İngiliz ordusu Lübnan’a sınırsız erişim istiyor
Lübnan’da yayınlanan Al-Akhbar gazetesi 21 Kasım’da diplomatik ve askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde Londra’nın Beyrut’la imzalanması önerilen bir Mutabakat Zaptı aracılığıyla ordusuna Lübnan topraklarına erişim hakkı tanımak istediğini duyurdu.
Habere göre Lübnan Büyükelçisi Hamish Cowell tarafından temsil edilen Birleşik Krallık hükümeti ile Ordu Komutanı General Joseph Avn tarafından temsil edilen Lübnan hükümeti arasında resmi ve askeri düzeyde görüşülmekte olan bir Mutabakat Zaptı taslağı var.
Al-Akhbar tarafından incelenen Mutabakat Zaptı, ‘Lübnan topraklarında konuşlandırıldıklarında Birleşik Krallık silahlı kuvvetlerine destek’ konusunu ele alıyor. Taslakta İngiliz kuvvetlerinin Lübnan topraklarında asker konuşlandırmak için hangi nedenlerle ya da koşullarda izin isteyeceği açıklığa kavuşturulmuyor.
Al-Akhbar’ın haberine göre Memorandum, Lübnan’ın egemenliğini açıkça etkileyen ve İngiliz kuvvetlerine Lübnan topraklarında ayrıcalık tanıyan birçok maddeyle dolu.”
Gazetenin aktardığı resmi bir kaynağa göre, önerilen bu anlaşma 7 Ekim’de Aksa Tufanı Operasyonunun başlamasından bu yana üzerinde çalışılan bir konuydu. Mutabakat Zaptı, Birleşik Krallık ordusunun Lübnan’daki varlığının ‘gemileri, uçakları, makineleri, depoları, teçhizatları, haberleşmeleri, mühimmatları, silahları ve malzemeleriyle birlikte tüm askeri personeli, hava, deniz ve kara kaynaklarıyla kuvvetlerin sivil üyelerini ve yardımcı personeli’ kapsayacağını açıklıyor. Belgede konuşlanma yeri ya da asker sayısı belirtilmiyor.
Anlaşma ‘İngiliz silahlı kuvvetlerinin Lübnan hava sahasına ya da karasularına girişinin, bu askeri güç önceden diplomatik izin almamış olsa bile, engellenmemesini sağlamayı’ amaçlıyor.
Ayrıca helikopterler de dâhil olmak üzere silahlı kuvvetlere ait uçaklar ve tıbbi tahliye uçaklarına en yüksek önceliğin tanınması ve acil durum görevlerini yerine getirmek üzere Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlanması hedefleniyor.
Maddeler arasında İngiliz askeri personeline tutuklama ya da kovuşturmaya karşı dokunulmazlık tanınması ve gözaltına alınmaları halinde derhal İngiliz kuvvetlerine teslim edilmeleri de yer alıyor. Bir diğer madde ise bu kişilere silahlı ve üniformalı olarak ülke içinde dolaşma yetkisi verilmesi.
Al-Akhbar, “Mutabakat, şartların yanlış yorumlanması veya uyulmaması durumunda Lübnan’ın anlaşmazlığı çözmek için herhangi bir uluslararası mahkemeye veya üçüncü tarafa başvuramayacağını garanti ediyor,” diye yazıyor.
Haberde Mutabakat Zaptının, egemen ülkeler arasındaki uluslararası anlaşmaları düzenleyen 1969 Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesine tabi olmadığı iddia ediliyor.(Marbuta)