Renkli devrim finansörü Soros’un hedefinde neresi var...
Yardımların, ülkelerin sosyo-politik sistemine müdahale edebilmek için kullanıldığı iddia edildi. Soros için "Amerikan dış politikasının aracı" yakıştırması da yapılıyor.
Macaristan doğumlu Amerikalı milyarder George Soros tarafından kurulan yardım kuruluşu "Açık Toplum Vakıfları" odağını Avrupa meselelerinden uzaklaştırma kararı aldı. Kuruluş, Avrupa Birliği içindeki çalışmalarının büyük bir bölümünü geri çekmeyi ya da sonlandırmayı planladığını ve odağını dünyanın diğer bölgelerine kaydıracağını açıkladı.
Soros'un Açık Toplum Vakıfları, genellikle ifade özgürlüğü, hesap verilebilirlik, adalet ve eşitlik için mücadele eden insanları destekleme iddiası altında ABD dış politikasının aracı rolünü oynuyor.
Soros’un Avrupa meselelerinden uzaklaşma kararı dünya üzerinde nereye odaklanmayı düşündüğüne ilişkin tahmin ve tartışmaları da beraberinde getirdi.
Soros’un adı darbe ve renkli devrimlerle anılıyor
93 yaşındaki Macar Yahudisi George Soros, her ne kadar iş insanı olarak bilinse de adı hep iç savaş ve darbe organizasyonları ile anılıyor. Kurduğu “Açık Toplum Vakfı” 120’nin üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor.
Vakıf bir sivil toplum kuruluşu gibi görünüyor, ancak çok sayıda ülkede darbelerden, rejim değişikliklerine kadar birçok olayın içinde yer almakla suçlanıyor.
Doğu Avrupa’ya yaptığı ‘yardımlar’ BM’nin yaptıklarını geçti
Soros, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından anti-komünist faaliyetlerini ağırlıklı olarak Doğu Avrupa ülkelerinde yoğunlaştırdı. Bu bölgedeki ülkelere yaptığı bağışlar Birleşmiş Milletler'in yardımlarının önüne geçti. Soros, Doğu Avrupa'da yapılan ve bu ülkeleri Rusya’dan uzaklaştıran renkli devrimlere finansman sağladı.
“Soros’u durdur”
Soros, Rusya'da da suçlamaların odağında. Moskova, 2015 yılında Soros’un Açık Toplum Vakfı’nın bütün faaliyetlerini sonlandırdı. Gerekçe, “anayasal sistemin temeline ve devletin güvenliğine tehdit oluşturmak.”
Doğduğu ülke Macaristan da Soros’a karşı önlem alan ülkeler arasında. Macar hükümeti Soros'un kurucusu olduğu vakıf ve diğer yurt dışı bağlantılı sivil kuruluşların faaliyetlerini sınırlamak için "Soros'u durdur" adı verilen bir yasa çıkardı. Macaristan'ın prestijli siyasi gazetelerinden Magyar İdök'te yayınlanan makalede, ABD'li ünlü işadamı George Soros'un faaliyetleri, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'e benzetildi.
İngiltere bile kuşkuyla bakıyor
İngiltere'de ise Soros'a şüphe ile bakılıyor. 1992 yılında adı sterlin spekülasyonuna karışan Soros, İngiliz basını tarafından "İngiltere'nin iç işlerine karışmak için gizli planlar devreye koymakla" itham edilmişti.
Soros’un sivil toplum kuruluşları eliyle yürüttüğü yardım faaliyetleri hep kuşkuyla karşılandı.
Yardımların, ülkelerin sosyo-politik sistemine müdahale edebilmek için kullanıldığı iddia edildi. Soros için "Amerikan dış politikasının aracı" yakıştırması da yapılıyor.(Ajanslar)