İran, Süleymani uydu sistemi projesinin operasyonel aşamasını başlattı
İran, İslam Cumhuriyeti'nin 10 yıllık uzay programının bir parçası olarak Kasım Süleymani uydu sisteminin operasyonel aşamasına başlıyor.
İran Uzay Ajansı başkanı Hasan Salariye Pazar günü Tahran'ın İslam Cumhuriyeti'nin İslam Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü komutanı şehit Kasım Süleymani'nin adını taşıyan ilk uydu sistemi projesinin operasyonel aşamasını başlattığını duyurdu.
Uzay Ajansı Başkanı, İran'ın devam eden 10 yıllık uzay programının bir parçası olan uzay projesiyle ilgili son gelişmeleri içeren açıklamayı İran Uzay Ajansı'nın resmi web sitesinde yaptı.
Salariye, "10 yıllık uzay programına dayanarak ve insanlara, devlet kurumlarına ve kuruluşlarına hizmet sunmanın yanı sıra özel sektör şirketlerine hizmet sunmak için İran Uzay Ajansı, Dünya'nın yörüngesine bir telekomünikasyon uydu sistemi yerleştirmekle görevlendirildi" dedi.
"Projenin uygulanması, ülkemizin ilk uydu sistemi projesi olarak kabul edilen 'Şehit Süleymanı Projesi', uydu serisi üretimindeki başarılar ve bunların ağ oluşumu nedeniyle büyük önem taşıyor" diye ekledi.
Salariye'ye göre, uzay ajansı projenin operasyonel planını hazırladı ve uzun zaman önce ve hatta 10 yıllık uzay programı tamamlanmadan önce sınırlı hizmete sahip dar bantlı bir telekomünikasyon sisteminin yürütme programını kodladı.
"En önemli koşullardın biri olan 10 yıllık uzay programının onaylanmasından bir aydan kısa bir süre sonra Şehit Süleymani Projesi'nin uygulama aşaması resmen başlatıldı" dedi.
Ayrıca ajansın yöneticisi, atılan adımlara övgüde bulunarak, "Bu adımın başarıyla tamamlanmasının ardından, uydu sistemlerini tamamlayıp geliştirmenin ve daha fazla hizmet sunmanın yolunun sonraki adımlarda açılacağının kesin olduğunu" söyledi.
İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Issa Zarepour Aralık ayında yaptığı açıklamada, İran'ın 2022'nin sonuna kadar yörüngeye en az iki uydu daha fırlatacağını ve diğerlerinin yörüngeye yerleştirilmek üzere sıraya gireceğini söylemişti.
Nahid-1 ve Nahid-2 uydularının fırlatılmasına ilişkin son gelişmelerin sorulması üzerine Zarepur, gazetecilere iki uydunun şu anda yörüngeye gönderilmeye hazırlandığını ve yıl sonuna kadar "inşallah" fırlatılacağını söyledi.
Her iki Nahid uydusu da telekomünikasyon amaçlıdır. 2015 yılında tanıtılan Nahid-1, İran Uzay Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp inşa edildi. İran Uzay Ajansı, İran Uzay Araştırma Enstitüsü'nün Uydu Sistemleri Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen projeye öncülük etti.
Ayrıca Zarepur, araştırma ve operasyonel uyduların tasarım ve inşa planına atıfta bulunurken, bakanlığının yıl sonuna kadar en az iki uydu fırlatmaya çalıştığını açıkladı. Konuyla ilgili daha fazla bilginin daha sonra medyaya verileceğini kaydetti.
İslam Devrim Muhafız Kolordusu (IRGC) Hava-Uzay Kuvvetleri, Kasım ayında Ghaem 100 uydu taşıyıcısının dünyanın alt yörüngesine bir test fırlatmasını başarıyla gerçekleştirdi.
IRGC Hava-Uzay Kuvvetleri komutanı Tuğgeneral Amir Ali Hacizade, İran silahlı kuvvetlerinden bir grup yetkiliyle birlikte test lansmanına katıldı.
Ghaem 100, katı yakıt kullanan üç aşamalı bir uydu fırlatıcıdır. Dünya yüzeyinden 500 kilometre yükseklikte 80 kg uyduları yörüngeye fırlatma yeteneğine sahiptir.
Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri, 8 Mart 2022'de katı ve sıvı yakıtlı fırlatıcı karışımıyla hareket ettirilen yerli üretim üç aşamalı Qassed (haberci) roketi kullanarak, bir başka yerli üretim uydu olan Noor-2'yi fırlattı ve Dünya yörüngesinde 500 km yükseklikte dönüyor.
Noor-2 keşif amacıyla fırlatıldı ve fırlatıldıktan 480 saniye sonra 6,7 km/s hızla yörüngeye girdi.
İran uzay programına 2000'lerin başında, Şahab-4 füzesi üzerine kendi uydu fırlatıcısını inşa ederek başladı. Ülkenin kuzeyindeki Semnan fırlatma rampası 2009 yılında inşa edildi.
Yüksek maliyetler nedeniyle İran'ın uzay programı 2015 ile 2017 arasında askıya alındı. 2019'da iki sivil deneme fırlatması başarısız oldu, ancak İran ordusu 2020 ve Mart 2022'de iki uyduyu başarıyla yörüngeye fırlattı.
Daha sonra İran Uzay Ajansı başkanı, ülkesinin yerli uydu üretimine devam ettiğini ve Mart 2023'te yerli yedi uydu fırlatmayı planladığını söyledi.
2023'te fırlatılması planlanan uzay aracı, Tahran'ın halihazırda cephaneliğinde bulunan İran Nahid, Pars-1 ve Zafar uydularını içeriyor. Kalan dördü hala yapım aşamasındadır.
Nahid, Pars-1 ve Zafar uydu serileri, İran'ın en modern uzay aracı olarak yörüngedeler. Telekomünikasyon amaçlı ve uzaydaki radyasyonu ölçmek için tasarlandılar.(Al Mayadeen-İntizar)