İngiltere Ürdün'ü neden ve nasıl eğitiyor?
İngiliz hükümeti, Ürdün güvenlik servislerini, krallıktaki muhalefeti izlemek, manipüle etmek ve bozmak için kullanılan "dijital medya istismarı" olarak bilinen tekniklerle gizlice eğitti.
The Cradle tarafından yayınlanan belgeler, İngiltere'nin Ürdün güvenlik servislerini, İngiliz hükümeti ve silahlı kuvvetlerine istihbaratı sağlayan siber ajansı GCHQ tarafından kullanılan tekniklerle gizlice eğittiğini ortaya koyuyor.
Haziran 2019 ile Mart 2020 arasında Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve bir hafta süren yoğun üç eğitim oturumunda, Amman'daki İngiliz Büyükelçiliği tarafından özenle seçilen Asayiş Müdürlüğü'nün gölgeli Özel Şubesi üyelerine “dijital medya istismarının ince noktaları öğretildi. ”
Teorik olarak, tatbikatın amacı, "Ürdün'deki kanıt toplama kurumlarının, soruşturma yeteneklerini geliştirmek ve özellikle terörizm alanında kovuşturma standartlarını iyileştirmek için dijital cihazlardan etkili bir şekilde veri çıkarmalarına" yardımcı olmaktı.
Bu da karşılığında Amman ve Londra arasında kanıtların daha fazla paylaşılmasını sağlayacak ve "operasyonel işbirliğinin artmasına yol açacaktır."
Denenmiş taktikler
Whitehall'ın Batı Asya'daki çeşitli güvenlik desteği ve reform programlarının resmi olarak ifade edilen asil hedefleri, bu çabaların altında yatan gerçeklikle örtüşmeyebilir.
Örneğin, bu kaynak daha önce İngiliz ajanlarının ve teknolojisinin, onlara dijital adli tıp araçlarını kullanmayı öğretme kisvesi altında Lübnan istihbarat servislerine nasıl yerleştirildiğini ortaya çıkarmıştı. Bu, Londra'nın faaliyetlerini ve Lübnan vatandaşlarını yakından izlemesine olanak tanıyor.
Bu programlar, İngiliz ordusu ve üst düzey güvenlik izinlerine sahip eski istihbarat görevlilerinin görev yaptığı bir şirket olan İngiliz hükümeti yüklenicisi Torchlight tarafından sunuluyor. Ürdün Özel Şube'ye verilen eğitimin arkasında da aynı şirket var.
Dışişleri Bakanlığı'na 2018'deki "kapsamlı bir saha ziyaretine" dayanan beyanlarına göre, Müdürlüğün görevlileri "dijital medya kullanımı" yürütmek için zaten "donanım ve yazılım açısından tatmin edici bir donanıma" sahipti.r
Vatandaşları gözetlemek
Ancak Torchlight, "sahip oldukları ekipmanın potansiyelinden tam olarak yararlanmak için yeterince eğitilmediklerini" hissetti. Müdürlüğün elindeki kaynaklar göz önüne alındığında, bu “potansiyel” oldukça endişe verici olabilir.
Örneğin Torchlight, Özel Şube'nin Cellebrite'ın dijital istihbarat ürünleri paketini kullandığını kaydetti. Çok sayıda baskıcı hükümet de dahil olmak üzere müşterileri olan İsrailli şirket Cellebrite, şifreli cihazlara girip içindeki tüm verileri çıkarabilen ve analiz edebilen teknolojiler üretiyor.
Firma, karanlık cinayet vakalarının çözülmesine yardımcı olurken, ezici bir çoğunlukla insan hakları aktivistlerinin, gazetecilerin ve muhaliflerin faaliyetlerini izlemek için konuşlandırılmıştır .
Ürdün eğitim projesine dahil olan Torchlight çalışanlarının profesyonel geçmişleri ek endişelere yol açmaktadır. Şirketin Dijital İstihbarat Başkanı Andy Tremlett, GCHQ'da on yıldan fazla üst düzey pozisyonlarda çalışmış bir siber ve elektronik savaş uzmanı tarafından yönetildi.
Yol boyunca, İngiliz Özel Kuvvetleri operasyonlarının "en özel ve gizli alanlarına destek sağlamakla" görevlendirildi ve teşkilatın "denizaşırı ayak izini" ve "potansiyel teslimat platformunu" genişletmekten sorumluydu. Bu pozisyonlar ona "dijital materyalin nasıl kullanılacağı ve istismar edileceği konusunda engin deneyim" ve daha geniş casusluk operasyonlarında farklı istihbarat biçimlerini entegre etme imkanı verdi.
