İran'ın Çabahar Uzay Üssünde bir ilk yaşanacak
"İlk aşamada Çabahar üssü, güneş eşzamanlı yörüngesine fırlatılması için katı yakıtlı uydu fırlatıcılarına ayrıldı. Bir kaç ay önce büyük bir olay yaşandı ve Salman fırlatıcısı tarafından uzaya fırlatılan İran'ın biyolojik kapsülünün fırlatılışına tanık olduk."
İran Uzay Teşkilatı Başkanı Hasan Salariye, İran Uzay Araştırmaları merkezinde düzenlenen Milli Uzay Teknoloji töreninde yaptığı konuşmada "Çabahar limanından ilk kez güneş eş zamanlı fırlatılışlar gerçekleşecek. Zafer 2 ve Nahid 2 uydularımız fırlatılacak. Zafer 2, ölçüm uydusu ve Nahid 2 de komünikasyon uydusudur" dedi.
Hasan Salariye ayrıca "Son dönemde iki fırlatılış gerçekleştirdik. Önce Süreyya uydumuzu ve ardından da Kaim 100 füzesini fırlattık. Yörüngeye yerleştirdik, bir sonraki uydu Mehta indi. Keyhan ve Hatef ile yerküre yörüngesine yerleştiler" dedi.
İranlı yetkili sözlerine şunları da ekledi: "İlk aşamada Çabahar üssü, güneş eşzamanlı yörüngesine fırlatılması için katı yakıtlı uydu fırlatıcılarına ayrıldı. Bir kaç ay önce büyük bir olay yaşandı ve Salman fırlatıcısı tarafından uzaya fırlatılan İran'ın biyolojik kapsülünün fırlatılışına tanık olduk. Yine bir ay önce Süreyya uydusu yerel Kaim 100 fırlatıcısıyla başarıyla uzaya fırlatıldı ve bir hafta sonrasında şaşırtıcı bir şey oldu; Mehta, Keyhan ve Hatef uydularının çoklu fırlatılışına tanık oldu. Şimdi ise Zafar 2, Nahid 2 ve Saman 1 uydularından oluşan fırlatılmaya hazır üç uydumuz var."
Salariye şunları da söyledi: "Zafer 2 uydusu, şu anda İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bulunan ve gelecek yıl fırlatılacak olan 16 metrelik görüntüleme doğruluğuna sahip bir algılama ve ölçüm uydusudur. Nahid 1 uydusu ise 120 kg ağırlığında bir telekomünikasyon uydusu da tamamlandı. 100 kg'a kadar nesnelerin taşınmasından sorumlu Saman 1 yörünge transfer bloğu da önümüzdeki yıl fırlatılacak, mevcutta uçuş örneği sistem testlerinden geçiyor."(Ajanslar)