Emeklilik yasası geçti Paris karıştı
Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkaran reformun nihai kabulüyle Paris’in farklı noktalarında gösteriler meydana gelirken, yüzlerce kişi gözaltına alındı. Göstericilerin ekseriyetini gençler oluşturuyor. Hükümete güvensizlik oyu 278’de kaldı.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, sert protestolara neden olan tartışmalı emeklilik yasasına karşı muhalefetin meclise getirdiği güven oylamasını az bir farkla kazandı. Hükümete güvensizlik oyu 278’de kaldı. Eğer 9 oy daha verilseydi yeni bir hükümet için süreç başlayacak ya da ülke seçime gidecekti. İlk güven oylamasının ardından aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen’in partisinin ikinci oylama girişimi de başarılı olmadı. Bu sonuçla ülkede emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören yasa önünde engel kalmadı.
Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri “Sokakta görüşürüz” yazılı dövizler açtı. Hükümet, emeklilik yaşını 2 yıl yükseltmeyi öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak Meclis’i de devre dışı bırakmıştı.
Solcu La France Insoumise (LFI) (Boyun Eğmeyen Fransa) Partisi’nin lideri Mathilde Panot güven oylaması sonrası yaptığı açıklamada, “Bitmiş bir şey yok. Bu yasa geri çekilene dek her şeyi yapacağız” dedi. Kamuoyu araştırmalarına göre halkın üçte ikisi bu değişikliğe karşı. cak ayında ülke çapında yapılan protesto gösterileri ve grevlere milyonlarca kişi katılmıştı.
Fransa, büyük Avrupa ekonomileri arasında emeklilik yaşının en düşük olduğu ülke. Emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkaracak reformla bir kişinin 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek. Reforma karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasını eleştirirken, özellikle kadınlar için olumsuz etkileri olacağını savunuyor. Söz konusu gelişmenin ülke genelinde yeni gösteri ve grevleri tetiklemesi bekleniyor.(Ajanslar)