Kur’ani faaliyetlerdeki yasaklardan BM barış elçiliğine uzanan yol
Hacer Saadeddin, yetmişli yıllarda Mısır Kuran-ı Kerim Radyosu’nda kadın sesinin yayınlamasının yasak olduğu bir dönemde Meclis’in kararıyla kadınların bulunmasına izin verilmesinin ardından Mısır Kur’an-ı Kerim Radyosu’nun başına geçen ilk kadın oldu.
Al Mısry Al Youm sitesinin haberine göre, Hacer Saadettin’in söylediğine göre, Kahire’de bulunan Kur’an-ı Kerim radyosu Cemal Abdülnasır’ın emriyle 25 Mart 1964’te Mısır’da hatalı Kur’an-ı Kerim nüshalarının ucuza satılmasından sonra kuruldu.
Radyoda ilk Kur’an okumaları Şeyh Husari ile başladı. Daha sonra bu yol Üstad Abdul Basit ve El-Benna tarafından devam ettirildi.
El-Ezher Üniversitesi’nden mezun olan Hacer Saadeddin, önce bu radyonun genel program bölümünde, ardından kadın programlarının müdürlüğünü yaptı. Daha sonra bir müddet Kur’an radyosu başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
Abdul Samed al-Desuki’nin 1997’de emekli olmasından sonra 7 ay bu radyoyu yönetti.
Radyo programcılığı alanında da faaliyet gösteren Saadeddin, Kur’an ayetlerinin dini ve bilimsel açıdan tefsir edildiği, Ramazan ayı boyunca yayınlanan, bir yıl süren ve halk tarafından büyük ilgi gören ‘Din ve Dünya’ adlı programı hazırladı.
Kur’an Radyosu’nda sunucu olarak çalışan ilk kadın olmadığını söyleyen Hacer, kendisinden önce Fatıma Tahir’in 1979’da radyo istasyonunda radyo sunucusu olduğunu sözlerine ekledi.
Saadeddin günümüzde radyoda birçok kadının aktif olarak hiçbir kısıtlama olmadan çalıştığını ifade etti.
Hacer, Arap dünyasında kadının statüsünü yükseltmedeki rolü nedeniyle 1996 yılında Birleşmiş Milletler’in barış elçisi seçildi. Şu anda Fıkıh Ansiklopedisi adlı bir programı yürütüyor.(iqna)