Amerika'nın bölücü grupları destekliyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Kuzey Irak'taki ayrılıkçı terör gruplarına yönelik operasyonlarını kınarken, Tahran'dan bu saldırıları durdurmasını istedi.
İran'ın Irak'ın Kürt bölgesinde bu gruplara yönelik askeri operasyonuna ABD Merkez Komutanlığının (CENTCOM) tepkisi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı da bu konuda bir açıklama yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Ned Price" yaptığı açıklamada, "İran'ın Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlali, 20-22 Kasım tarihleri arasında Irak Kürt bölgesine yönelik ölümcül saldırılarla devam ediyor" dedi.
Bakanlığın internet sitesine göre Price, "ABD, Irak'ın toprak bütünlüğünün bu tür tekrarlanan ve korkusuzca ihlallerini şiddetle kınıyor ve İran'ı daha fazla tehdit ve şiddetten kaçınmaya çağırıyor. Irak'ta Erbil yakınlarında drone saldırılarını da kınıyoruz" dedi.
Amerika'nın Irak'ın Kürt bölgesinde çok sayıda in ve eğitim üssü kuran İranlı Kürt ayrılıkçı gruplara büyük destekleri ortadadır. ABD liderliğindeki küresel emperyalizm hedefleri doğrultusunda açık ve net bir şekilde bölgede terör ve bölücülüğü destekliyor, sınır noktalarında güvensizlik ve İran'a yönelik silahlı saldırılar tehdidi yaratmaya çalışıyor. İran'ın sınır muhafızlarına yönelik tacizler ve saldırılar ise, Washington'un İran'a karşı düşmanca yaklaşımının gerçeğini yansıtmaktadır. Amerikalı yetkililer defalarca İran'ı bölme ihtiyacından bahsetmişler ve bunu gizlemeye ihtiyaç duymamışlardır.
Amaçları, İran İslam Cumhuriyeti sistemini yıkmak ve birkaç bin yıllık medeniyet geçmişine sahip bu ülkeyi bölmek, İran'ı etnik bölünmelere dayalı olarak birkaç parçaya ayırmak, böylece İslami İran'ı bu şekilde parçalamaktır. Amerika'nın bölgedeki küstah politikalarına ve hegemonyasına karşı en büyük meydan okumalardan biri İslam Cumhuriyeti'nin ortadan kaldırılması ABD'nin derinden peşinde olduğu dileklerden biridir.
Amerikalılar uzun zamandır bu planı uygulamaya çalışıyorlar. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez ABD Dışişleri Bakanı James Byrnes bir harita çizerek İran'ı etnik gruplarına göre yedi parçaya ayırdı. Byrnes o dönemde İran'ın dünya siyasetinin denklemlerinde önemli bir ülke olmadığını düşünerek İran'ı yedi küçük ülkeye bölme planını ortaya koydu. İran İslam Devrimi ve İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından Amerika'nın İran'ı bölme çabaları bir kez daha gündeme geldi. Amerikan Siyonist Üniversitesi'nde profesör olan Bernard Lewis'in "Büyük Ortadoğu" projesi de Batı Asya bölgesindeki ülkelerin bölünmesine vurgu yapıyor.
Lewis, "İslam ülkeleri Batı dünyası için bir tehdittir ve bu ülkeler bölünmelidir ki İslam'ın gücü kesin olarak etkisiz hale gelsin, aksi takdirde İslam Batı'yı yok edecektir."
Ancak planının odak noktası ve ana kısmı İran'ın bölünmesiydi. Lewis'in planına göre İran altı parçaya bölünecek. " Aslında, İran'ın bazı kısımları komşu ülkelere katılacak ve Beluç, Arap, Türk ve Kürt aşiretlerinin yaşadığı bölgeler İran'dan ayrılacak." diyor.
ABD Senatosu'nun eski danışmanlarından James George Jeters, "İsrail ve Suudi Arabistan İran'ın bölgesel gücünü yok etmenin peşindeler ve çözümlerinden biri de İran'ı bölüp parçalamak" diyor.
Böylelikle Amerika, büyük şeytan ve İran İslam Cumhuriyeti'nin ana düşmanı olarak, İran'ın bölünmesi alanında her zaman düşmanca planını uygulamaya çalışmakta ve bu konuda ayrılıkçılara çok yönlü destek sağlamaktadır. İran'da aralarında Komele, Demokratlar,PJAK ve PAK gibi Kürt grupların da bulunduğu gruplar terör grupları olarak hep Batı tarafından desteklenmektedir.
Ancak İran'ın kararlı tepkisi ve bu grupların Irak Kürt Bölgesindeki inlerine ve mevzilerine yönelik çok sayıda füze ve insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirmesi, Amerika'nın bölgesel stratejisine büyük bir darbe ve Washington'ın İslami İran'a yönelik kötü niyetli planlarını etkisiz hale getirmede etkili bir önlemdir. Şimdi İran'da huzursuzluk ve kaos çıkarmaya odaklanan Amerika, bu ayrılıkçı grupları desteklemeyi, politikasının bir tezahürü olarak görüyor.(Ajanslar)