'Yok et, inkar et, alçalt ve boz'
Tremlett'in "kariyerinin önemli bir bölümünü Ortak Tehdit Araştırma İstihbarat Grubu'nda (JTRIG) geçirdiği" söylense de hedeflerin özel verilerini "istismar etme" yeteneği hakkında daha fazla ayrıntı sunulmuyor. Bu birimin varlığı, 2014 yılında ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı muhbiri Edward Snowden tarafından ifşa edildi ve operasyonlarının detayları gerçekten çok çarpıcı.
JTRIG'in açık misyonu, çevrimiçi olarak onlar hakkında "olumsuz bilgiler" ekerek ve internet forumları ve sosyal ağlardaki tartışmaları manipüle ederek, düşmanları "yok etmek, inkar etmek, itibarını zedelemek ve bozmak" ve onları "itibarsızlaştırmak" için çeşitli kirli hileler kullanmaktır.
JTRIG'in gizli faaliyetleriyle ilgili sızdırılmış bir sunum, bu tacizin, bir kişinin paranoyasını "tamamen yeni bir düzeye" çıkarmak için sosyal medya profil resimlerini değiştirmeye veya yalnızca çevrimiçi varlıklarını silmeye, "biri [tarafından] olduğu iddiasıyla" anonim blog gönderileri yazmaya kadar uzandığını gösteriyor. İş arkadaşlarına, komşularına ve arkadaşlarına e-posta ve mesaj göndererek kurbanlarını “arı vuruşu” darbesiyle itibarlarını zedelemeği amaçlıyor.
Suçlayıcı blog gönderileri yazmanın "bir dizi farklı operasyon üzerinde çalıştığı" söylendi ve "İran çalışması" özellikle etkili bir örnek olarak gösterildi, ancak bu konu genişletilmedi. Başka bir yerde, JTRIG'in Taliban'ın iletişim ağını "her 10 saniyede bir" telefon görüşmeleri, metinler ve fakslarla bombardıman ederek "önemli ölçüde" kesintiye uğrattığı açıklandı.
Açıkça görülüyor ki, Torchlight'ın eğitim modüllerinin birincil olarak ilgilendiği konu dijital adli tıp değildi. Aslında, sızan belgelere göre, "dijital medya istismarı" ile ilgili JTRIG operasyonları, "uygun olduğunda lanetleyici bilgiler" de dahil olmak üzere, öncelikle "tehlikeli" elektronik cihazlara bilgi yerleştirmekle ilgiliydi.
İngilizlerin kurduğu monarşiyi korumak
Ürdün'de, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizler tarafından Batı Asya'da tahtlara oturtulan Haşimi hanedanının bir üyesi ve kendisi de bir İngiliz Ordusu gazisi olan Kral II. Abdullah'ın ve hükümet yetkililerinin-kurumlarının eleştirilmesi çok ciddi bir suçtur.
Gazeteciler, hafif düzeyde eleştirel haberler veya sosyal medya gönderileri nedeniyle bile rutin olarak yetkililer tarafından tacize, tutuklanmaya ve kovuşturmaya maruz kalıyor.
Bu nedenle, Amman gizli polisinin JTRIG'in kötü niyetli yöntemlerinde uzman olma olasılığı, tanımı gereği rahatsız edicidir. Muhaliflerin hayatlarını mahvetmek ve/veya onları düzmece suçlamalarla hapse atmak için suistimal edilebilmelerinin ne kadar kolay olduğu açıktır.
İngiltere'nin bu teknikleri Ürdün'e ihraç etmeye istekli olması şaşırtıcı değil. Çevrimiçi ifade özgürlüğünü ve vatandaşların mahremiyet hakkını kısıtlayan katı ve geniş çapta eleştirilen Siber Suç Yasası, ülkeyi Londra'nın Batı Asya'nın diğer yerlerindeki hain faaliyetleri için mükemmel bir hazırlık alanı haline getiriyor ve varlıklarını ve niyetlerini gizli tutmaya yardımcı oluyor.
Örneğin İngiltere, Suriye krizinin ilk günlerinden itibaren, Amman'a 45 dakika uzaklıkta bulunan ve vekalet savaşındaki savaşçıların eğitildiği bir siteyi işletiyordu. Projeyle ilgili sızan dosyalar, bu kişilerden bazılarının El Nusra ve IŞİD'e katılacağını ve ekipmanların çalınıp onlar tarafından kullanılacağını öngörüyordu.
Buna rağmen, Dışişleri Bakanlığı bu beklentilerle ilgilenmiyordu, çünkü muhtemelen bunların veya daha genel olarak eğitim programının kamuya ifşa olma riski çok azdı.(The Cradle-Tercüme: İsrail Post)