ABD'de Biden'a dava: 'Gazze'deki soykırıma engel olmuyorsunuz'
Anayasal Haklar Merkezi, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine işaret ederek soykırıma engel olmadıkları gerekçesiyle Başkan Biden, Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin'e dava açtı.
ABD'de Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'e 'Gazze'deki soykırıma engel olmadıkları' gerekçesiyle dava açıldı.
Gazze ve ABD'deki Filistinliler adına mahkemeye başvuran Anayasal Haklar Merkezi'nden (CCR) yapılan açıklamada, "Birleşik Devletler'in soykırımı daha ileri taşıma değil, önleme yolunda açık ve bağlayıcı bir yükümlülüğü var" ifadeleri kullanıldı. İsrail güçlerinin Gazze'deki saldırılarına işaret edilerek açılan davada ABD'nin İsrail'e olan askeri ve diplomatik desteğini durdurmak için mahkeme emri çıkarılması da talep edildi.
'İSRAİL'E DAHA FAZLA ASKERİ, MALİ VE DİPLOMATİK DESTEK SAĞLANMASIN'
Common Dreams'ten Brett Wilkins'in haberine göre, CCR, Biden yönetiminin 'İsrail'e daha fazla silah, para ve diplomatik destek sağlamamasını' istedi. CCR, davaya ilişkin açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: "Şikayet dilekçesinde de ifade edildiği üzere; Biden, Blinken ve Austin, İsrail devleti üzerinde nüfuz sahibi oldukları devam eden soykırımı resmi sıfatlarıyla engellemekte başarısız oldukları ve İsrail'in Soykırım Sözleşmesi ile uluslararası teamül hukukundan doğan görevlerini ihlal eden bir şekilde gelişmesini silahlar, finansman ve diplomatik koruma ile azmettirdiği gerekçesiyle dava edildi."
'7 EKİM SALDIRISI, TOPLU CEZALANDIRMAYI MEŞRULAŞTIRMAZ'
İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıları ve sivil halkın su ve gıda gibi temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılmasına işaret eden CCR, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısının 'bütün bir toplumun hedef alınmasını ve toplu cezalandırmayı hukuki olarak meşrulaştıramayacağını' vurguladı.
'ABD, TARAFI OLDUĞU SÖZLEŞMEYİ İHLAL EDİYOR'
CCR'nin mahkemeye başvurusunda soykırım hukuku uzmanı - Kanadalı akademisyen William Schabas'ın da görüşlerine yer verildi.
Schabas, mahkemeye sunulan görüşünde, 'Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırım yapılması konusunda ciddi bir risk olduğunu, ABD'nin de İsrail hükümetine karşı nüfuzlu konumunu kullanmayarak ve bu suçun işlenmesini engellemek için en iyi önlemleri almayarak taraf olduğu 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini' belirtti. (duvar)