Gazze hastanelerindeki insani kriz akıl almaz boyutlara ulaştı
Tedavi edilmemiş açık yaralar, kırıklar için vida gibi malzeme eksikliği ve kronik kıtlığın tedaviyi tehlikeye attığını bildiren gönüllü doktorlar Gazze hastanelerinde gördüklerini dile dökemiyor.
The Guardian'a göre, Han Yunus yakınlarındaki Avrupa hastanesinde iki hafta boyunca ameliyat ve diğer bakımları gerçekleştiren üç yardım grubu tarafından organize edilen bir acil sağlık ekibi hastane koşullarını ve deneyimlerini anlattı.
Gazze hastanelerinde tıbbi durum, büyük açık yaraların tedavi edilmeden bırakıldığı ve sağlık personelinin cerrahi gazlı bez ve kırıkları sabitlemek için kullanılan malzemeler de dahil olmak üzere en temel tıbbi malzemelere erişim sağlayamadığı, kronik kıtlığın cerrahi kriz ile birlikte büyüdüğü akıl almaz bir felaket durumuna ulaştı.
Sağlık ekibi tedavi edilmemiş açık yaraların, malzeme eksikliğinin ve daimi kıtlığın sağlık hizmetlerini imkansızlaştırdığını bildirdi.
Uluslararası yardım yetkilileri Gazze Şeridi'nin tüm nüfusunun - 2,3 milyon kişi - gıda güvensizliğinden muzdarip olduğunu ve kuzeyde kıtlığın yakın olduğunu söylüyor. Sadece 12 hastane kısmen çalışıyor ve Filistin topraklarında tam teşekküllü hastane bulunmuyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, bir DSÖ ekibi Gazze'nin kuzeyindeki El Avda ve Kamal Adwan hastanelerini ziyareti sırasında "ciddi düzeyde yetersiz beslenme, açlıktan ölen çocuklar, ciddi yakıt, gıda ve tıbbi malzeme sıkıntısı, yıkılmış hastane binaları" tespit etti.
Filistinliler için birleşen gönüllü yardım ekipleri "Bu vahim durumun ortasında hayat kurtarmak için kritik kıtlıkların içinden geçerek ve çok sınırlı kaynaklarla çalışarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." diyor.
Gönüllü cerrahlar ayrıca "hastalarda büyük enfekte açık yaralar olduğunu ve gıda eksikliğinin hastaların tedavisini tehlikeye attığı için hastalara acil beslenme kitleri vermek zorunda kaldıklarını" bildirdiler.
Filistinliler için Tıbbi Yardım, Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve Filistinli Çocuklara Yardım Fonu'ndan oluşan ziyaretçi acil sağlık ekibinin bir üyesi olan anestezi uzmanı Dr. Konstantina Ilia Karydi, Avrupa hastanesindeki üzücü sahneleri anlattı.
Karydi, "Koşullar akıl almaz boyuta ulaştı. Bu hastanenin başlangıçta sadece 200 yatak kapasitesi vardı ve şu anda 1.000 yatağa kadar genişledi.'' dedi.
Doktor, "Gazze'nin diğer bölgelerinden yerinden edilmiş yaklaşık 22.000 kişi koridorlarda ve hastane içindeki çadırlarda barınıyor, çünkü insanlar burada olmanın başka bir yerde olmaktan daha güvenli olduğunu düşünüyor." diye ekledi.
Karydi'nin anlattıkları IRC'nin Gazze ekip lideri Arvind Das tarafından da tekrarlandı.
Das, "Karşı karşıya olduğumuz durum anlaşılır gibi değil. İsrail'in hastaneler yakınlarındaki sürekli askeri operasyonları, sığınak ya da tıbbi yardım arayanlar için zaten gergin olan durumu daha da kötüleştiriyor ve sağlık sistemini çöküşün eşiğine getiriyor. dedi.
Doktor Das sözlerine "Sağlık ekiplerimizin aralıksız çabalarına rağmen, en iyi tıbbi bakımı sunmak için gerekli altyapı, bombardıman, tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere yardım girişine getirilen katı kısıtlamalar ve ihtiyaçlarardaki büyük artış nedeniyle ciddi şekilde tehlikeye girmiştir" diye devam etti.
Ekibin cerrahları hastaların karmaşık damar ve ortopedi ameliyatlarını başarıyla tamamladıklarını söylerken, hastaların bazıları daha sonra hastanelerdeki enfeksiyonlar ve ameliyat sonrası bakımın sağlanamaması nedeniyle hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz günlerde yardım kuruluşlarını çatışmayı sürdürmekle suçlayan İsrail sözcüsü David Mencer şunları söylemişti: "UNRWA sorunun bir parçasıdır ve artık onlarla çalışmayı durduracağız. UNRWA'nın kullanımını aktif olarak durduruyoruz çünkü çatışmayı hafifletmeye çalışmak yerine çatışmayı sürdürüyorlar." dedi.
Vahim sağlık koşullarına ilişkin uyarı işte bu açıklama üzerine geldi.
UNRWA'yı bir kenara itmek uzun zamandır İsrail'in hedeflerinden biriydi.
Üst düzey BM yetkilileri geçen hafta yaptıkları açıklamada, İsrail'in yardım kısıtlamalarının Gazze'yi "insan eliyle yaratılmış bir kıtlığın" eşiğine getirdiğini ve hayati önem taşıyan tıbbi malzemelerin İsrail'in kısıtlamalarına takıldığını söyledi.(Ajanslar)