İsrail'e destek Amerikan gençlerini askerlikten uzaklaştırıyor
Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri sözcüsü 2023 yılının askere alma açısından zor bir yıl olduğunu söyledi. Newsweek'e göre, sebeplerden biri de Amerika'nın İsrail'e desteği.
Amerika Birleşik Devletleri ordunun insan gücünün devamlılığını sağlamakta zorluk çekiyor. Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder geçtiğimiz Cuma günü Pentagon'da yaptığı basın toplatısında 2023 yılının asker alımı açısından zor bir yıl olduğunu herkesin bildiğini söyledi.
Amerikan ordusunun ihtiyacı olan asker sayısına ulaşmanın 17-24 yaş aralığındaki gençlerin askerliğe ilgisiz olmaları sebebiyle son derece güç olduğunu dile getiren Ryder, bu gruptaki gençlerin pek azının askerliğe hevesli olduğunu vurguladı.
Ryder askere alma açısından hedeflerine sadece Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerinin ulaştığını açıkladı. Ryder'a göre bu ikisi asker adaylarına farklı tecrübeler ve sivil hayatta kullanabileceği yetenekler kazandırması sebebiyle tercih edilmekte.
Askerlikten uzak olmanın bir sebebinin de askerlik karşıtı oluşumlar olduğunu söyleyen Ryder, bu tür hareketlerin güçlü olduğu yerlerde gençlerin askerlerle yüz yüze gelemediğini ve doğrudan bir tecrübe edinemediğini belirtti.
Ryder, Amerikan ordusunun asker toplamak için yürüttüğü reklam kampanyalarının temel amacının gençleri yüz yüze görüşmeye çekmek ve bu şekilde orduya katılmaya ikna etmek olduğunu söyledi.
Amerikan ordusunun bu duruma bir gecede düşmediğini ve çözüm üretmek zorunda olduğunu, bu çözümün de tercihe dayalı, gönüllülük esaslı olması gerektiğini söyleyen Ryder, ordunun bu hedefe ulaşmak için çeşitli yolları denediğini ifade etti.
Askerlik hizmetinin zorunluluk esasına dayanmadığı, askerlik yapmak isteyenlerin bir sözleşme kapsamında kabul edildiği Amerika'da gençlerin orduya katılım oranı her geçen yıl azalmakta.
Newsweek'te yer alan habere göre, orduda yer alan aktif görev personelinin sayısı 1987'den bu yana %39 oranında azalmış halde.
Amerikan gençlerinin ordudan uzaklaşmasının sebeplerine dair pek çok çalışma ve açıklama yapıldığı biliniyor.
American Military University sitesi editörü Wes O'Donnel, kendi gençliğinin kahramanlarının, Amerikan "Commando" filmindeki Arnold Schwarzenegger, "Rambo"daki Slyvester Stallone ve "Predator"da rol alan Carl Weathers olduğunu, bunların Amerikan ordusunun Vietnam Savaşı sebebiyle yara alan yüzünü tazeleyen ve ordunun durdurulamazlığını yücelten kişiler olduğunu söylüyor.
O'Donnel, kendisinin orduya katılma kararını bu kahramanların yarattığı atmosfere bağlıyor ve kötü adamların amaçlarına karşı gerçek bir macera yaşamak ve bu arada para kazanmak arzusu duyduğunu dile getiriyor.
O'Donnel'e göre, Sovyetlerin dağılması ve Çöl Fırtınası ile dönemin beşinci büyük ordusu olan Irak ordusunun yenilgiye uğratılması dönemin gençlerine Vietnam sonrası Amerika'nın geri dönüşünün heyecanını yaşatmıştı.
O'Donnel ordunun asker toplamadaki zorluğunun ilk kısmının gençlerin ordunun ihtiyaçlarını karşılayacak şartları sağlamaktan uzak oluşlarına bağlıyor. Gençlerin büyük kısmı, obezite, diploma sahibi olmama ve suç sabıkası sebebiyle askerlik hizmetine elverişli sayılmıyor.
Şartları sağlayan ve ordunun ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet verebilecek nitelikte olan genç nüfusun oranı 2017 yılı verilerine göre %29 ve bu oranın sadece %12,5 kadarı askerlik yapmaya meyilli.
Konuya ilişkin bir çalışmanın sonuçlarını yayınlayan The Heritage Foundation da, 17-24 yaş aralığındaki 34 milyon Amerikalı gençten %71'inin askerliğe elverişli olmadığını ve bunun giderek büyüyen bir kriz haline geldiğini, bir çözüm bulunmazsa Amerika'nın ulusal güvenlik sorunu haline gelebileceğini belirtiyor.
Mevcut sorunu aşmak için Amerikan ordusu gençlere, orduya katılmaları halinde iyi bir maaş, vergi avantajları. askerlik sonrası eğitim bursu ve ikramiye vaat ediyor.
Gençler ne diyor?
Amerikan gençleri orduya katılmak istememelerinin temel nedeni olarak anlamsız savaşlarda ölme ihtimalini gösteriyor. Bu durum ebeveynleri asker olan gençler açısından da farklılık göstermiyor.
11 Eylül sonrasında Amerikan ordusunun Irak, Afganistan, Suriye ve Afrika'daki savaşlarına şahit olan gençler, bu savaşların bitmek bilmeyen bir döngü yarattığını düşünüyor.
O'Donnel "Teröre Karşı Küresel Savaş" kampanyası ile geçen yirmi yılın sonunda Pentagon'un prestijinin ülkedeki gençler arasında yara aldığını söylüyor.
Bundan ayrı olarak, Amerika'nın İsrail rejimine verdiği desteğin oluşturduğu tepki de gençler arasında ordudan uzaklaşmaya yol açıyor.
O'Donnel'a göre teknolojinin sağladığı avantajların insan kaynağına ihtiyacı azaltacağını düşünmek de büyük bir hata zira modern savaş silah ve araçlarının kullanılması ordunun çok daha donanımlı askerlere sahip olmasını zorunlu kılıyor.
Amerikan ordusunun bugünkü durumunu değerlendiren uzmanlar, bu ordunun aynı anda iki cephede savaş kazanmaktan çok uzak olduğunu, Rusya'ya karşı Ukrayna üzerinden yürütülen savaş ile Asya-Pasifik'teki gerilim sürerken, Batı Asya'da patlak verecek bir savaşa dahil olmanın Amerikan ordusunun kapasitesini aşabileceğini düşünüyor.(YDH)