İşgal rejimi, kanser hastalarının tedavi için Gazze'den çıkmalarına engel oluyor
BBC televizyonuna konuşan Gazzeliler, işgal rejiminin kanser hastalarının bölgeden çıkmasına engel olduğunu ve Mısırlı aracıların çıkış için fahiş ücretler talep ettiğini bildirdi.
Savaş başlamadan önce Gazze'nin kuzeyinde yer alan ve bölgedeki tek kanser hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nde tedavi görenler, BBC kanalına demeç verdi.
Kanala konuşan Siham adında bir Gazzeli, "İlacım bitti. Çok yorgunum. Önümü zor görüyorum. Kemoterapim uzun zaman önce son erdi," ifadelerini kullandı.
Gazze Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre bölgede, kasım ayının ilk haftasında yakıt sıkıntısı nedeniyle hastanenin kapatılmasından bu yana tedavi olamayan ya da ilaç alamayan yaklaşık 10 bin kanser hastası bulunuyor.
Bakanlığa göre İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım harekatı, şimdiye dek 31 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve 73 binden fazlasının yaralanmasına neden oldu.
Bakanlık tarafından kısa süre önce yayımlanan raporda, Refah üzerinden 1700'ü yaralı ve 900'ü hasta olmak üzere 2 bin 600'den fazla hastanın tahliye edildiği belirtildi.
Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Dr. Sobhi Skaik, Gazze'deki tahmini 10 bin kanser hastasından 'yaklaşık 3 bin 800'ünün isimlerine yurt dışında tedavi için Gazze'den ayrılma izni verildiğini, ancak gerçekte savaşın başlangıcından bu yana yetişkin ya da çocuk olsun sadece 600 kadarının Gazze Şeridi'ni terk ettiğini' vurguladı.
Öte yandan Türk yetkililer, BBC'ye verdiği demeçte Gazze'den yüzlerce kanser hastası ve yaralıyı tedavi ettiklerini ve daha yüzlercesini de kabul etmeye hazır olduklarını öne sürdü.
Bir yetkili, "Gazze bize 600 kişilik bir liste verince bunların arasından belli bir sayıyı seçip almak zorunda kalıyoruz. Bizim için ne kadar çok hasta ve yaralı gönderilebilirse o kadar iyi. Hepsini tedavi edebilecek kapasitemiz var," ifadesini kullandı.
Bununla beraber Mısırlı bir seyahat acentesi olan Hala'nın Filistinlilerden bir ila iki hafta içinde Gazze'den ayrılmaları için kişi başına 5 bin dolar talep ettiği öğrenildi.
Eskiden Gazze'den Mısır'a gitmek için kişi başına yaklaşık 350 dolar ödeniyordu. Şu an bir yetişkinin tahliye maliyeti Gazze'deki ortalama yıllık maaşın dört katından fazla.
Ocak ayında Mısır Devlet Enformasyon Teşkilatı Başkanı Diya Reşvan 'Gazze'den gelen yolculardan ek ücret alındığına ilişkin iddiaları ve resmi olmayan bir kuruluşun Mısır topraklarına geçiş için ücret topladığı iddialarını kategorik olarak reddettiklerini' iddia etmişti.(Ajanslar)