Almanya Rusya’yı ‘Avro-Atlantik barışına en büyük tehdit’ ilan etti
Almanya, savunma ve dış politikasını elden geçirme ve siber saldırılardan iklim değişikliğine kadar bir dizi yeni tehdide karşı koyma çabasında bir dönüm noktası olan ilk ulusal güvenlik stratejisini açıkladı.
Strateji, Almanya’nın savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılasının %2’sine çıkarmayı taahhüt ediyor. Plan ayrıca Alman Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr’i ‘Avrupa’nın konvansiyonel savunmasının temel taşı’ olarak tanımlıyor.
Rusya’nın ‘Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehdidi’ oluşturduğunu belirten plan, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Avrupa’nın en büyük ekonomisinin güvenlik manzarasında meydana gelen köklü değişikliklerin altını çiziyor.
Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’in son yıllarda giderek artan bir şekilde Berlin’e rakip olarak hareket ettiği ve uluslararası güvenlik için artan bir tehdit oluşturduğu iddia ediliyor. Fakat strateji, Pekin olmadan ‘pek çok küresel zorluk ve krizin çözülemeyeceğini’ de ekliyor.
Koalisyon içindeki çatlaklar nedeniyle ertelenmişti
Stratejinin yayınlanması, Başbakan Olaf Scholz’un koalisyonu içinde metnin önemli bölümleri üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle defalarca ertelendi. Koalisyondaki iki parti, liberal FDP ve Yeşiller, başlangıçta ABD, Fransa ve İngiltere’dekine benzer bir ulusal güvenlik konseyinin kurulmasını savunmuş, ama bu fikir nihayetinde reddedilmişti.
Scholz bugün (Çarşamba) gazetecilere verdiği demeçte planın temelinde ‘entegre güvenlik’ fikrinin yattığını söyledi ve bunu ‘Almanya’nın dış tehditlere karşı güvenliğini güçlendirmek için tüm araç ve gereçlerin bir araya getirilmesi’ olarak tanımladı.
Belgenin ‘polis ve itfaiye kadar diplomasiyi, afet yardımını, uluslararası kalkınmayı, siber güvenliği ve tedarik zincirlerimizin dayanıklılığını’ da kapsadığını belirterek, “Bu sadece savunma ve Bundeswehr ile ilgili değil, güvenliğimizin tüm yelpazesi ile ilgili,” dedi.
Stratejinin üç sacayağı
Yeşiller’den Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 21. yüzyılda güvenliğin sadece ordular ve diplomasiden ibaret olmadığını, “eczaneden temel ilaçlarımı alabilmemi, arkadaşlarımla sohbet ederken Çin tarafından gözetlenmememi ya da sosyal medyada gezinirken Rus botları tarafından manipüle edilmememi’ sağlamak olduğunu söyledi.
76 sayfalık güvenlik stratejisi üç temele dayanıyor: Almanya’nın kendini savunma kabiliyetinin artırılması; hammadde ve enerji konusunda belirli ülkelere bağımlılığın kısmen azaltılması, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve siber savunmanın güçlendirilmesi yoluyla dayanıklılığın artırılması; ve sürdürülebilirliğin önemi.
Maliye Bakanı ve FDP lideri Christian Lindner, Almanya’nın GSYİH’sinin %2’sini savunmaya harcama taahhüdünü ne kadar sürede yerine getirebileceği sorusuna, ‘siyasi niyetin’ bunu gelecek yıl yapmak olduğunu söyledi. Geçici NATO rakamlarına göre Almanya geçen yıl GSYİH’sinin yüzde 1,49’unu savunmaya harcadı.(harici)