DSÖ: Gazze'nin kuzeyinde sadece 4 hastane minimum seviyede faaliyet gösteriyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyinde sadece 4 hastanenin minimum seviyede faaliyet gösterdiğini bildirdi.
Sosyal medya platformu X'ten paylaşım yapan Ghebreyesus, DSÖ ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının, bugün Gazze'nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi ve Şifa Hastaneleri'ne yönelik yüksek riskli bir ortak görev daha üstlendiğini belirtti.
Ghebreyesus, şu ifadelere yer verdi:
"Ekiplerimiz ameliyat, yaralıların tedavisi ve doğum yapan kadınlara destek için ilaç, serum ve malzeme dağıttı. Ancak meslektaşları, son saldırıların bu sağlık tesisleri üzerinde yarattığı muazzam etkiyi ve geri kalan hastaların ve sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı felaket koşullarını anlatmakta zorlandı.
El Ahli Hastanesi acil bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taşıyor. Avlusunda, güvenli ve onurlu bir cenaze töreni yapılamadığı için cenazeler sıralar halinde yerleştirildi. İki gün öncesine kadar El Ahli, Gazze'nin kuzeyinde yaralıların ameliyat edilebildiği son hastaneydi. Ancak ekibimiz bugün, uzman, elektrik, yakıt, su, yiyecek ve tıbbi malzemelerin tükenmesi veya tamamen yok olması nedeniyle ameliyathanelerinin artık çalışmadığını öğrendi. Bu, Kuzey Gazze'yi işlevsel bir hastaneden mahrum bıraktı.
Yalnızca dört hastane minimum düzeyde faaliyet gösteriyor ve çok sınırlı bakım sağlıyor. Tamamı doktor ve hemşirelerden oluşan yaklaşık 10 sağlık çalışanı, temel ilk yardım, ağrı yönetimi ve yara bakımı sağlamaya devam ediyor. Yaşlılar ve küçük çocukların da aralarında bulunduğu 80 yaralı hasta, hastane arazisi içindeki bir kilisede ve ortopedi bölümünde barınıyor. Bunlar arasında bacağını kaybeden ve ona bakacak bir ailesi kalmayan 10 yaşında bir kız çocuğu ve göğsünde silah yarası nedeniyle ameliyat bekleyen, tüm ailesi öldürülmüş yaşlı bir adam da var.
DSÖ, Gazze'nin kuzeyinde sağlık tesisleri sağlamak için çaba göstermeye devam edecek. Ancak ilaçlar ve diğer temel ihtiyaçlar olmadan tüm hastalar yavaş yavaş ve acı çekerek ölecek. Kalan sağlık tesislerini güçlendirmek ve yeniden stoklamak, binlerce yaralının ve diğer temel bakıma ihtiyaç duyanların ihtiyaç duyduğu tıbbi hizmetleri sağlamak ve hepsinden önemlisi kan dökülmesini ve ölümleri durdurmak için insani ateşkese her zamankinden daha fazla ihtiyaç var."(Ajanslar)