ABD öncülüğünde Hint-Pasifik gerilimi tırmandırılıyor
Çin'i çevreleme politikasında çıta yükselten ABD, müttefiklerini de gaza getiriyor. Kanada, Hint-Pasifik’teki askeri etkisini artırmak üzere harekete geçerken Kanada donanmasına ait üç gemi pazartesi günü Japonya’nın Yokosuka limanına ulaştı.
Kanada Kraliyet Donanması’na ait iki savaş gemisi Ottawa ve Vancouver ile ikmal gemisi Asterix, ağustos ortasında Kanada’nın batı kıyısından yola çıktıktan sonra ABD Donanması ve Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin üslerine ev sahipliği yapan Tokyo’nun güneyindeki limana vardı.
İlk uğrak limanları olan Yokosuka’da cuma gününe kadar kalacak olan gemiler, ABD, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi bölgesel ortaklarla ortak tatbikatlara başlamadan önce yakıt ikmali yapacak, mürettebatlarını dinlendirecek ve Japon ev sahipleriyle ilişkilerini geliştirecek.
Planlar arasında, Tayvan Boğazı’nda yapılacak tatbikatların da yer aldığı kaydedildi.
Kanada’nın Japonya’daki savunma ataşesi Robert Watt tatbikatları doğruladı ancak ayrıntıları açıklamadı.
‘Gerektiğinde Çin’e meydan okuyacağız’
Nikkei Asia’nın haberine göre, pazartesi günü Çin’in hedef alınıp alınmadığı sorusuna Watt, “Mevcut konuşlandırmada hiçbir şey özellikle bir ulusa karşı ya da belirli bir ulusu caydırmak için tasarlanmamıştır” dedi ancak Kanada’nın “özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i desteklemek için bölgesel ortaklarla birlikte çalıştığını” da sözlerine ekledi.
Konuşlandırma, Kanada’nın Projeksiyon Operasyonu’nun bir parçası olup, dönemin Savunma Bakanı Anita Anand’ın haziran ayında Asya’nın önde gelen savunma zirvesi olan 2023 Shangri-La Diyaloğu’nda duyurduğu yeni bir operasyon olan Horizon Operasyonu adı altında güncellenecek.
Anand o dönemde “Çin, uluslararası kural ve normları giderek daha fazla hiçe sayan, giderek daha yıkıcı bir küresel güç haline geliyor” diyerek şunu eklemişti: “Gerektiğinde Çin’e meydan okuyacağız ve gerektiğinde de işbirliği yapacağız.”
Güçlendirilmiş operasyon, müttefik ve ortaklarla işbirliğini derinleştirmeyi ve Kanada’yı bölgesel güvenlikte daha aktif bir rol oynaması için güçlendirmeyi amaçlıyor; her yıl konuşlandırılan savaş gemisi sayısı ikiden üçe yükseltilecek. Watt, “Bu operasyon taahhüdümüzün seviyesini artıracak” dedi.
Çok uluslu tatbikat ve angajmanların bir parçası olarak Ottawa Güneydoğu Asya’ya odaklanırken, Vancouver Kuzeydoğu Asya’daki güvenliğe bakacak. Vancouver ayrıca nükleer silah programı nedeniyle Kuzey Kore’ye karşı uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının izlenmesine de yardımcı olacak.
Vancouver’ın komutanı Meghan Coates pazartesi günü yaptığı açıklamada “Ortaklarımızdan görmek istediğimiz şey Kanada’nın bu çeşitli tatbikat ve operasyonlara daha fazla entegre edilmesi” dedi.
Kanada bölgede askeri varlığını artırırken, Çin’le ilişkileri gerginleşiyor
Kanada, kasım ayında yayınladığı ilk kapsamlı bölgesel stratejisi ile Hint-Pasifik’teki askeri varlığını arttırıyor.
Stratejide şu ifadeler yer alıyor: “Çin’in artık giderek daha fazla göz ardı ettiği aynı uluslararası kurallar ve normlar tarafından sağlanan yükselişinin Hint-Pasifik üzerinde muazzam bir etkisi oldu ve Çin’in bölgede lider güç olma hırsı var.”
Pekin-Ottawa ilişkileri son yıllarda gerginleşti.
2018 yılında Kanadalı yetkililer ABD’nin talebi üzerine Huawei Technologies yöneticisi Meng Wanzhou’yu gözaltına aldı. Kısa bir süre sonra Çin iki Kanadalıyı casusluk suçlamasıyla tutukladı. Daha sonra hepsi serbest bırakıldı.
Bu yıl, Toronto’daki Çin Konsolosluğu’ndaki bir elçinin Kanadalı bir muhalefet milletvekilini ve Hong Kong’daki akrabalarını hedef aldığının bildirilmesinin ardından her iki ülke de birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etti.(Kaynak: harici)