İngiltere'de grev ve protestolar sürüyor

Maliye Bakanlığı'nın bütçe teklifi Meclis'e sunulurken yüzbinlerce İngiliz sokaklara dökülerek kitlesel protestolar ve grevler düzenledi.
İngiltere'de çarşamba günü aralarında öğretmenler, sağlık çalışanları ve memurların da bulunduğu yüzbinlerce kişi artan gıda ve enerji fiyatlarını protesto ederek ücretlerin yükseltilmesini talep etti.
Britanya’daki sağlık çalışanları, işgücü kıtlığından kaynaklanan enflasyon ve fazla çalışma ile uyumlu ücretler için aylardır protestoları devam ediyor.
İngiltere maliye bakanı, yüksek yaşam maliyeti ve yüzde ondan fazla olan enflasyonu dikkate alarak İngiliz halkı için bir yardım paketi öngören Londra Parlamentosu'na bir sonraki bütçe planını sundu.
Hunt, grevlerle ilgili olarak, "Bu anlaşmazlıkları çözmek için çok çalışmaya devam edeceğiz, ancak bunu yalnızca enflasyonu artırmayacak şekilde yapacağız" dedi. İngiltere'de son ayların en büyük protesto günlerinden birine değinen Jeremy Hunt, sendikaların taleplerine boyun eğmeyeceğini vurguladı.
Son kırk yılın en yüksek oranı olan enflasyonun gölgesinde tüketim mallarının fiyatlarındaki artış ve düşük ücretler nedeniyle İngiltere, ekonomi ve kamu sektörlerinde grevlerin yoğunlaşmasına tanık oluyor.
Benzersiz enflasyon, yüksek vergiler, kamu hizmetlerinde kriz, sağlık sisteminde kesintiler ve potansiyel olarak uzun vadeli bir durgunluğun başlaması İngiliz halkını tedirgin etmiştir.
Bir araştırmaya göre, İnglizler 1950'lerden bu yana yaşam standartlarında en büyük düşüşle karşı karşıya.
Geçen yıldan bu yana demiryolu sektöründen avukatlara kadar pek çok çalışan ve diğer işçinin greve gitmesiyle ülke, nesiller boyu en kötü yaşam maliyeti krizine tanık oluyor. İngiliz Ulusal İstatistik Bürosu son raporunda tüketici fiyat endeksinin Kasım 2022'de sona eren 12 ayda %10,7 arttığını duyurdu.
Beklendiği gibi, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak göreve geldikten sonra iç ve dış alanda pek çok zorlukla karşılaştı ki bunlardan en önemlisi, İngiltere'deki ekonomik kriz ve bu ülkede %10'u aşan ve özellikle enerji alanında yaşam maliyetinde keskin bir artışa yol açan artan enflasyonla başa çıkmaya çalışmaktır.
İngiltere'nin kaotik ve kritik ekonomik ve sosyal durumu, korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik durgunluk da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklansa da İngiliz muhafazakar hükümetinin Rusya'ya yönelik politikaları ve eylemleri de bu konuda önemli rol oynamıştır.
Londra, Ukrayna savaşının ardından Moskova'yı cezalandırma bahanesiyle Rusya'ya yaptırımlar uygulamış ve bunu yapmakla aslında Rusya'nın petrol ve gaz ihracatından elde ettiği geliri kendi isteğinin aksine rekor seviyeye çekmiştir. Aynı zamanda, Britanya’da milyonlarca insanı görülmemiş enerji fiyat artışlarıyla en şiddetli ekonomik baskı altına almıştır.
İngiltere'nin ekonomik durumunun bozulmasına rağmen bu ülkenin muhafazakar hükümeti, ABD'nin Avrupa kıtasındaki savaş çığırtkanlığı yapan politikaları doğrultusunda ve Biden hükümetinin memnuniyetini kazanarak kamu sektörüne daha fazla kaynak ayırıp çabalamak ve Britanya’daki fakir ve muhtaçlara mali yardım sağlamak yerine askeri bütçeyi artırdı.
Bu konuda İngiltere Başbakanı Rishi Sonak, savunma bütçesinde 5 milyar sterlinlik artışın olduğunu açıkladı.(Ajanslar)