Avrupa'da çiftçiler isyanda! Fransa'da traktörlü protesto
Avrupa’da tarıma yönelik düzenlemelere tepki olarak çiftçi protestoları büyüyor. Fransa'da eylemlerini sürdüren çiftçiler Marsilya'da traktörleriyle bazı yolları trafiğe kapattı.
Avrupa’da tarıma yönelik düzenlemelere tepki olarak çiftçi protestoları büyüyor. Fransa'da eylemlerini sürdüren çiftçiler Marsilya'da traktörleriyle bazı yolları trafiğe kapattı.
Fransa'nın Bouches-du-Rhône bölgesindeki Marsilya şehrinde traktörleriyle yol kapatma eylemi yapan çiftçiler havalimanı ve tren garı güzergahında trafiği engelledi.
Çiftçilerin eyleminden dolayı Marseille Provence Havalimanı ve Marsilya'nın ana tren istasyonu Gare de Marseille Saint-Charles'a giden yollarda ulaşımda aksamalar yaşandı.
Paris Uluslararası Tarım Fuarı'na beş gün kala traktörleriyle şehrin birçok noktasından yola çıkan çiftçiler, Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi (MuCEM) önünde toplanıp Marsilya Valiliğine ilerledi.
Hükümet üzerinde baskıyı sürdürmek isteyen çiftçiler hızlı ve somut adımlar atılmasını bekliyor.
France Info'ya konuşan çiftçi sendikası Coordination Rurale de Correze'in Başkanı Amelie Rebiere, Tarım krizini küçümsediklerini düşünüyorum. Bize verilen sözde vaatlerden memnun değiliz. Hükümet taleplerimize kulak vermeli." değerlendirmesini yaptı.
Fransa'da hükümetin tarım sektörüne yönelik yeni tedbirlerinden memnun olmayan çiftçiler Vienne, Haute-Vienne ve Deux-Sevres kentlerinde de traktörleriyle protestolar başlatmış ve 24 Şubat'ta düzenlenecek Paris Uluslararası Tarım Fuarı'na kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirmişti.
Paris Uluslararası Tarım Fuarı, Fransız tarım sektörünü ve hayvan yetiştiriciliğinin tanıtımını yapan başat etkinlik olarak biliniyor. Yüz binlerce ziyaretçi ağırlayan fuara, ülkenin cumhurbaşkanı da dahil önde gelen siyasiler katılım gösteriyor.
Fransa'da hükümetin ve Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikalarına tepki gösteren çiftçiler, günlerce traktörleri ile Paris ve çevresindeki yolları trafiğe kapatmıştı.
Çiftçi eylemleri nedeniyle hükümet tarım sektöründe iyileştirilmeler yapılması için bazı tedbirleri yürürlüğe koymuştu.
Avrupa'da Neler Oluyor?
Avrupalı çiftçiler, son haftalarda Berlin'den Paris'e, Brüksel'den Bükreş'e kadar birçok başkentte traktörleriyle yollara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.
Protestocuların endişeleri arasında ucuz ithalatın neden olduğu rekabet, artan enerji ve gübre maliyetleri ile çevreci kurallar bulunuyor.
Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, Litvanya, Polonya, Romanya ve artık İspanya'da da çiftçiler protesto gösterileri düzenliyor.
Medya kuruluşları, protestoları "net sıfır isyan" olarak tanımlayarak Avrupa Yeşil Mutabakatı sonrası getirilen "yeşil" kurallara karşı yapıldığını belirtti. Ancak, isyanın nedeni sadece bu değil.
Protestoların çıkış noktası bazen iklim kriziyle ilgiliyken, diğer nedenler arasında Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Güney Amerika Ticaret Anlaşması gibi henüz yürürlüğe girmemiş anlaşmalar da var.
Çiftçiler neden ayaklandı?
Aralık ayında Alman Hükümeti, ülkenin 2024 bütçesindeki 17 milyar avroluk açığı kapatmak için sübvansiyonları ve harcamaları azaltma planlarını duyurdu. Bu planlar arasında tarımsal sübvansiyonların kesilmesi ve vergi indirimleri de bulunuyordu. Bu da çiftçi protestolarının patlamasına neden oldu. O zamandan bu yana, AB genelindeki diğer çiftçiler de sokaklara çıkmaya başladı.
Bazı analizlere göre, AB'li çiftçilerin gündeme getirdiği sorunlar arasında düşen satış fiyatları, artan maliyetler, ağır düzenlemeler, güçlü ve otoriter perakendeciler, borç yükü, iklim krizi, nadasa bırakma ve ucuz ithalat yer alıyor.
İthalat neden sorun oluyor?
AB'nin Rusya ile savaştan bu yana Ukrayna'dan yoğun ithalat yapması, kota ve vergi muafiyeti gibi politikalar yerel çiftçileri olumsuz etkiliyor.
Ayrıca, AB ile Güney Amerika bloğu Mercosur arasında yapılan ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlaması, özellikle şeker, tahıl ve et gibi sektörlerde haksız rekabete yol açabilecek endişeleri artırıyor.
Bu durum, yerel çiftçilerin rekabet gücünü zayıflatıyor. İthal edilen ürünlerin AB'nin çevresel standartlarını karşılamaması, Avrupa fiyatlarına baskı yapmasını ve yerel çiftçilerin ithalata karşı hoşnutsuzluğunu da artırıyor.
Avrupa Komisyonu ise bir adım atmak için en hassas ürünler olan tavuk, yumurta ve şeker ile ilgili Ukrayna'dan tarım ithalatını sınırlamak adına "acil fren" getirilmesini önerdi ancak üreticiler, miktarın hala çok yüksek olduğunu dile getiriyor.
Nadas arazisi neden sorun?
Çiftçiler ayrıca tarım arazilerinin yüzde 4'ünün nadasa bırakılması zorunluluğu gibi yeni AB sübvansiyon kurallarına da itiraz ediyor.
Fransız çiftçiler, hükümetlerinin uygulamayı fazla karmaşık hale getirdiğini söyleyerek aşırı bürokrasiyi eleştiriyor.
Dizel yakıt da protestonun sebebi
Almanya ve Fransa gibi AB'nin en büyük tarım üreticilerinde, çiftçiler tarımsal dizel üzerindeki sübvansiyonların veya vergi indirimlerinin sonlandırılması planlarına karşı çıktı. Yunan çiftçiler ise dizel üzerindeki verginin azaltılmasını istiyorlar.
Paris ve Berlin, baskıya boyun eğdi ve planlarından geri adım attılar bile.(Ajanslar)