İsrail ordusu tükendi; Çok sayıda asker görevden alındı
İsrail ordusunda 1.600 İsrail askerinin “savaş şoku” yaşadığı ortaya çıktı. İşgale karşı beklenmedik güçte görülen direniş, orduda devam eden semptomlar nedeniyle çok sayıda askerin görevden alınmasına yol açtı.
İsrail resmi makamlarından elde edilen veriler, işgal güçlerinden en az 1.600 askerin geçen yıl 27 Ekim'de Gazze'ye yönelik kara saldırısının başlamasından bu yana "savaş şoku" belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı.
İbranice yayın yapan "Walla" haber sitesinde gelişmeyle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
"Yaklaşık iki ay önce Gazze Şeridi'nde kara harekatının başlamasından bu yana en az 1.600 İsrail askerinde "savaş şoku" belirtileri ortaya çıktı. Verilere göre askerlerin yüzde 76'sı, sahadaki askerler ya da birliklere bağlı ruh sağlığı görevlileri tarafından muharebe sahasının yakınında sürekli bulunan ilk tedavi sonrasında muharebeye geri döndü."
"Savaş şoku" belirtileri
"Savaş şokunun belirtileri bir aktivite sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilir. Bu durumdan muzdarip olan asker diğer şeylerin yanı sıra hızlı nabız, artan terleme, kan basıncında ani yükseliş, kontrol edilemeyen vücut titremesi, kafa karışıklığı ve konsantre olamama hissedebilir."
"Savaş travması" belirtileri
"Savaş travması aynı zamanda kaygı, depresyon, uyku bozuklukları, uykusuzluk, ani öfke nöbetleri ve zayıf duygusal kapasite gibi uzun vadeli zihinsel etkileri de taşıyor."
"4 haftadan fazla sürerse..."
"Savaş travmasının, askerin işlevlerini yerine getiren ve semptomların kötüleşmesine yol açabilecek çaresizlik hissinden kurtaran bir başlangıç tedavisi var. Eğer bu 4 haftadan fazla sürerse askerin durumu daha da kötüleşebilir. Daha derinlemesine terapötik müdahale gerektiren ciddi travma sonrası stres bozukluğu görülebilir."
Derin şok ve travmadan terhis
"Sitenin elde ettiği verilere göre, Gazze'deki savaşa İsrail'in verdiği isim olan Demir Kılıçlar Savaşı'nda devam eden savaş şoku semptomları nedeniyle yaklaşık 250 asker hizmetten terhis edildi. Psikolojik veriler, savaş sırasında İsrail ordusunun İç Cephe Rehabilitasyon Merkezi'ne 900 ila 1000 askerin geldiğini gösteriyor. Bu askerlerin psikolojik durumları sahada iyileşmedi ve ek tedaviye ihtiyaç duydular."
Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze'yi çevreleyen İsrail askeri üslerine saldırılarını hatırlatan site, İsrail askerkerlerinin söz konusu üslere yönelik gerçekleşen baskınlardan da etkilendiğini aktardı.
3475 askere tedavi
"Görevlerinin bitiminden sonra fiziksel, zihinsel veya maddi yardıma ihtiyaç duyan askerler Milli Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Daire Başkanlığı'na sevk edildi. Çatışmaların başlangıcından bugüne kadar, çoğu fiziksel olmak üzere farklı derecelerde yaralanan 3.475 erkek ve kadın rehabilitasyon koğuşunda tedavi edildi."
760 zihin sağlığı tedavisi
"Savaşın başlangıcından bu yana, zihinsel nedenlerden dolayı yaklaşık 760 yardım talebinde bulunuldu, ancak aradan geçen kısa süre nedeniyle başvuranların tümüne travma sonrası stres bozukluğu tanısı konmayacaktır. Yaralanma olayları ve talebin iletilme tarihi, mesleki teşhis olarak daha sonra değişebilir."
64 binden fazla engelli asker
Haberde, "Rehabilitasyon koğuşunda İsrail ordusundaki toplam 64.000'den fazla engelli askerin tedavi edildiğine, bunların 8.640'ı travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olduğuna" dikkat çekildi.
İsrailli sitesi şunu da ekledi: "2023'ün başından bu yana, zihinsel nedenlerden dolayı 2.301 yardım talebi alındı; bunların 1.911'i travma sonrası stres temelindeydi ve geri kalanı diğer zihinsel durumlarla ilgiliydi."
İsrail'in Filistin halkına ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanlarına yönelik günlük saldırılarına karşılık olarak Hamas, 7 Ekim 2023'te Gazze çevresindeki İsrail askeri üs ve yerleşimlerine yönelik "El Aksa Tufanı" saldırısını başlatmıştı.
İşgal ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor; Gazze'deki hükümet yetkililerine göre, bugün itibarıyla 22.185 şehit ve 57,35 yaralı kaydedilirken, altyapının büyük yıkımı ve benzeri görülmemiş bir insani felaket yaşandı.(Arap Postası)