlamasıyla yargılanmasını istedi. CNN International ise bu gelişmeyi “İran Parlamentosu 15 bin protestocu için idam kararı aldı.” şeklinde haberleştirdi. Parlamentoda alınan böyle bir karar olmamasına rağmen ABD medyasının iddiasını Türkiye’deki birçok yayın organı da olduğu gibi tekrar etti.
Parlamento bildirisi
İran Parlamentosu’nun 290 milletvekilinden 227’si salı akşamı bir bildiri ilan etti. Bildiride, DEAŞ militanları gibi kesici ve ateşli silah kullanan bazı eylemcilerin “devlete savaş açma” suçlamasıyla yargılanması istendi. Protestolar ile şiddet eylemlerinin birbirinden ayrı konular olduğunu belirten ve değerlendirmenin buna göre yapılmasını isteyen milletvekilleri, güvenlik gücünü öldürme, milli bayrağı yakma ve kamu mallarını ateşe verme gibi eylemlerde bulunan kişilerin en ağır cezaları alması gerektiğini savundu. Genel bir çerçeve çizen vekillerin bildirisinde herhangi bir sayıya yer verilmedi.
CIA bağlantılılar yargıda hesap veriyor
Buna rağmen ABD merkezli CNN International, milletvekillerinin bildirisini çarpıtan bir haber hazırladı. Söz konusu yayın organı, İran’da Mehsa Emini eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 15 bin eylemci hakkında İran Parlamentosu tarafından idam kararı alındığını iddia etti. Mehsa Emini’nin ölümü sonrası ABD desteğiyle kışkırtılan eylemlerde yaklaşık 6-7 bin kişinin tutuklandığı değerlendiriliyor. Başta öğrenciler ve 18 yaşın altındakiler olmak üzere göz altına alınanların önemli bir kısmı daha sonra serbest bırakıldı. Eylemlere önderlik eden, cinayet işleyen, kamu mallarına zarar veren ile CIA’nın desteklediği silahlı ve sivil örgütlerle bağlantısı ortaya çıkan 1024 kişi hakkında ise iddianame hazırlandı. Bir kısmının da yargılanmasına başlandı. Halka açık şekilde yapılan yargılamaların görüntüleri basın ile de paylaşılıyor. Hala süren yargılamalarda tüm sanıklar idamla yargılanmadığı gibi henüz kesinleşmiş bir karar da söz konusu değil.
Türk medyası hazır kıta
Batı medyası, beklendiği gibi ne 15 bin sayısına, ne de İran Parlamentosu’nun idam kararı alma gibi bir yetkisi olup olmadığına dair hiçbir dayanak göstermiyor. Zaten ağır bir ABD ambargosu altında bulunan İran’ı uluslararası alanda yıpratmak için yürütülen bu psikolojik savaş, önceden olduğu gibi apaçık yalanlarla yürütülüyor.
Türkiye’den de Batı’nın üfürdüğü bütün uydurmaları olduğu gibi yaymaya hazır bir medya kıtası var. YeniŞafak, TGRT, Sözcü, Birgün, Tele1, NTV gibi yayın kuruluşlarının internet siteleri “15 bin kişi için idam kararı” başlığıyla CNN International’ın iddiasını haberleştirdi. Halk TV Sunucusu Ayşenur Aslan’ın da içinde olduğu medya temsilcileri bu yalanı sosyal medyada yaygınlaştırarak, ABD müdahaleciliğine çanak tuttu. Aslan, mesajında “İran’da protestoculara idam cezası verilmesi parlamentoda onaylanmış. 15 bin kişi idam edilebilir. Buna sessiz kalan her yetkiliyi, her lideri kınamak falan değil lanetliyorum. Bağırın, kurtarın o gençleri.” ifadelerini kullandı. NTV’nin Tahran muhabiri Ali Asgar Çabuk, yapılan haberin yanlış olduğuna dair bir düzeltme yayımladı.(Ajanslar)