Ünlü yatırım ve finans uzmanı: ABD artık iflas etti
Ünlü yatırım ve finans uzmanı Robert Toru Kiyosaki, takipçilerine ABD'nin borçlarını ödeyememesine karşı tedbir almaları tavsiyesinde bulundu.
ABD'liler yıl sonu yaklaşırken gelecekteki belirsiz ekonomik koşullar karşısında servetlerini korumanın ve kârlarını en üst düzeye çıkarmanın en iyi yollarını bulmak amacıyla yatırım tavsiyesi programlarını takip ediyorlar.
ABD vatandaşlarının takip ettiği kaynaklardan biri de iş insanı ve yatırım uzmanı Robert Toru Kiyosaki'nin sunduğu 'The Rich Dad' (Zengin Baba) adlı radyo programı dikkat çekiyor.
"ABD artık iflas etti"
Dünyanın en zengin ülkesi olarak kabul edilen ABD'nin mali güvenliğini tehdit eden risklerden bahseden Kiyosaki, "ABD artık iflas etti" iddiasında bulundu.
Kiyosaki programına "Bugün 'Bir zamanlar dünyanın en zengin ülkesi olan ABD nasıl oldu da iflas etti?' sorusuna cevap vermek istiyorum" sözleriyle başladı.
ABD'nin henüz iflasını ilan etmediği ve yükümlülüklerini yerine getirmede temerrüde düşmediği doğru olsa da Kiyosaki'nin sorusu birçok ekonomistin, analistin ve yatırımcının dikkatini çekti.
Bir yandan temel faiz oranlarının yüzde 5'in üzerine çıkmasıyla birlikte borçlanma maliyeti ve devasa kamu borcunun ödenmesine ilişkin aidatlar artarken diğer yandan tahvil piyasası aynı zamanda artan getiri oranları ve düşen fiyatlar ile benzeri görülmemiş bir dalgalanmaya tanık oluyor.
Kiyosaki'nin program konuğu olan Republic Monetary Exchange (RME) CEO'su Jim Clark, ABD'nin ulusal borcunun 24 Kasım'da 33,8 trilyon dolara ulaşmasına rağmen faiz ödemeleri ve tahvil getirileri de dahil olmak üzere ABD'nin toplam kredi taahhütlerinin kamu borcunu 200 trilyon dolara çıkarabileceğini söyledi.
Yatırımcılar riskten koruma
ABD Merkez Bankası'nın (FED) geçen yılın başlarından bu yana faiz oranlarının yükseltilmesini ve bankanın elindeki borçlanma senetlerini satarak piyasadan likidite çekilmesini de içeren bir parasal sıkılaştırma politikası izliyor.
Bu politikayla ABD kamu borcunu ödemenin maliyeti de hızla arttı.
Independent Arabia'nın haberine göre ABD kamu borcunun 2023 mali yılı faiz ödemeleri geçen yıla kıyasla yüzde 39 artarak 659 milyar dolara ulaştı.
Bu rakam, 2020 yılı kamu borcu faiz ödemelerinin yaklaşık iki katına tekabül ediyor.
Bu gibi durumlarda ve birçok ABD'linin şu ya da bu şekilde piyasalara yatırım yapması nedeniyle herkes, borcunu ödeyememe ihtimalinden kaynaklanan durgunluk ya da ekonomik ve mali dalgalanma risklerine karşı korunmanın en iyi yollarını armaya başladı.
Bu noktada yatırımcılar için en güvenli liman fiziki yatırım araçları olarak ön plana çıkıyor.
Dolayısıyla Kiyosaki ve diğer finans uzmanları, fiziki yatırım araçlarına yatırım yapılmasını tavsiye ediyorlar.
ABD'li birçok yatırımcı, hisse senedi, menkul kıymet, kripto para gibi yatırım araçlarından elde edilen kârlardan daha az kâr ettirse bile sabit getirili yatırımlara yönelmeye başladı.
Sabit getirili gayrimenkullere yapılan bu yatırımlar arasında altın, gümüş gibi değerli madenlere yapılan yatırımların yanı sıra elbette yüzde 7,5 ila 9 arasında değişen yüksek ve sabit tahvil getirisi olan gayrimenkul sektörü menkul kıymetleri de yer alıyor.
Kıymetli maden ve gayrimenkul
Kiyosaki ve diğer analistler ve uzmanlar, ABD'nin mali sorunlarının 1971 yılında altın standardından vazgeçilmesiyle başladığını düşünüyorlar ve bu yüzden altın ve gümüş yatırımına ilgi gösteriyorlar.
Mevcut fiyatların iyi olmasının insanları servetlerini enflasyon oranlarındaki dalgalanmalardan ve döviz kurundaki değişikliklerden korumak için altın ve gümüş satın almaya teşvik ettiğine inanıyorlar.
Değerli madenler herkes için uygun bir yatırım yöntemi olmasa da bu, diğer yatırım araçlarının getirdiği risklerin çoğundan uzak bir seçenek olarak görülüyor.
Değerli maden yatırımının yanı sıra gayrimenkul sektörü de yatırım konusunda popüler olmaya başladı.
Gayrimenkul sektörü zaman zaman fiyatlarda dalgalanmalara ve hatta bazen çöküşlere tanık olsa da yatırımın tarihi seyri gayrimenkulü servetin korunması için güvenli bir liman haline getiriyor.
FED'in geçmiş verilerine göre tüketici fiyat endeksi (enflasyon oranı) 1963'ten bu yana kademeli yükselerek yüzde 896 oranında arttı.
Bu dönemde ABD'de ev satış fiyatları ortalama yüzde 2,353,93 oranında artış gösterdi.
Konut kiraları kademeli yükselerek yüzde 892 oranında artışa tanık oldu.
Bu da gayrimenkul fiyatlarının enflasyonla birlikte artmakla kalmayıp hatta enflasyonu aşabildiği anlamına geliyor.
Bireysel yatırımcıların sektöre 100 dolar aralığında bir hisse ya da tahvil senediyle girmelerine olanak tanıyan gayrimenkul yatırım fonlarının ortaya çıkmasıyla ABD'lilerin emlak sektörüne, tahvillerine ve diğer menkul kıymetlere yatırım yapması kolaylaştı.
Böylece gayrimenkul fiyatları yükseldikçe kira getirisi ya da satış farklarından yararlanmaya başladılar.
Bunun yanında fonlarına yatırım yaptıkları mülklerin değeri arttıkça yatırımlarının değeri de artıyor.(Independent Arabia)