Gazze'de 10 bin kanser hastası ilaç ve tedaviden mahrum
Gazze'deki hastanelerin yarısından fazlasının kapanmak zorunda kaldığı, çalışır durumdaki 14 hastanenin ise kapasitesinin iki katının üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.
Uluslararası "ActionAid" kuruluşu dün (Çarşamba), Gazze Şeridi'nde 10 bin kanser hastasının, süregelen bombardıman ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ilaç ve tedaviden mahrum kaldığını belirterek sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini duyurdu.
Kuruluşun, Filistin Haber Ajansı WAFA'da yer alan açıklamasına göre Gazze'deki kanser hastalarına hizmet veren tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıtın tükenmesi ve hava saldırıları sonucu ağır hasar görmesi nedeniyle 1 Kasım'dan itibaren faaliyetlerine ara verdi.
Açıklamada, Gazze'deki hastanelerin yarısından fazlasının kapanmak zorunda kaldığı, çalışır durumdaki 14 hastanenin ise kapasitesinin iki katının üzerinde çalıştığı ifade edilirken, ciddi tıbbi malzeme, yakıt, su ve gıda eksikliği yaşanan hastanelerde uzman personel sıkıntısı çekildiği de belirtildi.
Kuruluş, bu durumun kanser hastaları üzerinde büyük etkiler yarattığını vurgulayarak, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hedef alınmasının ardından doktorların, tedavi ve ekipman eksikliği çeken küçük bir tıp merkezi olan En-Neccar Hastanesi'ne geçtiğini belirtti. Savaşla birlikte durum daha da kötüleşti ve hastanede temel tedavi araçları bile zor bulunur hale geldi. Kanser hastaları için ise özel bakım, ilaç, tedavi ve özel diyetler gerektiriyor.(Şarku’l Avsat)