İran’ın “Şehit Ebu Mehdi el Mühendisi” yeni askeri gemisinin özellikleri neler?
İran’ın yeni askeri gemisi Şehit Ebu Mehdi el-Mühensi, son günlerde Bender Abbas Limanı’nda düzenlenen törenle hizmete girdi. Şehit Ebu Mehdi Askeri Gemisinin Özellikleri Neler?
İran İslam Cumhuriyeti Devrimi Muhafızları Ordusu, son teknolojiye sahip “Şehit Ebu Mehdi” adlı füze korvetini donanma filosuna dahil etti.
İran Donanmasına yeni katılan askeri gemi, Bender Abbas liman kentinde gerçekleşen bir törenle tanıtıldı. Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Alirıza Tangsiri ve üst düzey yetkililer 6 Ocak tarihinde yapılan teslim töreninde hazır bulundu.
Bu geminin adı, ABD’nin 2020’deki İHA saldırısında şehit olan İranlı General Kasım Süleymani ile birlikte şehit düşen Iraklı komutan Ebu Mehdi el-Mühendis’ten alınmıştır.
Son günlerde teslim edilen Şehit Ebu Mehdi gemisinin ilki, her ne kadar Şehit Süleymani gemisine pek çok açıdan benzese de birçok açıdan ayrıdır.
2020 yılında Şehit Süleymani savaş gemisi projesi ile ilgili haberler yayınlandığında boyut ve tonaj açısından farklı olan Şehit Ebu Mehdi gemisinin de üretileceği açıklanmıştı.
64 metre uzunluğundaki Ebu Mehdi, 27 metre genişliği bulunuyor, yüksekliği ise 12 metredir; ancak Şehit Süleymani gemisinin uzunluğu 67 metredir. Abu Mehdi tasarım olarak katamaran (çift gövdeli) tipi Şehit Süleymani gemisine benziyor. Bu özellik geminin sığ sularda da çalışmasına olanak sağlıyor.
Üç güverteli Abu Mehdi ile ilgili yayınlanan bilgilere göre ikinci güvertenin yüksekliği 4 metre, üçüncü güvertenin yüksekliği ise 6 metre. Bu güverte alanında komuta ve navigasyon odaları, taarruz ve savunma görev kontrolü, elektronik harp ve radar sistemleri, kamara bölümü, insansız hava araçları ve mühimmat deposu bulunmaktadır.
37 knot (68,45 km/saat) hıza sahip Ebu Mehdi dört motorla çalışıyor. Bu gemide depolanan yakıt miktarı ve optimum hızda hareket etmesiyle Ebu Mehdi, 2000 deniz miline kadar (3700 kilometre) seyir yapabilir ve 14 gün aralıksız denizde kalabilir.
Karadan karaya seyir füzelerinin monte edildiği ikinci güverte yaklaşık 8,5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 14 metre genişliğindedir.
Ebu Mehdi’nin ön görünümü M harfine benziyor. Bu geminin iki gövdeli olması, bir tarafının hasar görmesi durumunda minimum batma olasılığıyla göreve devam etmesini sağlıyor. Şehit Süleymani gemisi gibi, Şehit Ebu Mehdi'nin gövde tasarımında da radara yakalanmayan teknolojisi kullanılmıştır.
Şehit Ebu Mehdi Gemisinin Silah ve Sistemleri
Bu askeri gemi, hava hedefi arama radarı ve deniz hedefi arama radarı (S veya X bandı) dahil olmak üzere birçok farklı radarla donatılmıştır. Bu geminin deniz arama radarları, diğer yerli gemilerde olduğu gibi en az 100 hedefi tespit edip takip edebiliyor.
Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetlerinin yeni gemisinin her iki yanında seyir füzesi için 3'er adet rampa bulunuyor ve bu da toplam 6 fırlatıcı anlamına geliyor. Bu rampalardan 35 km menzilli Nasr seyir füzesi ve 750 km menzilli füzeler. Silahlı kuvvetlerin hizmetinde olan yeni nesil gemisavar seyir füzeleri, daha yüksek menzillere ulaşmıştır ve yeni arama radarlarının kullanılmasıyla elektronik harp operasyonlarda daha yüksek performans ve yüksek doğruluk sağlar.
Devrim Muhafızları komutanlarının daha önceki açıklamalarına göre Ebu Mehdi gemisine menzili 5 ile 17 kilometre arasında değişen 4 adet Kevser kısa menzilli hava savunma füze sisteminden oluşan iki rampa yerleştirildi. Bu füzeler her türlü insansız hava aracına, helikoptere, seyir füzelerine ve uçaklar da dahil olmak üzere çeşitli hava hedeflerine karşı kullanılabilir. Bu hava savunma füzeleri ve 3 boyutlu radar son dönemde Devrim Muhafızları Donanması'na teslim edilen askeri gemi ve hücum botlara monte edilmiştir.
Ebu Mehdi gemisi 2A42 30 mm otomatik top ile donatılmıştır. Zırhlı muharebe araçlarında da kullanılan Rus yapımı 2A42 otomatik topu 30 mm’lik mermi kullanır. Bu top, hızlı ateşleme modunda dakikada 500 mermi ve yavaş ateşleme modunda dakikada 200 ila 300 mermi atma kapasitesine sahiptir.
Söz konusu topun menzili hafif zırhlı hedefler için 1500 m, zırhsız hedefler için 4000 m'dir.
360 derece dönebilme yeteneğine sahip 2A42 otomatik topu tepeden gelen tehditlere etkili olmak için 75 dereceye kadar namlu irtifa alabilir. Sözü geçen top ayrıca, su üstü hedeflerine 4.000 metreye, hava hedeflerine ise 2.500 metreye kadar etkin atış yapabilmektedir.
Ayrıca, deniz ve hava hedeflerine karşı kullanılmak üzere bu geminin dört köşesine dört adet 3 namlulu top yerleştirilmiştir. Bu, uzaktan kumandalı stabilize bir silah sistemidir. Şehit Süleymani ve Şehit Ebu Mehdi savaş gemileri hem taarruz hem de savunma maksatlı kullanılabilen 20 mm otomatik top sistemleri ile donatılmıştır.
Ebu Mehdi gemisinin diğer önemli silahları, dikey iniş ve kalkış kabiliyetine (VTOL) sahip çeşitli tipte keşif ve silahlı insansız hava araçlarıdır.
Gemide menzili 450 km olan Miraç ve Ebabil-2 kamikaze İHA’ları bulunuyor. Bu 12.000 feet yükseklikte 3 saat uçabilen İHA istenilen hedefleri yüksek hassasiyetle vurabiliyor.
Ebabil-2, İran Uçak İmalat Sanayii Şirketi (HESA) tarafından üretilen tek motorlu ve çok amaçlı bir İHA olarak bilinir. 100 km'lik menzili İHA, hava savunma eğitimlerinde hedef uçak olarak kullanılmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde İran'ın Ebu Mehdi el-Mühendis adını verdiği radara yakalanmayan yerli gemisi Fars Körfezi'nde ilk seferini yaptı.
Şehit Ebu Mehdi savaş gemisinin Devrim Muhafızları Donanması’na teslim edilmesiyle birlikte modern deniz savaşlarında İran’ın performansını artıracaktır.(Ajanslar)