İran'ın Simurg ile uzayda yükselişi/ Yeni nesil uydu fırlatıcıları yolda
Simurg uydu fırlatıcısının geliştirilmesi 13. Hükümet döneminde daha da ivme kazanmış ve Silahlı Kuvvetleri Milli Coğrafi Teşkilatı Başkanı'na göre Simurg uydu alıcısı ülkede yeni nesil uydu alıcısı olarak değerlendiriliyor.
Yerli fırlatıcı üretiminde kendi kendine yeterlilik, ülkelerin uzay sanayisinin gelişmesindeki en önemli konulardan biri. Yerel bir uydu taşıyıcısı oluşturma süreci karmaşık ve inişli çıkışlı bir süreçtir. Dünyadaki pek çok ülke, uzay alanındaki uzun geçmişlerine rağmen henüz bunu başaramadı.
Bu, İran İslam Cumhuriyeti’nin uzayda uzun bir geçmişi olmamasına rağmen, yüksek doğruluklu yerli uydu alıcılarının yapımında büyük ilerleme kaydettiği bir süreç. Kasıd, Ümid, Tulu’, Navid vb. uydular başarılı fırlatmalara imza atarak İran'ın son dönemde uzay alanında kaydettiği ilerlemede kayıt altına alınmayı başardı.
İran'ın bu önemli başarılı uydu fırlatıcılarından biri de geçmişte başarılı bir fırlatma gerçekleştiren Simurg. Bu yıl da yeni fırlatmalarla İran'ın uzaydaki yolunu kolaylaştırması bekleniyor. Simurg, Savunma Bakanlığı Havacılık ve Uzay Ajansı tarafından inşa edilen, 15 Mart 2011 yıllarında tanıtılan ve ilk kez 19 Nisan 2016'da Semnan uzay üssünden yörünge altı araştırma uçuşu için fırlatılan çok aşamalı bir uydu taşıyıcısıdır.
Bu uydu taşıyıcısı şu ana kadar 5 fırlatma gerçekleştirdi ve 2021’in Ocak ayındaki son fırlatmada Simurg, yörüngeye üç araştırma uydusu yerleştirdi. Bu uydu taşıyıcı, İmam Humeyni uzay üssünden saniyede 7350 metre hızla fırlatıldı.
Hasan Ruhani hükümetinde Simurg, 26 Temmuz 2017, 27 Ocak 2018 ve 9 Şubat 2019 tarihlerinde 3 fırlatma gerçekleştirdi ancak bu fırlatmalar başarılı olamadı.
Bununla birlikte, bu fırlatma platformalarında Simurg'un güvenilirliğinde ve güvenilirliğinde kademeli iyileşme işaretleri var. Örneğin, bir uyduyu Simurg ile başarılı bir şekilde yerleştirebilmek için motorların, turbo pompaların ve diğer alt sistemlerin 490 saniyelik başarılı ve ahenkli çalışmasını gerektirir.
Simurg'un ikinci fırlatılışında sadece 120 saniye geçmişti ki, ikinci aşamada yaşanan eksiklik fırlatmanın başarısız olmasına neden oldu. Ancak üçüncü fırlatmada, gereken 490 saniyelik performansa ulaşmada, uydu taşıyıcısı 450 saniye boyunca kusursuz bir performans sergiledi ve üçüncü fırlatmada bu sayı 475 saniyeye bile ulaştı ve uydu taşıyıcısı performansının yalnızca son 15 saniyesinde sorun yaşadı.
Bu rakamlar, fırlatmalara sırasıyla yüzde 25, 92 ve 97'lik bir başarı oranı veriyor ve bu da Simurg'un performansının artan güvenilirliğinin açık bir göstergesi.
Bu uydu alıcısının gelişimi 13. Hükümet döneminde daha da ivme kazanmış ve Silahlı Kuvvetlerin Coğrafi Teşkilatı Başkanına göre Simurg uydu taşıyıcısı ülkede yeni nesil uydu taşıyısı olarak değerlendirilmekte ve bu uydunun gelişmiş yeni gelecek nesillerin yapımına başlanması da planlandı.
Simurg uydu taşıyıcısı yakın zamanda araştırma aşamalarının çoğunu tamamladı ve test fırlatmalarından elde edilen veriler toplandı ve muhtemelen yılın geri kalanında bu uydu taşıyıcısının son fırlatmasını da gerçekleştireceğiz.
Bu uydu taşıyıcıyla İran, tek uydu veya birden fazla uydu şeklinde taşınabilen, 250 kg'a kadar uyduları 500 kilometre mesafeye fırlatma kabiliyeti kazanacak.
Safir veya Kasıd ile fırlatılan uyduların boyutlarını ve büyüklüklerini dikkate alırsak Simurg ile bu uydulardan 10 tanesini fırlatabiliriz.(Ajanslar)